Η Κύπρος έχει τώρα την ευκαιρία για μια ανανεωμένη ηγεσία στην περιοχή της Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής, δήλωσε ο πρώην υπουργός Εξωτερικών της Ισπανίας και πρώην ειδικός εκπρόσωπος της ΕΕ για τη Μέση Ανατολή Μιγκέλ Άνχελ Μορατίνος, προτείνοντας τη δημιουργία μιας Υψηλής Αρχής για την ενέργεια και το νερό στην περιοχή.
Μιλώντας σε μια συζήτηση στρογγυλής τραπέζης στη Λευκωσία, που οργανώθηκε από το γραφείο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Κύπρος και το Υπουργείο Εξωτερικών με θέμα «Ευρώπη και Μεσόγειος προς μια νέα ατζέντα» , ο κ. Μορατίνος δήλωσε ότι έχει έρθει η ώρα για μια θαρραλέα και τολμηρή πρωτοβουλία στην περιοχή, κατά τα πρότυπα της Ευρωπαϊκής Κοινότητας Άνθρακα και Χάλυβα μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο.
Συγκεκριμένα πρότεινε τη δημιουργία μιας Υψηλής Αρχής η οποία θα ασχολείται με την ενέργεια και το πρόβλημα του νερού στην Ανατολική Μεσόγειο, έτσι ώστε οι χώρες της Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής να μοιραστούν τον πλούτο και να δημιουργήσουν έναν τρόπο για να ζήσουν μαζί. Είπε επίσης ότι η Κύπρος θα μπορούσε να είναι ένα σημαντικό κέντρο όχι μόνο για την περιοχή, αλλά και για την ΕΕ στους πιο πάνω τομείς.
Μιλώντας για την ανάγκη μιας νέας προσέγγισης για τη Μεσόγειο, εκ μέρους της ΕΕ, τόνισε ότι οι χώρες της Μεσογείου πρέπει να είναι δημιουργικές και καινοτόμες.
Λέγοντας ότι η ΕΕ δεν έχει καταβάλει μεγάλη προσπάθεια για το Νότο όσο για την Ανατολική πλευρά της, πρόσθεσε ότι τα καλά νέα είναι πως σήμερα η Μεσόγειος είναι στην κορυφή της ημερήσιας διάταξης, λόγω των ανησυχιών για την ασφάλεια, όπως η μετανάστευση και η τρομοκρατία.
«Τώρα, για πρώτη φορά η Ανατολική, Κεντρική και Βόρεια Ευρώπη, ανησυχεί για την πρόκληση και την απειλή που προέρχεται από το Νότο. Αλλά ο φόβος μου είναι ότι θα αντιμετωπίσει αυτό το ζήτημα μόνο από την άποψη της ασφάλειας», είπε. Εξέφρασε την άποψη ότι δεν θα υπάρξει μια πολιτική που θα επιλύει το πρόβλημα και πρόσθεσε ότι οι μεσογειακές χώρες πρέπει να αναλάβουν ηγετικό ρόλο, να είναι καινοτόμες, δημιουργικές και να ασκήσουν την ικανότητά τους να εργάζονται για το μέλλον.
Ο ίδιος πρόσθεσε ότι δεν μπορεί κανείς να σκεφτεί το μέλλον της ΕΕ χωρίς τη Μεσόγειο και αντίστροφα. Όπως είπε η Μεσόγειος είναι μέρος της μεγάλης εξέλιξης της ιστορίας της Ευρώπης και ότι κάθε φορά που η ΕΕ έχει αρχίσει να σκέφτεται την εξωτερική πολιτική της, η Μεσόγειος ήταν ένας καταλύτης.
Όσο για το Κυπριακό ανέφερε ότι όσο πιο σύντομα επιλυθεί το πρόβλημα τόσο το καλύτερο. Για το Μεσανατολικό ανέφερε ότι η ΕΕ πρέπει να λύσει αυτό το πρόβλημα με την αναγνώριση του παλαιστινιακού κράτους, κάτι το οποίο χρειάζεται ηγεσία από την πλευρά της ΕΕ.
Ο Κύπριος Ευρωβουλευτής Δημήτρης Παπαδάκης δήλωσε ότι η σημαντική στρατηγική θέση της Κύπρου δεν χρησιμοποιείται όσο θα έπρεπε ούτε καν από την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Όπως είπε, η Κύπρος θα μπορούσε να είναι ένα εξαιρετικό κέντρο για την ΕΕ, για να παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις στην Μέση Ανατολή και να βοηθήσει την περιοχή βγει από το χάος και τις συγκρούσεις.
Όσον αφορά την εφαρμογή της Κοινής Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφάλειας της ΕΕ, ο κ. Παπαδάκης πρότεινε το επιχειρησιακό κέντρο της αμυντικής ένωσης να δημιουργηθεί στην Κύπρο.
«Δεν έχω καμία αμφιβολία ότι με τον τρόπο αυτό, η ΕΕ θα είναι σε θέση να παρακολουθεί καλύτερα τις πραγματικότητες της περιοχής. Είναι σαφές ότι η Κύπρος πληροί όλες τις προϋποθέσεις σχετικά με τη δημιουργία μιας τόσο κρίσιμης και σημαντικής δράσης», είπε προσθέτοντας ότι το νησί είναι το μόνο κράτος-μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, χωρίς μια καθιερωμένη έδρα οργανισμού της ΕΕ.
Επίσης, επέκρινε την ΕΕ για την αποτυχία της να ενεργήσει και να λάβει σημαντικές πρωτοβουλίες, προκειμένου να διευκολύνει την κατάσταση στη Μέση Ανατολή και εξακολουθεί να παραμένει θεατής των αμερικανικών και ρωσικών πολιτικών στην περιοχή.
Όπως είπε τώρα είναι η ώρα για την ΕΕ να αναλάβει ηγετικό ρόλο διότι η κατάσταση στην νότια περιφέρεια επηρεάζει ζωτικά της συμφέροντα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Βέφα Αλεξιάδου: Πέθανε σε ηλικία 91 ετών η αγαπημένη μαγείρισσα
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις