ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟ ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Δίκη πρώην στελεχών Τρ. Κύπρου – Καταθέτει ξένος εμπειρογνώμονας – Ολοκληρώθηκε η αντεξέταση Πεχλιβανίδη

Δίκη πρώην στελεχών Τρ. Κύπρου – Καταθέτει ξένος εμπειρογνώμονας – Ολοκληρώθηκε η αντεξέταση Πεχλιβανίδη

Με σειρά υποβολών από την Κατηγορούσα Αρχή, τις οποίες απέρριψε δίδοντας τη δική του εκδοχή ως προς το γιατί η Τράπεζα Κύπρου δεν είχε εκδώσει, κατά την επίδικη χρονική περίοδο του Ιουνίου του 2012, ανακοίνωση σε σχέση με την αύξηση των κεφαλαιακών αναγκών της, ολοκληρώθηκε την Παρασκευή 31/3 η πολυήμερη αντεξέταση του πρώην Αναπληρωτή Διευθύνοντα Συμβούλου της Τράπεζας Κύπρου Γιάννη Πεχλιβανίδη ενώπιον του Μόνιμου Κακουργιοδικείου Λευκωσίας.

Ο κ. Πεχλιβανίδης απέρριψε, μεταξύ άλλων, τη βασική θέση της Κατηγορούσας Αρχής ότι ο τότε Γενικός Οικονομικός Διευθυντής του Συγκροτήματος Χρίστης Χατζημιτσής είχε θέσει ενώπιον του Διοικητικού Συμβουλίου, κατά τη συνεδρία του στις 14/6/2012, όλα τα στοιχεία που είχε στη διάθεση του, τα οποία συνηγορούσαν προς την υποχρέωση της τράπεζας να εκδώσει ανακοίνωση που να ενημερώνει το επενδυτικό κοινό ότι οι κεφαλαιακές ανάγκες της τράπεζας είχαν ανέλθει από τα €200 εκ,. που είχαν ανακοινωθεί στις 10/5/2012, στα €400 περίπου εκ.

Ο πρώην Αναπληρωτής Διευθύνοντας Σύμβουλος της Τράπεζας υποστήριξε ότι στα στοιχεία που είχε παρουσιάσει ο κ. Χατζημιτσής, τη δεδομένη χρονική στιγμή, υπήρχαν ερωτηματικά και άρα δεν μπορούσε το Διοικητικό Συμβούλιο να προβεί σε οποιαδήποτε ανακοίνωση, κάτι που έπραξε, όπως είπε, στις 10/5/12 και 26/6/12 όταν δεν υπήρχαν ερωτηματικά στα στοιχεία που παρουσιάστηκαν ενώπιον τους κατά τις συγκεκριμένες ημερομηνίες.

Στη γραπτή δήλωση που ανέγνωσε στο δικαστήριο, ως μέρος της κύριας εξέτασης του, κ. Πεχλιβανίδης είχε αρνηθεί την όποια κατηγορία εναντίον του, δηλώνοντας ότι είναι αθώος. Στην απολογία του ο κ. Πεχλιβανίδης είχε εκφράσει την πεποίθησή του ότι κατά την εξεταζόμενη χρονική περίοδο του Ιουνίου του 2012 σε καμία περίπτωση δεν προέκυψε σημαντικό γεγονός ή ευλόγως αναμενόμενη κατάσταση σε σχέση με την αύξηση των κεφαλαιακών αναγκών της Τράπεζας, το οποίο η ίδια όφειλε να δημοσιοποιήσει ή ο ίδιος να ζητήσει τη δημοσιοποίησή του.

«Η όποια δημοσιοποίηση κατά το χρονικό διάστημα από την 14.6.2012 και μέχρι την 26.6.2012 μη συγκεκριμένων και μη στηριζόμενων σε ασφαλή στοιχεία πληροφοριών μόνο σύγχυση και απώλεια της εμπιστοσύνης των επενδυτών θα προκαλούσε, με πιθανές συνέπειες τόσον σε βάρος τους όσον και σε βάρος της τράπεζας», ανέφερε. Διαβεβαίωσε παράλληλα ότι και στην υποθετική περίπτωση κατά την οποία γινόταν δεκτό ότι έπρεπε να γίνει ανακοίνωση πριν από την 26.6.2012, ακόμη και τότε η θέση του είναι ότι δεν μπορεί να στοιχειοθετηθεί, με οποιοδήποτε τρόπο δική του υπαιτιότητα, εσκεμμένη παράλειψη ή αμέλεια.
Σημειώνεται ότι κατά τη σημερινή ακροαματική διαδικασία, το τριμελές Κακουργιοδικείο Λευκωσίας αποδέχτηκε την ένσταση που ήγειρε χθες η υπεράσπιση του κ. Πεχλιβανίδη στην υποβολή ερωτήσεων από την Εκπρόσωπο της Κατηγορούσας Αρχής Πολίνα Ευθυβούλου προς τον πελάτη του, στο πλαίσιο της αντεξέτασης του, αναφορικά με δήλωση του κ. Πεχλιβανίδη στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς Κύπρου το 2013, ως καταγγελλόμενο πρόσωπο.

Το δικαστήριο έκανε αποδεκτό το επιχείρημα του συνηγόρου υπεράσπισης του, Κρις Τριανταφυλλίδη, ότι η δήλωση του πελάτη του είχε καταχωρηθεί στο δικαστήριο, ως τεκμήριο, για περιορισμένο όμως σκοπό και πως ενδεχόμενη αντεξέταση του επί της συγκεκριμένης δήλωσης θα παραβίαζε το δικαίωμα της μη αυτοενοχοποήσης του πελάτη του.

Η εκδίκαση της υπόθεσης θα συνεχιστεί την ερχόμενη Τρίτη, 4 Απριλίου, κατά την οποία η πλευρά του κ. Πεχλιβανίδη θα παρουσιάσει, στο πλαίσιο της απολογίας του, έναν εμπειρογνώμονα από το εξωτερικό ως μάρτυρα υπεράσπισης, χωρίς ωστόσο να αποκαλύψει την ταυτότητα του.   

Ο κ. Πεχλιβανίδης είναι ένας εκ των κατηγορουμένων στην ποινική υπόθεση εναντίον της Τράπεζας Κύπρου και άλλων τεσσάρων πρώην ανώτατων στελεχών της με κύρια κατηγορία τη χειραγώγηση της αγοράς.

Εκτός από την Τράπεζα Κύπρου ως νομικό πρόσωπο και τον κ. Πεχλιβανίδη, κατηγορούμενοι στην ίδια υπόθεση, η οποία βρίσκεται στο στάδιο της απολογίας των κατηγορουμένων, είναι επίσης οι Ανδρέας Ηλιάδης, Θεόδωρος Αριστοδήμου, Αντρέας Αρτέμη, και Γιάννης Κυπρή. Το Κακουργιοδικείο με ενδιάμεση απόφαση του στις 27 Απριλίου 2016 έκρινε ότι υπάρχει εκ πρώτης όψεως υπόθεση εναντίον των κατηγορουμένων, καλώντας τους σε απολογία.
 
Μέχρι στιγμής έχουν ολοκληρώσει την απολογία τους οι Θεόδωρος Αριστοδήμου, Ανδρέας Αρτέμης και Ανδρέας Ηλιάδης. Μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας της απολογίας του κ. Πεχλιβανίδη, σειρά θα πάρουν για τη δική τους απολογία, ο Γιάννης Κυπρή και η Τράπεζα Κύπρου, η οποία έχει ήδη ανακοινώσει προς το δικαστήριο ότι θα καλέσει τον καθηγητή-εμπειρογνώμονα Kern Alexander για να καταθέσει ως μάρτυρας στην υπόθεση.

Για όλους τους κατηγορούμενους ισχύει το τεκμήριο της αθωότητας, μέχρι αποδείξεως της ενοχής τους πέραν πάσης λογικής αμφιβολίας.

Aπό ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Μεγάλο Σάββατο: Το τέλος των Παθών – Τα μεσάνυχτα η Ανάσταση του Κυρίου

Άγιος Φως: Θαύμα ή τελετή - Θεολόγος εξηγεί στο «Τ»

Σε «έξαρση» ο παρβοϊός πανευρωπαϊκά: Πρέπει να ανησυχούμε; Τι είναι και ποια τα συμπτώματα - Απαντά στο «Τ» ο Δρ. Καραγιάννης

Ήρθε Πάσχα, κατεβαίνω… χωριό – Ψήνουν σούβλες και παίζουν παραδοσιακά παιχνίδια – Δείτε εκδηλώσεις σε όλη την Κύπρο

Η σκηνή της Ανάστασης του «Ιησού από τη Ναζαρέτ» που κόπηκε στο μοντάζ - Η εξήγηση του Φράνκο Τζεφιρέλι - Δείτε βίντεο

Φειδίας Παναγιώτου: Το βίντεο με τον ιερέα πατέρα του να φέρνει το μήνυμα της Πρώτης Ανάστασης – Το στοίχημα για το «εκατοστάρι»



Πασχαλινό μήνυμα ΠτΔ: «Είναι η ώρα της προσωπικής ενδοσκόπησης» - Δείτε βίντεο

Πασχαλινό μήνυμα ΠτΔ: «Είναι η ώρα της προσωπικής ενδοσκόπησης» - Δείτε βίντεο

Τις ευχές του σε όλους τους πολίτες ενόψει της Ανάστασης και του Πάσχα έδωσε σε τηλεοπτικό πασχαλινό μήνυμα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top