Διπλωματικές επαφές διενεργεί ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Νίκος Χριστοδουλίδης, στην Ουάσιγκτον και σύμφωνα με δηλώσεις το στο ΡΙΚ επιχειρείται να κλειδώσει συνάντηση κορυφής μεταξύ του Προέδρου των Η.Π.Α Ντόναλντ Τραμπ και του Νίκου Αναστασιάδη.
Ο κ. Χριστοδουλίδης σημείωσε ότι οι Η.Π.Α δείχνουν αυξημένο ενδιαφέρον για ολόκληρη την περιοχή της νοτιοανατολικής μεσογείου στην οποία συμπεριλαμβάνεται και η Κυπριακή Δημοκρατία.
Αυτό το αυξημένο ενδιαφέρον της Αμερικανικής κυβέρνησης προσπαθεί να εκμεταλλευτεί διπλωματικά ο Νίκος Χριστοδουλίδης ώστε να επιτευχθεί μια συνάντηση κορυφής που όπως αναφέρθηκε στο ΡΙΚ έχει να γίνει από το 1996 όταν ο Γλαύκος Κληρίδης συναντήθηκε με τον τότε Αμερικανό Πρόεδρο Μπιλ Κλίντον.
Εξάλλου όπως αναφέρει το ΚΥΠΕ ο κ. Χριστοδουλίδης θα έχει με τον προσωπάρχη του Λευκού Οίκου Ρέινς Πρίμπους - στην οποία αναμένεται να συμμετάσχει και ο σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας H.R. McMaster - και αργότερα με στελέχη της εταιρείας ExxonMobil, ολοκληρώνεται η επίσκεψη του Κυβερνητικού Εκπροσώπου Νίκου Χριστοδουλίδη στην Ουάσιγκτον. Στη συνάντηση με τον προσωπάρχη του Λευκού Οίκου, θα κυριαρχήσει το Κυπριακό, η περαιτέρω εμβάθυνση των διμερών σχέσεων και τα ενεργειακά.
Τα ενεργειακά, με αιχμή τις αμερικανικές εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην κυπριακή ΑΟΖ και περιφερειακές συνεργασίες, συζητήθηκαν και χθες στη συνάντηση που είχε εκτάκτως ο κ. Χριστοδουλίδης με την Βοηθό Υφυπουργό για θέματα ενεργειακής διπλωματίας Ρόμπιν Ντάνιγκαν, η οποία έδειξε μεγάλο ενδιαφέρον για την υπογραφή των συμβολαίων με τις εταιρείες που κέρδισαν στον τρίτο γύρο αδειοδότησης τα τεμάχια 6, 8, 10 και 11 της κυπριακής ΑΟΖ.
Ο κ. Χριστοδουλίδης είχε επίσης συναντήσεις με τον προσωρινό Υφυπουργό Εξωτερικών για Ευρωπαϊκές Υποθέσεις, Τζον Χέφερν και τον Βοηθό Υφυπουργό Εξωτερικών Τζόναθαν Κόεν, με τους οποίους συζήτησε το Κυπριακό, διμερή θέματα και ζητήματα που αφορούν την ΕΕ. Και οι δύο αξιωματούχοι θα συνοδεύσουν στις 30 Μαρτίου στην Αγκυρα, τον Υπουργό Εξωτερικών Ρεξ Τίλερσον. Σύμφωνα με χθεσινή ενημέρωση των δημοσιογράφων μέσω τηλεδιάσκεψης από ανώτερο αξιωματούχο του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, στην ατζέντα κυριαρχούν η συριακή κρίση και οι διμερείς σχέσεις, ενώ θα εγερθεί και το Κυπριακό. Δεν αναμένεται να εγερθούν από αμερικανικής πλευράς τα ζητήματα των τεταμένων σχέσεων Τουρκίας - Ε.Ε., ούτε η ένταση στο Αιγαίο, ενώ ο κ. Τίλερσον δεν πρόκειται να έχει συναντήσεις με υπερασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Τουρκία, ή τους διωκόμενους Κουρδικής καταγωγής βουλευτές.
Ο κ. Κόεν πάντως θα επιστρέψει στην Τουρκία πριν το δημοψήφισμα.
Ο κ. Χριστοδουλίδης συμμετείχε εξάλλου και μίλησε στο συνέδριο της Αμερικανο-Ισραηλινής Επιτροπής Δημοσίων Υποθέσεων (AIPAC).
Οι σχέσεις Κύπρου - Ισραήλ και ο ρόλος της συνεργασίας των δύο χωρών στην περιοχή ήταν αναπτύχθηκαν στην παρέμβαση του κ. Χριστοδουλίδη, σε κλειστό φόρουμ του συνεδρίου της Αμερικανο-Ισραηλινής Πολιτική Επιτροπής (AIPAC) - μεγαλύτερης οργάνωσης του εβραϊκού λόμπι στις ΗΠΑ, που πραγματοποιείται στην αμερικανική πρωτεύουσα. Στο ίδιο φόρουμ έλαβε μέρος και ο Έλληνας Υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς, που μίλησε για τις σχέσεις Ελλάδας - Ισραήλ.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Χριστοδουλίδης είπε πως εδώ και χρόνια υπάρχει συνεργασία σε όλα τα επίπεδα μεταξύ Κύπρου και Ισραήλ, οι οποίοι είναι δύο προβλέψιμοι εταίροι σε μία ταραχώδη περιοχή. Η συνεργασία καλύπτει τους τομείς της ασφάλειας, της Άμυνας, την ενέργεια κ.ά. Ιδιαίτερη μνεία έκανε στις πυρκαγιές του καλοκαιριού στην Κύπρο και του Νοεμβρίου στο Ισραήλ - κατά τις οποίες οι δύο χώρες πρόσφεραν η μία στην άλλη βοήθεια και στην κοινή στρατιωτική άσκηση την περασμένη εβδομάδα.
Ιδιαίτερη μνεία, επίσης, έκανε στις τριμερείς συνεργασίες που προωθούνται στην περιοχή από την Κυπριακή Δημοκρατία και την Ελλάδα, με ιδιαίτερη αναφορά σ` αυτή στην οποία συμμετέχει το Ισραήλ.
Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος υπογράμμισε ότι για το Ισραήλ η Κύπρος αποτελεί "στρατιωτικό βάθος", ενώ σημείωσε τον θετικό ρόλο που διαδραματίζει στις σχέσεις Ισραήλ - Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Αναφερόμενος στην Τουρκία, υπογράμμισε το πόσο αυξάνεται συνεχώς η προβλεψιμότητά της, τονίζοντας και τη μεγάλη σημασία που έχει το δημοψήφισμα. Χαρακτήρισε σημαντικό το ότι η νέα αμερικανική κυβέρνηση ενδιαφέρεται ειδικά για την περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.
ToThemaOnline/ΚΥΠΕ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Εconomist: Οκτώ πολιτικές προβλέψεις για το 2025 - Τι έχουμε να περιμένουμε
• Απόδραση κρατουμένου: Στήριξη ΣΑΚ στον υπό διαθεσιμότητα Αστυνομικό - Προσλήφθηκε για άλλο λόγο
• Σε κατάσταση κινδύνου - Άνδρας βούτηξε σε φουρτουνιασμένη θάλασσα - Δείτε βίντεο από τη διάσωση
• Αλκοόλ και οδήγηση: «Καμπανάκι» για την περίοδο Χριστουγέννων - Οι ποινές και οι τιμές
• Πώς να απολαύσεις το γιορτινό τραπέζι χωρίς ενοχές – Διατροφολόγος στο «Τ»
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις