ΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΛΕΜΕΣΟΣ: Τι απαντά ο Δήμαρχος Γερμασόγειας για την καταγγελία ότι αγόρασε κινητό τηλέφωνο χρεώνοντας το Δήμο

ΛΕΜΕΣΟΣ: Τι απαντά ο Δήμαρχος Γερμασόγειας για την καταγγελία ότι αγόρασε κινητό τηλέφωνο χρεώνοντας το Δήμο

Δεν πτοούμαστε και δεν αποπροσανατολιζόμαστε στην προσπάθεια μας να δώσουμε τέλος στην ασυδοσία, απαντά ο νεοεκλεγείς Δήμαρχος Γερμασόγειας Κυριάκος Ξυδιάς, με αφορμή ανώνυμη επιστολή προς τον Γενικό Ελεγκτή, στην οποία γίνεται καταγγελία σε βάρος του για χρέωση του Δήμου με αγορά κινητού τηλεφώνου αξίας 950 ευρώ, καθώς και για χρήση του υπηρεσιακού οχήματος εκτός ωρών εργασίας.

Σε διάσκεψη Τύπου, ο Κυριάκος Ξυδιάς απέδωσε την επιστολή και τα όσα δημοσιεύθηκαν τις τελευταίες μέρες σε δυο λόγους, "προφανώς για να μας εκφοβίσουν, για να μην αγγίξουμε τα κακώς έχοντα στο Δήμο και αφετέρου, να μας αποσπάσουν την προσοχή από τα πολλά που πρέπει να γίνουν", εκφράζοντας την άποψη πως η διαρροή εγγράφων προέρχεται από πρόσωπα "εκ των έσω" τα οποία ενοχλήθηκαν, κατά την έκφρασή του, και που επιθυμούν να συντηρήσουν πρακτικές του παρελθόντος.

Όπως τονίζει, ο ίδιος πήρε την πρωτοβουλία να ξεκαθαριστεί ο τρόπος με τον οποίον αγοράζονταν από τον Δήμο συσκευές κινητής τηλεφωνίας για το Δήμαρχο και άλλους δημοτικούς υπαλλήλους, όταν διαπίστωσε πως δεν υπήρχε συγκεκριμένη πρακτική και έλεγχος, ενώ εκκρεμούσε καταγγελία στον Γενικό Ελεγκτή "η οποία ήταν κρυμμένη από τις 15 Δεκεμβρίου 2016 στα συρτάρια του τέως Δημάρχου", για συγκεκριμένο δημοτικό υπάλληλο, σε σχέση με μεγάλες χρεώσεις από το υπηρεσιακό κινητό τηλέφωνο του.

"Είπα ότι όλα αυτά πρέπει να ξεκαθαρίσουν, ωστόσο μου υποδείχθηκε από την υπηρεσία να περιμένουμε την έκθεση του Γενικού Ελεγκτή γιατί θα θεωρηθεί εχθρική ενέργεια προς τον τέως Δήμαρχο και προς συγκεκριμένους υπαλλήλους", είπε ο κ. Ξυδιά, προσθέτοντας ότι ζήτησε όπως ο ίδιος καταβάλει το κόστος της νέας συσκευής, όπως και ο τέως Δήμαρχος, το κόστος της συσκευής που είχε εξασφαλίσει λίγους μήνες πριν τις δημοτικές εκλογές.

Ανέφερε δε πως σε υπηρεσιακή σύσκεψη, στις 29 Μαρτίου, έδωσε οδηγίες να διευκρινιστεί, από την Ελεγκτική Υπηρεσία, η διαδικασία ώστε να καταβληθεί το κόστος των δυο κινητών, τόσο του ιδίου όσο και του τέως Δημάρχου και η εισήγηση ήταν, είτε να καταβληθεί το ποσό σε μετρητά είτε να αποκοπεί από την αντιμισθία του νυν Δημάρχου και τη σύνταξη του τέως Δημάρχου και να διαγραφούν οι συσκευές από το πάγιο ενεργητικό του Δήμου.

"Την Παρασκευή ήμουν έτοιμος να καταβάλω το ποσό, μέχρι που δημοσιογράφος με πληροφόρησε πως έγινε καταγγελία και απέφυγα να το καταβάλω, γιατί είμαι σίγουρος πως θα έλεγαν ότι, αφού με κατάγγειλαν έσπευσα καταβάλω το ποσό", συμπλήρωσε.

Υπέδειξε ακόμη πως η καταγγελία εναντίον του έγινε μετά τη συνεδρία του Δημοτικού Συμβουλίου, στις 23 Μαρτίου, "όπου λήφθηκαν αποφάσεις που θέτουν τέλος στην ασυδοσία χρήσης υπηρεσιακών οχημάτων και τηλεφώνων εις βάρος του Δήμου και κατ` επέκταση εις βάρος των δημοτών".

Θεωρώ αδιανόητο, συνέχισε, "να μας εγκαλούν και να με καταγγέλλουν προσωπικά, αυτοί που συνειδητά που καλούσαν στις 23 Μαρτίου, τόσο το Δήμαρχο όσο και το ΔΣ, να παρανομήσει και να αγνοήσει τον Γενικό Ελεγκτή, ώστε να συνεχιστεί η ασυδοσία στη λειτουργία του Δήμου".

Ανέφερε επίσης πως πλέον η νέα διαδικασία που αναμένεται να εγκριθεί από το δημοτικό συμβούλιο θα καθορίζει συγκεκριμένο όριο χρεώσεων στους λογαριασμούς των υπηρεσιακών κινητών τηλεφώνων "και όποτε υπάρχει υπέρβαση, η δημοτική ταμίας θα αποκόπτει αυτόματα, από το μισθό, το αντίστοιχο ποσό".

Αναφερόμενος στην καταγγελία για χρήση του υπηρεσιακού οχήματος του εκτός ωρών εργασίας, ο Δήμαρχος Γερμασόγειας είπε πως ο ίδιος εργάζεται 16 ώρες την ημέρα για υποχρεώσεις του Δήμου, πως ποτέ δεν χρησιμοποίησε το υπηρεσιακό όχημα για ιδιωτικούς σκοπούς και κάλεσε αυτούς που τον καταγγέλλουν να το αποδείξουν.

Διαμήνυσε ακόμη πως υπάρχει απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου για δημιουργία ασφαλούς χώρου φύλαξης των υπηρεσιακών οχημάτων και πως "κανένας, ούτε καν ο Δήμαρχος δεν θα παίρνει αυτοκίνητο στο σπίτι όταν δημιουργηθεί ασφαλής χώρος στο παλιό δημοτικό σχολείο, όπου θα σταθμεύουν τα αυτοκίνητα το απόγευμα".

Ο κ. Ξυδιάς αναφέρθηκε ακόμη σε καταγγελία στον Γενικό Ελεγκτή σε σχέση τις ενέργειες του για την προκήρυξη προσφορών στο "Σχέδιο Ασφάλειας και Υγείας", όπου παρουσίασε τρεις προτάσεις εταιρειών, με τις δυο να ανήκουν στην ίδια οικογένεια και την τρίτη σε εταιρεία που είναι ανενεργή εδώ και κάποια χρόνια.

"Δεν υπάρχει πουθενά υποχρέωση της Αναθέτουσας Αρχής να διερευνά εταιρείες. Ούτε μπορεί να το κάνει και είναι παράνομο και αν η εταιρεία του τρίτου ήταν ανενεργή δεν σημαίνει τίποτα και έχω ρωτήσει τον νομικό μας σύμβουλο αν εμείς δικαιούμασταν να διερευνήσουμε τις εταιρείες ή αν υπάρχει πρόβλημα γιατί η εταιρεία ήταν αδρανής, αλλά δεν δικαιούμαστε", είπε.

Ανέφερε δε πως "η διαδικασία που προβλέπεται από τον περί Δήμων Νόμο είναι, αν η εταιρεία εξασφάλιζε την προσφορά και στην ετοιμασία των εγγράφων δεν προσκόμιζε όλα τα απαιτούμενα πιστοποιητικά, μονομιάς θα ακυρωνόταν".

Το δεύτερο στοιχείο, συνέχισε, είναι πως διέκοψα τη διαδικασία των προσφορών στις 28 Μαρτίου γιατί ήταν δυνητικά τα έξοδα και μπορεί να ξεφεύγαμε από τον προϋπολογισμό, ενώ σημείωσε ότι "είναι ξεκάθαρη η σκοπιμότητα της καταγγελίας, αφού ο Γενικός Ελεγκτής δεν ελέγχει πιθανές προθέσεις, αλλά συμβάσεις αφού υπογραφούν, άρα δεν υπάρχει αντικείμενο διερεύνησης".

Ο Δήμαρχος Γερμασόγειας εξέφρασε τη θέση πως οι καταγγελίες έγιναν μετά τις δικές του πρωτοβουλίες και αποφάσεις για τα συγκεκριμένα θέματα και έκανε λόγο για "σκόπιμη και επιλεκτική διαρροή εγγράφων και πληροφοριών από άτομο ή άτομα της δημοτικής υπηρεσίας που έχουν πρόσβαση σε αυτό το υλικό και προς συγκεκριμένους δημοτικούς συμβούλους, με σκοπό να πληγεί ο Δήμαρχος".

"Είμαστε τόσο καθαροί που δεν φοβόμαστε τίποτε. Δεν πρόκειται να μας αποπροσανατολίσουν από το στόχο μας που είναι ένας, να οδηγήσουμε ξανά τη Γερμασόγεια εκεί που της αξίζει", είπε ο κ. Ξυδιάς, υπογραμμίζοντας πως "αυτός ο στόχος είναι αδιαπραγμάτευτος και όσοι προσπαθούν να τον υποσκάψουν να είναι βέβαιοι ότι θα με βρίσκουν απέναντι τους".

Διαμήνυσε τέλος πως υπάρχει από τον ίδιο διάθεση συνεργασίας "αλλά δεν θα υπάρξει ποτέ διάθεση για συγκάλυψη και συναλλαγή".

 

Από ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Το αδιαχώρητο σε κρεοπωλεία και υπεραγορές για τα πασχαλινά ψώνια - Αναμένεται αύξηση της κίνησης - Διστακτικοί οι καταναλωτές λόγω ακρίβειας

Καύσιμα: Με αυτές τις τιμές θα βγάλουμε τις μέρες του Πάσχα - Δείτε τα φθηνότερα και τα ακριβότερα πρατήρια Παγκύπρια

Ξεσπά πατέρας στο «T»: Απέρριψαν κατ'οικον φροντίδα σε βρέφος με SMA και μηχανική υποστήριξη - «Κινδυνεύει το παιδί και ο ΟΚΥπΥ μας αγνοεί»

Ομάδα νεαρών επιτέθηκε σε αστυνομικούς με πέτρες και μολότοφ - Συνελήφθη 25χρονος με εκρηκτικά στην κατοχή του

Kαιρός: Πότε αναμένεται πτώση της θερμοκρασίας και βροχές - Η πρόγνωση μέχρι την Δευτέρα του Πάσχα



Επιβεβαιώνει ο ΟΗΕ: Στην Κύπρο την Τρίτη η Ολγκίν - Βλέπει Χριστοδουλίδη και Τατάρ

Επιβεβαιώνει ο ΟΗΕ: Στην Κύπρο την Τρίτη η Ολγκίν - Βλέπει Χριστοδουλίδη και Τατάρ

«Η Προσωπική Απεσταλμένη του Γενικού Γραμματέα για την Κύπρο, Μαρία Άνχελα Ολγκίν, θα πραγματοποιήσει την τρίτη επίσκεψή της στην Κύπρο, στις 7 και θα παραμείνει έως τις 14 Μαΐου», δήλωσε ο εκπρόσωπος του ΓΓ του ΟΗΕ, Στεφάν Ντουζαρίκ κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης Τύπου ξένων ανταποκριτών στην έδρα του διεθνούς οργανισμού, στη Νέα Υόρκη.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top