ΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΠΑΦΟΣ: Σημαντική ανακάλυψη στους Τάφους των Βασιλέων

ΠΑΦΟΣ: Σημαντική ανακάλυψη στους Τάφους των Βασιλέων

Τη σημασία της ταύτισης του τάφου μαυσωλείου του Πτολεμαίου Ευπάτωρος, στην περιοχή Τάφοι των Βασιλέων στην Πάφο, επεσήμαναν με δηλώσεις τους στο ΚΥΠΕ ο Θεόδωρος Μαυρογιάννης, Αναπληρωτής Καθηγητής Αρχαίας Ιστορίας στο Πανεπιστήμιο Κύπρου και ο Μιχάλης Λεφατζής, Αρχιτέκτονας στο Τμήμα Αναστήλωσης Αρχαίων Μνημείων του Ελληνικού Υπουργείου Πολιτισμού.


Μιλώντας στο ΚΥΠΕ, στο πλαίσιο του Β` Διεθνούς Συνεδρίου Αρχαίας Κυπριακής Γραμματείας, που λαμβάνει χώρα στο Λύκειο του Εθνάρχη του Α’ στην Πάφο, ο κ. Μαυρογιάννης ανέφερε πως πρόκειται για μια σημαντική ανακοίνωση που αφορά την ταύτιση του τάφου μαυσωλείου του Πτολεμαίου Ευπάτωρος στην περιοχή Τάφοι των Βασιλέων στην Πάφο.

Μια πρώτη δημοσίευση, όπως είπε, θα κυκλοφορήσει σε μερικές μέρες στο περιοδικό Εθνική Φρουρά και Ιστορία.
Ο Καθηγητής είπε πως από ιστορικής άποψης είναι βέβαιο ότι ο 12ετής Πτολεμαίος Ευπάτωρ, ο γιος του Πτολεμαίου 6ου Φιλομήτορος, πέθανε στην Κύπρο το 150π.χ. και ήταν συμβασιλεύς του πατρός του, προσθέτοντας πως αυτό αποδεικνύεται από τους δύο αετούς οι οποίοι βρέθηκαν κατά τη διάρκεια της ανασκαφής.

Επεσήμανε επίσης πως δύο αετοί απεικονίζονται στον οπισθότυπο των πτολεμαϊκών νομισμάτων, όταν έχουμε συμβασιλεία, εκφράζοντας τη βεβαιότητα ότι από το 152 – 150 π.χ. ο Πτολεμαίος Ευπάτωρ ήταν συμβασιλεύς του πατρός του με δικαιοδοσία επί της Κύπρου.

Ο κ. Μαυρογιάννης αναφέρθηκε στις επιγραφές που τον αναφέρουν ως Πτολεμαίο Ευπάτωρα Θεών, δηλαδή αποθεώθηκε.

Σχετικά με το συγκεκριμένο ζήτημα της αποθέωσης, ο Καθηγητής είπε πως ο ίδιος είχε τις ιστορικές και αρχαιολογικές πληροφορίες, αλλά για να καταλήξουμε ότι “πράγματι εδώ είναι ο τάφος ενός αποθεωμένου Βασιλέως, έπρεπε να δει το μνημείο ο αρχιτέκτονας”.

Ο κ. Λεφατζής επισκέφτηκε την Κύπρο μετά την επιθυμία του να δει το μνημείο γιατί “έχει προχωρήσει στην αποκατάσταση”.

Από την πλευρά του ο κ. Λεφατζής ανέφερε πως το Μνημείο έχει μια ιδιαιτερότητα. Όπως επεξήγησε, ενώ όλοι οι τάφοι που έχουμε στην Αλεξάνδρεια όπως και στην Πάφο στην Κύπρο, στην περιοχή Τάφοι των Βασιλέων, είναι υπόσκαπτοι τάφοι με αίθριο περιστύλιο δωρικό, το συγκεκριμένο μνημείο στο οποίο γίνεται αναφορά στη θέση του αιθρίου έχει ένα έξαρμα βράχου ορθογωνικό επάνω στο οποίο έδραζε μια μεγάλη κατασκευή.

Πρόσθεσε “πως από τα γεωμετρικά δεδομένα και τις χαράξεις οι οποίες εξάγονται από τις βανθύσεις στην άνω επιφάνεια αυτού του εξάρματος και από το διάσπαρτο υλικό το οποίο υπάρχει δίπλα στο μνημείο, εξήχθησαν συμπεράσματα και από την αναδομή”.

O κ. Λεφατζής είπε πως η αναδομή αυτή είναι ένας περίπτερος δωρικός ναός με ιδιαιτερότητες γιατί είναι του 2ου αιώνα π.χ., είναι πτολεμαϊκός.

Αυτό, συνέχισε, μας δίνει την ευκαιρία να πούμε ότι το συγκεκριμένο μνημείο σε αντίθεση με όλα τα υπόλοιπα στην Ακρόπολη εδώ της Πάφου και σε αντίθεση με όλα αυτά στην Αλεξάνδρεια, -που έχουν ανάλογα χαρακτηριστικά- έχει μάλλον τον τύπο του Βασιλικού τάφου.

Όπως επεξήγησε είναι πάνω σε πόδιο, που αυτό σημαίνει πως ο τάφος ανήκει σε νεκρό που είναι αποθεωμένος που σημαίνει – όπως εκτίμησε - ότι θα πρέπει να είναι μάλλον Βασιλιάς.

Ο κ. Λεφατζής εκτίμησε ότι βάσει αυτών των δεδομένων και με διάφορα χαρακτηριστικά που θα παρουσιαστούν στο πλαίσιο του Διεθνούς Συνεδρίου που διεξάγεται στην Πάφο και που αποτελούν μια προκαταρκτική προσέγγιση, για να μπορέσει να γίνει κατανοητό και να γίνει βέβαιο απόλυτα, πρέπει να γίνει τεκμηρίωση του υλικού και να υπάρξει μια πολύ προγραμματισμένη μελέτη για το μνημείο, όπως είπε.

Καταλήγοντας ο κ. Λεφατζής εξέφρασε την ικανοποίηση του, λέγοντας πως “είμαστε χαρούμενοι γιατί το μνημείο μπορεί να είναι ένα από τα ευρηματικά μνημεία της ευρύτερης περιοχής και σίγουρα πολύ σημαντικό για την Κύπρο”.

Στο πλαίσιο του συνεδρίου απηύθυναν χαιρετισμούς ο Μητροπολίτης Πάφου Γεώργιος, ο Δήμαρχος Πάφου Φαίδωνας Φαίδωνος, ο Δημήτρης Ταλιαδώρος Πρόεδρος του Συνδέσμου Ελλήνων Κυπρίων Φιλολόγων, ο Παναγιώτης Κοντός Καθηγητής Γλωσσολογίας εκ μέρους του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.

Η κήρυξη των εργασιών του συνεδρίου έγινε από τον Κυπριανό Δ. Λούη, Διευθυντή Μέσης Εκπαίδευσης εκ μέρους του Υπουργού Παιδείας και Πολιτισμού Κώστα Καδή.

Η τελετή έναρξης περιλάμβανε την Κύπριδα Αφροδίτη και ο Έρωτας -μια μουσική και θεματική συνεξέταση με τον ύμνο στον έρωτα από την Αντιγόνη του Σοφοκλή.

Επίσης εισηγήσεις έγιναν από φοιτητές του ΕΚΠΑ

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• Μαθητής 6 ετών έφυγε από το σχολείο, διασταύρωσε δρόμους και πήγε σπίτι του χωρίς να τον αντιληφθεί κανείς - Είπαν στον πατέρα ότι είναι στην τάξη

• Διπλή κίτρινη προειδοποίηση για ισχυρές καταιγίδες - Πότε τίθεται σε ισχύ

• Έτσι εντοπίστηκε η σακούλα με τις σφαίρες στη Λεμεσό - Θα γίνει καταμέτρηση

• ExxonMobil: Προγραμματίζει νέες γεωτρήσεις σε τεμάχια 5 και 10 αρχές 2025

• Οδηγός κίνδυνος: Φόρτωσε με παλιοσίδερα το όχημα του και «έκοβε» βόλτες - Δείτε φωτογραφία

• Πασίγνωστος Κύπριος παρουσιαστής αποκάλυψε την άγνωστη κόντρα του με τον Αβέρωφ Νεοφύτου - Δείτε βίντεο

• Δύσκολες ώρες για παλαίμαχο ποδοσφαιριστή της Ομόνοιας - Έφυγε από την ζωή ο πατέρας του



  Βατί: Πέραν των 1000 τα φυσίγγια που εντοπίστηκαν σε σακούλα

Βατί: Πέραν των 1000 τα φυσίγγια που εντοπίστηκαν σε σακούλα

Σε συναγερμό τέθηκαν οι Αρχές στη Λεμεσό το απόγευμα της Παρασκευής, μετά από την ανεύρεση φυσιγγίων.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top