ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ποινικοποίηση ζήτησης, λήψης, χρήσης υπηρεσιών από θύματα εμπορίας, με πρόταση νόμου ΔΗΚΟ

Ποινικοποίηση ζήτησης, λήψης, χρήσης υπηρεσιών από θύματα εμπορίας, με πρόταση νόμου ΔΗΚΟ

Πρόταση νόμου του ΔΗΚΟ που θα ποινικοποιεί τη ζήτηση, λήψη και χρήση υπηρεσιών από θύματα εμπορίας προσώπων, με πρόνοια για δια βίου φυλάκιση σε περίπτωση εκμετάλλευσης ανήλικου θύματος εμπορίας προσώπων, συζητήθηκε σήμερα στην Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της Βουλής.


Η πρόταση τροποποιεί τη νομοθεσία που ψηφίστηκε από τη Βουλή το 2014, ωστόσο το ΑΚΕΛ παρουσιάζεται έτοιμο να καταθέσει δική του πρόταση σε περίπτωση που δεν αντιμετωπιστούν τα κενά που εντοπίζονται, και από το Υπουργείο Εσωτερικών και τη Νομική Υπηρεσία, στην ισχύουσα νομοθεσία.

Η Πρόεδρος της Επιτροπής, βουλευτής ΔΗΣΥ, Στέλλα Κυριακίδου, δήλωσε ότι η πρόταση νόμου είναι «εξαιρετικής σημασίας», σημειώνοντας ότι η εμπορία προσώπων είναι έγκλημα που αφορά παραβίαση ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Όπως είπε, η Επιτροπή θα δει το τελικό κείμενο της πρότασης και θα το προωθήσει όσο το δυνατό πιο σύντομα, τονίζοντας την ανάγκη να υπάρξει όσο το δυνατό πιο αυστηρή αντιμετώπιση αυτού του εγκλήματος στην Κύπρο.

 

Σύμφωνα με την κ. Κυριακίδου, για το κείμενο της πρότασης νόμου έχουν εκφραστεί επιφυλάξεις από πλευράς του δικηγορικού συλλόγου.

Παγκοσμίως, γύρω στα 21 εκ. άνθρωποι είναι θύματα μιας μορφής δουλείας και εμπορίας, εκ των οποίων πάνω από 14 εκ. είναι θύματα εμπορίας για λόγους εργασίας και σχεδόν πέντε εκατομμύρια είναι θύματα εμπορίας για σεξουαλική εκμετάλλευση.

Η βουλευτής του ΑΚΕΛ, Σκεύη Κουκουμά, είπε ότι υπάρχουν πάρα πολλά κενά στην πρόταση νόμου, προσθέτοντας ότι πρέπει να ξεκαθαριστεί ο όρος ζήτηση, είτε πρόκειται για ζήτηση σεξουαλικών υπηρεσιών, είτε για ζήτηση εργασιακών υπηρεσιών σε άλλους τομείς.

Σε διαφορετική περίπτωση, είπε, το ΑΚΕΛ θα ετοιμάσει δική του πρόταση νόμου καθώς θεωρεί ότι μετά από δύο χρόνια εφαρμογής της νομοθεσίας, άλλα κενά που παρουσιάζονται θα πρέπει να καλυφθούν από την όποια τροποποίηση γίνει.

Όπως ανέφερε, το Υπουργείο Εσωτερικών και η Νομική Υπηρεσία έχουν παραδεχθεί ότι η ισχύουσα νομοθεσία παρουσιάζει κενά και αδυναμίες, τα οποία και μελετούν.

Σημείωσε δε ότι χρειάζεται πολιτική βούληση για την αντιμετώπιση του θέματος.

Η εισηγήτρια της πρότασης νόμου, βουλευτής ΔΗΚΟ, Χριστιάνα Ερωτοκρίτου, δήλωσε ότι «η εμπορία αποτελεί ένα σημαντικό κρίκο στην αλυσίδα του οργανωμένου εγκλήματος, την οποία επιχειρούμε να σπάσουμε με την πρόταση νόμου του ΔΗΚΟ, σύμφωνα με την οποία είναι ποινικό αδίκημα η ζήτηση, η χρήση και η λήψη αυτών των υπηρεσιών».

Αν στοχεύσουμε στη ζήτηση, στοχεύουμε και την προσφορά, εξήγησε.

Η κ. Ερωτοκρίτου εξέφρασε διαφωνία σε σχέση με την ποινή δεκαετούς φυλάκισης που προβλέπεται στην ισχύουσα νομοθεσία, σε περίπτωση που κάποιος εμπορεύεται ανήλικα για οποιοδήποτε σκοπό, σημειώνοντας ότι «η αρμόζουσα και η μοναδική ποινή που μπορεί να προβλέπεται είναι αυτή της δια βίου φυλάκισης».

Όπως ανέφερε, εφτά μη κυβερνητικές οργανώσεις υποστηρίζουν την πρόταση νόμου του ΔΗΚΟ.

Από ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Απαντά στον Τούρκο ΥΠΕΞ ο ΠτΔ: «Αντιλαμβάνομαι τη δύσκολη θέση που βρίσκεται, λόγω της αναγνώρισης του ρόλου της Κυπριακής Δημοκρατίας»

Απαντά στον Τούρκο ΥΠΕΞ ο ΠτΔ: «Αντιλαμβάνομαι τη δύσκολη θέση που βρίσκεται, λόγω της αναγνώρισης του ρόλου της Κυπριακής Δημοκρατίας»

Επιβεβαίωσε τη συνάντησή του στις Βρυξέλλες με την προσωπική απεσταλμένη του ΓΓ των ΗΕ, Μαρία Άνχελα Ολγκίν Κουεγιάρ, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης, ενώ απάντησε και στο Τούρκο Υπουργό Εξωτερικών, τονίζοντας ότι η Κύπρος είναι κέντρο επιχειρήσεων αποστολής ανθρωπιστικής βοήθειας και απομάκρυνσης αμάχων.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top