Εκδήλωση διαμαρτυρίας πραγματοποίησαν από κοινού το πρωί της Τρίτης (4/4) οι αγροτικές οργανώσεις σε μια προσπάθεια στήριξης του Συνεργατικού Κινήματος.
Με κύριο σύνθημα «όχι στο ξεπούλημα του Συνεργατισμού» οι αγρότες συγκεντρώθηκαν με τα τρακτέρ τους έξω από την Κεντρική Συνεργατική Τράπεζα, κρατώντας πανό και φωνάζοντας συνθήματα.
Με την εκδήλωση, την οποία διοργάνωσαν οι αγροτικές οργανώσεις ΠΕΚ-ΕΚΑ-Παναγροτικός-Νέα Αγροτική Κίνηση-Ευρωαγροτικός, εκφράστηκαν για άλλη μια φορά οι ανησυχίες του αγροτικού κόσμου για το παρόν και το μέλλον του Συνεργατισμού.
Οι αγροτικές οργανώσεις απαιτούν η Κεντρική Συνεργατική Τράπεζα να μην εισέλθει στο ΧΑΚ και να επιστραφούν οι μετοχές πίσω στους νόμιμους ιδιοκτήτες, τα συνεργατικά κτήρια που δεν χρησιμοποιούνται να επιστραφούν πίσω στις κοινότητες και στους Δήμους και οι βιώσιμες δευτεροβάθμιες Εμπορικές εταιρείες του Συνεργατισμού (ΝΕΑ ΣΕΒΕΓΕΠ, ΣΟΠΑΖ, κλπ) να μην διαλυθούν.
Επίσης, απαιτούν να γίνει διαχωρισμός των εμπορικών εταιρειών από τον Πιστωτικό Τομέα ώστε να μπορούν να διαχειριστούν ξεχωριστά το μέλλον των βιώσιμων εμπορικών εταιρειών, τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια να μην πωληθούν σε ξένα συμφέροντα, πλατφόρμες ή άλλα ταμεία και να τιμωρηθούν παραδειγματικά όσοι ενέχονται στα οικονομικά εγκλήματα στον Συνεργατισμό.
Της σημερινής εκδήλωσης προηγήθηκαν έντεκα περιφερειακές ενημερωτικές συγκεντρώσεις από το αγροτικό κίνημα στις περιοχές Αστρομερίτη, Αρεδιού, Λύμπια, Παραλίμνι, Φρέναρος, Κίτι, Κολόσσι, Πελέντρι, Πόλις Χρυσοχού, Πάφου και Αθηένου.
Στις συγκεντρώσεις τονίστηκε ότι ο Συνεργατισμός δεν πρέπει να διαλυθεί, ούτε να παραδοθεί μέσω του ΧΑΚ σε ξένα χέρια παρά τα προβλήματα, τις αδυναμίες και τα μεγάλα λάθη που έγιναν, αλλά να ενδυναμωθεί για το καλό του κυπριακού λαού.
Σημειώνεται ότι οι αγροτικές οργανώσεις σε συνεργασία με το Κέντρο Ευρωπαϊκών και Διεθνών Υποθέσεων του Πανεπιστημίου Λευκωσίας εκπόνησαν μελέτη για τον Συνεργατισμό που εισηγείται λύσεις στα αδιέξοδα του Συνεργατισμού την οποία παρέδωσαν στην Κυβέρνηση, στη Βουλή, στα Κόμματα και στην Τράπεζα.
Σε υπόμνημα, που επέδωσαν στο Πρόεδρο και τα μέλη του ΔΣ της Κεντρικής Συνεργατικής Τράπεζας και νωρίτερα στον Υπουργό Οικονομικών, Χάρη Γεωργιάδη, οι αγροτικές οργανώσεις καλούν την Εκτελεστική και τη Νομοθετικής Εξουσία να επανεξετάσουν την πολιτική φιλοσοφία και τις αποφάσεις που έχουν ληφθεί για το Συνεργατισμό, λαμβάνοντας υπόψη τα νέα δεδομένα, με το Συνεργατισμό να είναι πρώτος σε ανακεφαλαίωση 16%, σε σύγκριση με τις άλλες τράπεζες.
Ο ΓΓ της ΕΚΑ, Πανίκος Χάμπας, είπε πως σήμερα το αγροτικό κίνημα έχει διαπιστώσει ένα πολύ θετικό κλίμα από το ΔΣ της Κεντρικής Συνεργατικής Τράπεζας, εκφράζοντας την πεποίθηση ότι θα πείσει και την Εκτελεστική Εξουσία.
“Είμαστε πεπεισμένοι ότι μαζί το συνδικαλιστικό και το αγροτικό κίνημα θα συμβάλουν στο να κρατήσουμε τις εταιρείες τις κερδοφόρες, γιατί παρά το γεγονός ότι είναι ο τουρισμός που κρατά ένα σημαντικό μέρος της οικονομίας, εντούτοις ο πρωτογενής τομέας είναι αυτός που θα δώσει την ώθηση προς τα μπρος για να πάμε σε πραγματικούς θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης”, ανέφερε. Ο ΓΓ της ΠΕΚ, Μιχάλης Λύτρας, ανέφερε ότι το αγροτικό κίνημα πραγματοποίησε την κινητοποίηση “για να προειδοποιήσει ότι ο αγροτικός κόσμος, ο οποίος δημιούργησε το συνεργατικό κίνημα και το συνεργατικό κίνημα, προστάτεψε μέχρι τώρα τον πρωτογενή τομέα της παραγωγής και όχι μόνο, αλλά εξυπηρέτησε τον κυπριακό λαό, δίνοντας δάνεια για απόκτηση κατοικίας και για σπουδές των παιδιών μας”.
“Δεν θα επιτρέψουμε είτε να περάσει σε ξένα ιδιωτικά χέρια, είτε σε ντόπια χέρια, να χάσει δηλαδή τον κοινωνικό του χαρακτήρα, αλλά θα τον προστατέψουμε για να συνεχίσει την ανοδική του πορεία εξυπηρετώντας την οικονομία σαν μόνη κυπριακή τράπεζα που υπάρχει την οικονομία του τόπου αυτής της ημικατεχόμενης πατρίδας”, είπε.
Πρόσθεσε ότι “όλος ο κυπριακός λαός έχει επενδύσει ελπίδες στο συνεργατισμό και ελπίζουμε η κυβέρνηση να αντιληφθεί αυτή την υποχρέωση έναντι του κυπριακού λαού, να ακούσει τη φωνή του αγροτικού κόσμου και να προστατέψει το συνεργατικό κίνημα, καθοδηγώντας το στις αρχές και τις αξίες εμπράκτως, αυτές που δημιούργησαν το συνεργατισμό από τον κόπο και το μόχθο των γεωργών του πρωτογενούς τομέα της παραγωγής και όλων αυτών που αγάπησαν αυτό τον τόπο και νοιάζονται για την οικονομία αυτού του τόπου”.
Ο ΓΓ του Παναγροτικού Τάσος Γιαπάνης είπε πως η παρουσία του κόσμου αλλά και οι διαβουλεύσεις που έγιναν με το ΔΣ της Κεντρικής Συνεργατικής Τράπεζας είναι θετικό βήμα, για να προσθέσει πως το αγροτικό κίνημα θέλει να παραμείνουν ζωντανές οι βιώσιμες δευτεροβάθμιες Εμπορικές εταιρείες του Συνεργατισμού και να τιμωρηθούν παραδειγματικά όσοι ενέχονται στα οικονομικά εγκλήματα στον Συνεργατισμό.
Ο Πρόεδρος της Νέας Αγροτικής Κίνησης Τάκης Χριστοδούλου είπε ότι “σε μια χώρα η διατροφική επάρκεια είναι εθνική υπόθεση”, σημειώνοντας ότι “πολύ περισσότερο όταν αυτή η χώρα είναι ημικατεχόμενη”.
“Ο πρωτογενής τομέας και η μεταποίηση διαχρονικά στηρίχτηκε από το συνεργατικό κίνημα. Ο συνεργατισμός κτίστηκε από το λαό και ανήκει στο λαό και σε κανέναν άλλον. Είμαστε σίγουροι ότι αυτό ο αγώνας θα έχει θετικό αποτέλεσμα”, είπε.
Ο ΓΓ του Ευρωαγροτικού, Λάμπρος Αχιλλέως, είπε ότι η σημερινή εκδήλωση έχει φέρει κάποια σημαντικά αποτελέσματα όπως η υιοθέτηση της πρότασής για τη συμβολαιακή γεωργία, αφού ο συνεργατισμός θα χρηματοδοτήσει πλέον την αγροτική οικονομία σε βάθος.
Επίσης, είπε ότι θα δημιουργηθούν τρεις επιτροπές, στις οποίες θα συμμετάσχει το αγροτικό κίνημα, για να επεξεργαστούν συγκεκριμένες παρατάσεις.
Από ΚΥΠΕ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Διπλή κίτρινη προειδοποίηση για ισχυρές καταιγίδες - Πότε τίθεται σε ισχύ
• Έτσι εντοπίστηκε η σακούλα με τις σφαίρες στη Λεμεσό - Θα γίνει καταμέτρηση
• ExxonMobil: Προγραμματίζει νέες γεωτρήσεις σε τεμάχια 5 και 10 αρχές 2025
• Οδηγός κίνδυνος: Φόρτωσε με παλιοσίδερα το όχημα του και «έκοβε» βόλτες - Δείτε φωτογραφία
• Δύσκολες ώρες για παλαίμαχο ποδοσφαιριστή της Ομόνοιας - Έφυγε από την ζωή ο πατέρας του
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις