ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Οι εμμονές της Τουρκίας καθιστούν αδιέξοδες τις διαπραγματεύσεις, λέει ο Πρόεδρος της Βουλής

Οι εμμονές της Τουρκίας καθιστούν αδιέξοδες τις διαπραγματεύσεις, λέει ο Πρόεδρος της Βουλής

Οι εμμονές της Τουρκίας σε άδικες και προκλητικές λύσεις και οι παράλογες απαιτήσεις της για έλεγχο της Κύπρου μετά τη λύση, καθιστούν τη διαδικασία των διαπραγματεύσεων πολύ πιο δύσκολη, αν όχι αδιέξοδη, είπε την Παρασκευή 24/3 ο Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Δημήτρης Συλλούρης.

Σε ομιλία του στο Δημοτικό Θέατρο Λάρνακας για τους εορτασμούς των Εθνικών Επετείων της 25ης Μαρτίου 1821 και της 1ης Απριλίου 1955, ο κ. Συλλούρης είπε ότι οι κρίσιμες διαπραγματεύσεις μεταξύ ελληνοκυπριακής και τουρκοκυπριακής ηγεσίας πρόκειται να καθορίσουν την εθνική, πολιτική και κοινωνική επιβίωση της πατρίδας μας.

«Εν έτη 2017, η Κύπρος παραμένει ημικατεχόμενη και συνεχίζει να αναλώνεται σε έναν ατέρμονο πολιτικό αγώνα, έχοντας απέναντί της μια αλαζονική και αδιάλλακτη Τουρκία, η οποία δεν κρύβει τις ιμπεριαλιστικές και επεκτατικές της διαθέσεις» ανέφερε.

Ο Πρόεδρος της Βουλής συνέχισε, λέγοντας ότι οφείλουμε να συνειδητοποιήσουμε ότι ο αγώνας μας σήμερα είναι αντικατοχικός και πως το Κυπριακό δεν αποτελεί ένα δικοινοτικό πρόβλημα, αλλά «ζήτημα παράνομης εισβολής, συνεχιζόμενης κατοχής των εδαφών μας, καταπάτησης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων του κυπριακού λαού, παραβίασης του Διεθνούς Δικαίου, του Κοινοτικού Κεκτημένου και των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας».

Είπε επίσης ότι οι προοπτικές για πρόοδο εξαρτώνται απόλυτα από την ίδια την Τουρκία και όχι από τις διαπραγματεύσεις. «Η τουρκική πλευρά προσέρχεται στις διαπραγματεύσεις με μαξιμαλιστικές θέσεις δείχνοντας ότι απώτερος σκοπός της είναι ο συνολικός στρατηγικός και πολιτικός έλεγχος της Κύπρου» συμπλήρωσε.

Σύμφωνα με τον κ. Συλλούρη, «όποιος δεν αντιλαμβάνεται ότι η Άγκυρα κινεί τα νήματα και επηρεάζει πλήρως την τουρκοκυπριακή ηγεσία, προωθώντας τα δικά της συμφέροντα στο νησί, δυστυχώς δεν αντιλαμβάνεται την πραγματικότητα».

Είπε ακολούθως, ότι η στάση αυτή της Τουρκίας «υποβιβάζει την αξιοπρέπεια και τη νοημοσύνη μας» καθώς «μπαίνουμε σε μια διαδικασία να διαπραγματευτούμε για τα ίδια μας τα κεκτημένα και για τις ελευθερίες μας, τις οποίες μας στερήσανε με άνομο τρόπο».

Παρόλο που τα υφιστάμενα δεδομένα δεν αφήνουν και πολλά περιθώρια δράσης για την ελληνοκυπριακή πλευρά, ο κ. Συλλούρης είπε ότι οφείλουμε να επιμείνουμε στις προσπάθειές μας με την ίδια ένταση. «Η εγκατάλειψη των προσπαθειών σημαίνει αυτομάτως παραίτηση, λιποταξία και οριστική παραδοχή και αποδοχή της διχοτόμησης της πατρίδας μας» είπε, προσθέτοντας ότι δεν έχουμε σε καμιά περίπτωση αυτό το δικαίωμα.

«Σε θέματα αρχών που αφορούν τη φυσική και εθνική μας επιβίωση, πρέπει να είμαστε ανυποχώρητοι. Και αυτό πρέπει να το αντιληφθούμε όλοι μας ανεξαιρέτως» υπογράμμισε.

Είπε εξάλλου ότι βασική επιδίωξη και στόχος είναι η επίτευξη μιας δίκαιης και βιώσιμης λύσης, η οποία θα δομεί μια λειτουργική, ευημερούσα και ασφαλή Κύπρο, θα εδράζεται στο κεκτημένο, καθώς και στις αρχές και τις αξίες της Δημοκρατίας. «Δυστυχώς όμως, η επίτευξη αυτής της λύσης δεν εξαρτάται μόνο από εμάς» συμπλήρωσε.

Ανέφερε, ακόμη ότι εφόσον η επίλυση του Κυπριακού δεν εξαρτάται αμιγώς από τη δική μας πλευρά, οφείλουμε να ισχυροποιήσουμε και να αναβαθμίσουμε το υφιστάμενο κράτος μας.

«Καθήκον μας την παρούσα χρονική στιγμή, τόσο σε πολιτειακό, όσο και σε ατομικό επίπεδο, είναι η ενίσχυση και αναβάθμιση του κράτους μας, των θεσμών και των κρατικών μηχανισμών μας» είπε, προτάσσοντας τη βελτίωση των υποδομών και των θεμελίων της κοινωνίας, την πάταξη της διαφθοράς και την εξάλειψη της κακονομίας.

Αυτά, είπε, είναι προϋποθέσεις που δύνανται να καταστήσουν την Κύπρο ένα κράτος-πρότυπο, ένα ευρωπαϊκό κράτος δικαίου και ισοπολιτείας.

Καταληκτικά, ο κ. Συλλούρης σημείωσε ότι ύψιστος σκοπός, τόσο της Ελληνικής Επανάστασης του ’21, όσο και του Απελευθερωτικού Αγώνα του ’55-’59 ήταν η ανάκτηση της ελευθερίας και η διατήρηση του ελληνισμού. Εάν αυτός δεν είναι και δικός μας αυτοσκοπός σήμερα, τότε δεν έχει κανένα όφελος να τιμούμε τις επετείους αυτές απλά για εθιμοτυπικούς λόγους, κατέληξε.

Από ΚΥΠΕ

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• Το να ηρεμήσετε είναι πιο εύκολο στα λόγια - Ο ανάδρομος Ερμής του Νοεμβρίου φέρνει δράματα σε αυτά τα ζώδια

• Netflix: Το top5 των ταινιών και σειρών που προτιμούν οι Κύπριοι τον Νοέμβριο – Βαθμολογίες και trailer

• Επεισοδιακή καταδίωξη στους δρόμους της Λευκωσίας – Περιπολικό συγκρούστηκε με όχημα καταζητούμενου για υπόθεση απαγωγής

• Κλάδος σκυροδέματος: Πιο αποφασιστική κυβερνητική διαμεσολάβηση ζητούν οι εργαζόμενοι

• Παγκύπριας κλίμακας επιχείρηση της Αστυνομίας για παράνομους μετανάστες - Χειροπέδες σε 24 πρόσωπα - Προχωρούν οι διαδικασίες για επαναπατρισμό τους

• Παγκόσμιος συναγερμός: Αποκολλήθηκε μέρος του Ήλιου - Τι σημαίνει αυτό για τον πλανήτη μας



Αναστασιάδης-Χριστοδουλίδης: Από την «πατρική» στοργή, στον... «πατρικό» θυμό

Αναστασιάδης-Χριστοδουλίδης: Από την «πατρική» στοργή, στον... «πατρικό» θυμό

Όταν στις 28 Φεβρουαρίου του 2023 ο Νίκος Χριστοδουλίδης ανέβαινε τον λόφο του προεδρικού με τη σύζυγο και τα παιδιά του, για την τελετή παράδοσης – παραλαβής της Προεδρίας της Κυπριακής Δημοκρατίας από τον Νίκο Αναστασιάδη, το κλίμα ήταν άκρως οικογενειακό, με τον Νίκο Αναστασιάδη να βλέπει τον <διάδοχό> του με ύφος περήφανου πατέρα. Ο Νίκος Αναστασιάδης μάλιστα, αποκαλούσε τον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη, <Νίκο μου>.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top