Εγκρίθηκε τελικά την Τρίτη 25/05 και 18 μήνες μετά την τρομοκρατική επίθεση στο Μπατακλάν, η οδηγία σχετικά με τον έλεγχο της απόκτησης και κατοχής όπλων, η οποία αναθεωρεί και συμπληρώνει την ισχύουσα οδηγία 91/477 / ΕΟΚ και την οποία από την πρώτη στιγμή η Κομισιόν και συγκεκριμένα ο Επίτροπος Αβραμόπουλος είχαν προτείνει ως μέτρο αποτροπής μελλοντικής τραγωδίας.
Σύμφωνα με το κείμενο που ενέκρινε σήμερα το Συμβούλιο των κρατών μελών, η αναθεώρηση ενισχύει τους κανόνες για τη σήμανση των πυροβόλων όπλων, συμπεριλαμβάνοντας, μεταξύ άλλων, μια νέα υποχρέωση να επισημαίνονται και όλα τα ουσιώδη στοιχεία τους (γεμιστήρες slides, barrels) . Η εναρμόνιση των κανόνων για τη σήμανση των πυροβόλων όπλων και η καθιέρωση της αμοιβαίας αναγνώρισης των σημάτων μεταξύ των κρατών μελών θα βελτιώσει την ανιχνευσιμότητα των πυροβόλων όπλων που χρησιμοποιούνται σε εγκληματικές δραστηριότητες, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που έχουν συναρμολογηθεί από κατασκευαστικά στοιχεία που αποκτήθηκαν ξεχωριστά.
Οι πληροφορίες αυτές πρέπει επίσης να καταγράφονται στα εθνικά συστήματα αρχειοθέτησης δεδομένων. Για να συμβεί αυτό, τα κράτη μέλη θα πρέπει τώρα να εξασφαλίσουν ότι οι αντιπρόσωποι και οι μεσίτες θα εγγράψουν κάθε συναλλαγή πυροβόλων όπλων ηλεκτρονικά και χωρίς αδικαιολόγητη καθυστέρηση.
Επιπλέον με την οδηγία ενισχύονται και οι κανόνες για την απενεργοποίηση των πυροβόλων όπλων, κυρίως μέσω μιας διάταξης που απαιτεί την κατάταξη των απενεργοποιημένων πυροβόλων όπλων στην κατηγορία Γ (πυροβόλα όπλα που υπόκεινται σε δήλωση). Μέχρι τώρα, τα απενεργοποιημένα πυροβόλα όπλα δεν υπόκεινται στις απαιτήσεις που ορίζει η οδηγία. Η αναθεώρηση περιλαμβάνει επίσης μια νέα κατηγορία χαιρετισμών και ακουστικών όπλων, τα οποία δεν καλύπτονται από την αρχική οδηγία. Αυτά είναι ενεργά πυροβόλα όπλα που έχουν μετατραπεί σε κενά πυροβόλα όπλα, για παράδειγμα, για χρήση σε θέατρα ή τηλεόραση.
Ελλείψει αυστηρότερων εθνικών διατάξεων, τα εν λόγω πυροβόλα όπλα θα μπορούσαν να αγοραστούν ελεύθερα. Αυτό αποτελούσε κίνδυνο, δεδομένου ότι η μετατροπή τους σε ενεργά ήταν συχνά δυνατή με περιορισμένες προσπάθειες (χρησιμοποιήθηκαν για παράδειγμα στις τρομοκρατικές επιθέσεις του Παρισιού). Η νέα διατύπωση της οδηγίας διασφαλίζει ότι τα όπλα αυτά θα παραμείνουν εγγεγραμμένα στην ίδια κατηγορία με τα πυροβόλα όπλα από τα οποία έχουν μετατραπεί.
Τέλος, ορισμένα επικίνδυνα ημιαυτόματα πυροβόλα όπλα έχουν πλέον προστεθεί στην κατηγορία Α και επομένως απαγορεύονται για μη στρατιωτική χρήση. Αυτό συμβαίνει για τα σύντομα ημιαυτόματα πυροβόλα όπλα με συσκευές φόρτωσης άνω των 20 στροφών και μακρά ημιαυτόματα πυροβόλα όπλα με συσκευές φόρτωσης πάνω από 10 γύρους. Παρομοίως, απαγορεύονται πλέον μακρά πυροβόλα όπλα που μπορούν εύκολα να αποκρύπτονται, για παράδειγμα με τη χρήση πτυσσόμενου ή τηλεσκοπικού υλικού.
Από ΚΥΠΕ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Διπλή κίτρινη προειδοποίηση για ισχυρές καταιγίδες - Πότε τίθεται σε ισχύ
• Έτσι εντοπίστηκε η σακούλα με τις σφαίρες στη Λεμεσό - Θα γίνει καταμέτρηση
• ExxonMobil: Προγραμματίζει νέες γεωτρήσεις σε τεμάχια 5 και 10 αρχές 2025
• Οδηγός κίνδυνος: Φόρτωσε με παλιοσίδερα το όχημα του και «έκοβε» βόλτες - Δείτε φωτογραφία
• Δύσκολες ώρες για παλαίμαχο ποδοσφαιριστή της Ομόνοιας - Έφυγε από την ζωή ο πατέρας του
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις