ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ανθρώπινη αλυσίδα Ε/κ και Τ/κ στην οδό Λήδρας ενάντια στα πυρηνικά

Ανθρώπινη αλυσίδα Ε/κ και Τ/κ στην οδό Λήδρας ενάντια στα πυρηνικά

Μια ανθρώπινη αλυσίδα δημιουργήθηκε απόψε ένθεν και ένθεν της Πράσινης Γραμμής, στην οδό Λήδρας, στη μνήμη των θυμάτων του Τσέρνομπιλ, στέλλοντας το μήνυμα ότι αυτό που συνέβη στο Τσέρνομπιλ πριν τριάντα ένα ακριβώς χρόνια, και στην Φουκουσίμα πριν έξι χρόνια, δεν πρέπει να συμβεί στο 'Ακκιουγιου, το οποίο απέχει μόλις 90 χιλιόμετρα από τις ακτές της Κερύνειας.

Στην εκδήλωση συμμετείχαν εκπρόσωποι από κόμματα και οργανώσεις της ε/κ και της τ/κ πλευράς, και συγκεκριμένα από το ΑΚΕΛ, το Κόμμα Νέα Κύπρος, το Κίνημα Οικολόγων-Συνεργασία Πολιτών, την KTOS, την KTOEOS, το Επιμελητήριο Μηχανικών Περιβάλλοντος, την Πράσινη Δράση, το Σύνδεσμο Βιολόγων, την 'Ενωση Καλλιτεχνών και Συγγραφέων, τη Διαδρομή Ανεξαρτησίας, την Αλληλεγγύη, το Envision Diversity, τον Κουίαρ όμιλο Κύπρου, το Παγκύπριο Συμβούλιο Ειρήνης, την ΕΔΟΝ, τη Νεολαία Οικολόγων, την ΠΕΟ και την ΠΟΓΟ.

Οι συμμετέχοντες Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι που βρέθηκαν και στις δύο πλευρές της οδού Λήδρας ένωσαν τα χέρια, ενώ παράλληλα κρατούσαν αναμμένα κεριά και πανό που έγραφαν “ΟΧΙ ΣΤΑ ΠΥΡΗΝΙΚΑ”, “ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ – ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΑΠΟ ΠΥΡΗΝΙΚΑ”.

Κοινή δήλωση, που ετοιμάστηκε από τους διοργανωτές, διαβάστηκε στην ελληνική γλώσσα από τον Ηλία Δημητρίου και στην τουρκική γλώσσα από την Φεζέλ Νιζάμ.

Μπορεί να έχουν περάσει έξι χρόνια, είπε ο Ηλίας Δημητρίου, αλλά η Ιαπωνία ακόμη υποφέρει από τις συνέπειες του φοβερού σεισμού της Παρασκευής, 11ης Μαρτίου 2011, το παλιρρροιακό κύμα που προκάλεσε και τη συνεπακόλουθη καταστροφή, η περιοχή γύρω από την Φουκουσίμα παραμένει μια νεκρή περιοχή και ο πληθυσμός δεν έχει επιστρέψει.

Η ανθρωπότητα συνειδητοποίησε ακόμη μια φορά με δραματικό τρόπο, σημείωσε, ότι η πολυδιαφημιζόμενη ασφάλεια των πυρηνικών σταθμών είναι εξαιρετικά αμφίβολη. 'Ετσι, συνέχισε, γίνεται ακόμη πιο επιτακτική η ανάγκη για μια νέα κινητοποίηση της ευρωπαϊκής και της παγκόσμιας κοινής γνώμης για μηδενισμό των πυρηνικών όπλων και των πυρηνικών σταθμών.

“Το πυρηνικό ατύχημα στην Ιαπωνία έχει δημιουργήσει μια παγκόσμια κατακραυγή κατά των πυρηνικών προγραμμάτων πολλών χωρών. Μια από αυτές τις χώρες είναι η Τουρκία, η οποία προγραμματίζει την ανέγερση πυρηνικού εργοστασίου στην περιοχή 'Ακκιουγιου, μια ιδιαίτερα σεισμογενή περιοχή, απέναντι από τις ακτές της Κύπρου”, πρόσθεσε.

Η ραδιενέργεια κατά τη διάρκεια την κανονικής λειτουργίας ενός πυρηνικού σταθμού παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, αλλά και σε περίπτωση διαρροής από ατύχημα, ανέφερε, θα καταστρέψει την ποιότητα ζωής όλων των ζωντανών πλασμάτων στην περιοχή, συμπεριλαμβανομένων και των ανθρώπων.

Η λεκάνη της Ανατολικής Μεσογείου, συνέχισε ο κ. Δημητρίου, αποτελεί ένα γιγαντιαίο και αλληλοεξαρτώμενο οικοσύστημα. Πρόσθεσε ότι σε περίπτωση διαρροής ραδιενέργειας θα πληγούν άμεσα εκτάσεις πολλών εκατοντάδων χιλιομέτρων γύρω από τους πυρηνικούς σταθμούς.

Το ατύχημα στο Τσέρνομπιλ που συνέβηκε σαν σήμερα πριν από τριάντα-ένα χρόνια, είπε ο κ. Δημητρίου, ακόμα βασανίζει τους ανθρώπους και το περιβάλλον σε όλη τη λεκάνη της Μαύρης Θάλασσας.

“Οι χιλιάδες άνθρωποι που έχουν πεθάνει και τόσοι άλλοι που ακόμη γεννιούνται νεκροί ή με διάφορες ασθένειες λόγω της ραδιενέργειας που απελευθερώθηκε στην ατμόσφαιρα, δεν αφήνουν κανένα περιθώριο να επαναληφθεί ξανά το ίδιο λάθος. Ο πυρηνικός κίνδυνος που αντιμετωπίζει σήμερα η Ιαπωνία μπορεί να επαναληφθεί σε πολλές περιοχές του κόσμου και ειδικά στο 'Ακκιουγιου, που βρίσκεται πολύ κοντά σε επικίνδυνο σεισμικό ρήγμα”, συμπλήρωσε.

Τα πυρηνικά απόβλητα, συνέχισε ο κ. Δημητρίου διαβάζοντας την κοινή δήλωση των συμμετεχόντων στην εκδήλωση, αποτελούν από μόνα τους περιβαλλοντική καταστροφή που θα διαρκέσει για αιώνες.

“Κανείς δεν μπορεί να πει με βεβαιότητα ότι υπάρχει ασφαλής τρόπος διάθεσής τους, αφού ο κίνδυνος των διαρροών πάντοτε θα υπάρχει. Το κόστος της διαχείρισης των πυρηνικών αποβλήτων είναι πολύ μεγάλο, και αυτό διαψεύδει τις θεωρίες ότι η πυρηνική ενέργεια αποτελεί φτηνή πηγή ενέργειας. Είναι γιατί δεν υπολογίζουν το κόστος, ούτε το κόστος των περιβαλλοντικών επιπτώσεων. Εμείς ειλικρινά αναρωτιόμαστε ποιά περιοχή θα θέλει να φιλοξενήσει για μερικές δεκάδες χιλιάδες χρόνια πυρηνικά απόβλητα θαμμένα στο έδαφος της”, κατέληξε.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Παρασύρθηκε από όχημα πεζός στην Πάφο – Μεταφέρθηκε στο Νοσοκομείο – Η κατάσταση της υγείας του

Χειροπέδες σε 10 πρόσωπα για σωρεία αδικημάτων έξω από την ΑΔΕ Λεμεσού - Τραυματίστηκε αστυνομικός και μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο

Αναστάτωση έφερε ο Ψινάκης στο J2US - «Δεν πάω τη γυναίκα σας λόγω #Metoo» είπε στον Ίαν Στρατή

Συμπλοκή νεαρών στη Λευκωσία: Χειροπέδες σε 18χρονο - Στην κατοχή του μαχαίρια και ναρκωτικά - Ανήλικος μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο

Η κροτίδα που στιγμάτισε τη ζωή του Κώστα: «Άνοιξα τα μάτια μου και έλειπαν τρία δάχτυλα» - Συγκλονιστικές εικόνες

Πάσχα: Αναλυτικά το εορταστικό ωράριο καταστημάτων - Πότε θα είναι ανοιχτά και πότε κλειστά



Γιώργος Περδίκης στο «T»: «Θα συνεχίσουμε να είμαστε εδώ» - «Ποντιοπιλατική η στάση του Ν. Χριστοδουλίδη στο θέμα του Οδυσσέα Μιχαηλίδη»

Γιώργος Περδίκης στο «T»: «Θα συνεχίσουμε να είμαστε εδώ» - «Ποντιοπιλατική η στάση του Ν. Χριστοδουλίδη στο θέμα του Οδυσσέα Μιχαηλίδη»

Πέντε μήνες μετά από την ανάληψη της προεδρίας του Κινήματος Οικολόγων - Συνεργασία Πολιτών, ο Γιώργος Περδίκης ανοίγει τα χαρτιά του στο «T» αναφορικά με τη σημερινή κατάσταση στο Κίνημα, τις συνεργασίες ενόψει Ευρωεκλογών και τη σχέση με την ΑΙΧΜΗ και τον Δημήτρη Παπαδάκη.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top