Την άδεια του Ανωτάτου Δικαστηρίου για καταχώρηση συμπληρωματικής ένορκης δήλωσης του στο πλαίσιο της αίτησης του για έκδοση προνομιακού εντάλματος Habeas Corpus για άμεση αποφυλάκισή του, ζήτησε την Πέμπτη 27/4, μέσω του δικηγόρου του, ο Ρίκκος Ερωτοκρίτου.
Με την συμπληρωματική ένορκη δήλωση του, ο καταδικασθείς τέως Βοηθός Γενικού Εισαγγελέως επιδιώκει να δώσει απάντηση σε έναν από τους λόγους ένστασης που ήγειρε ο Γενικός Εισαγγελέας στην αίτηση του, με την παράθεση συγκεκριμένων αποσπασμάτων από τα πρακτικά της πρωτόδικης διαδικασίας ως επίσης και της αγόρευσης του ενώπιον του Μόνιμου Κακουργιοδικείου Λευκωσίας.
Οι δύο πλευρές είχαν πρόσφατα καταθέσει γραπτώς τις θέσεις τους επί της αίτησης Habeas Corpus και σήμερα είχε προγραμματιστεί να προβούν στις τελικές, προφορικές, τους αγορεύσεις προτού το δικαστήριο προχωρήσει με την έκδοση της απόφασης του σε σύντομο χρονικό διάστημα λόγω της φύσης της εν λόγω αίτησης.
Ωστόσο, ο δικηγόρος του καταδικασθέντος, ο οποίος ήταν παρών στη σημερινή διαδικασία, Παύλος Αγγελίδης ενημέρωσε τη Δικαστή του Ανωτάτου Δικαστηρίου Περσεφόνη Παναγή Κλεάνθους για το αίτημα του πελάτη του για καταχώρηση συμπληρωματικής ένορκης δήλωσης προκειμένου να τεθούν ενώπιον της συγκεκριμένα αποσπάσματα από τα πρακτικά της πρωτόδικης διαδικασίας και της αγόρευσης του κ. Ερωτοκρίτου στο Κακουργιοδικείο ως απάντηση σε ένσταση που ήγειρε ο Γενικός Εισαγγελέας στην αίτηση του.
Υπενθυμίζεται ότι με την αίτηση του για έκδοση προνομιακού εντάλματος Habeas Corpus, ο κ. Ερωτοκρίτου επιδιώκει να προσβάλει τη νομιμότητα της κράτησης του, επικαλούμενος σχετική πρόνοια του Ποινικού Κώδικα για το ποινικά ανεύθυνο των δικαστικών λειτουργών, στους οποίους συμπεριλαμβάνεται, όπως ισχυρίζεται, και ο Βοηθός Γενικού Εισαγγελέως, θέση την οποία κατείχε κατά τη διάπραξη των αδικημάτων για τα οποία καταδικάστηκε.
Το εν λόγω άρθρο του Ποινικού Κώδικα αναφέρει συγκεκριμένα ότι «εκτός των περιπτώσεων κατά τις οποίες ο Κώδικας αυτός προνοεί ρητά για το αντίθετο, οι δικαστικοί λειτουργοί είναι ποινικά ανεύθυνοι για πράξεις ή παραλείψεις που γίνονται κατά την εκτέλεση των δικαστικών τους καθηκόντων, και αν ακόμη η πράξη έγινε με υπέρβαση της δικαστικής τους εξουσίας ή αν ακόμη υφίστατο νομική υποχρέωση για διενέργεια της πράξης που παραλείφθηκε».
Ο Γενικός Εισαγγελέας της Δημοκρατίας καταχώρησε, μέσω του δικηγόρου Ηλία Στεφάνου, γραπτή ένταση στην αίτηση παραθέτοντας μια σειρά από λόγους, μεταξύ των οποίων, ότι «καμία αναφορά ή ισχυρισμός δεν έγινε στην πρωτόδικη διαδικασία που να αφορά ασυλία ή το ποινικά ανεύθυνο του Βοηθού Γενικού Εισαγγελέα, τα οποία ο αιτητής επικαλείται στην παρούσα διαδικασία». Με την επίκληση των πρακτικών και της αγόρευσης του, ο κ. Ερωτοκρίτου επιδιώκει να αντικρούσει τη θέση αυτή.
Ο εκπρόσωπος του Γενικού Εισαγγελέα Ηλία Στεφάνου δεν έφερε ένσταση στο αίτημα για καταχώρηση συμπληρωματικής δήλωση του Ρίκκου Ερωτοκρίτου λέγοντας ότι δεν επιθυμεί να εμποδίσει τον καταδικασθέντα από το να παρουσιάσει όσο το δυνατόν καλύτερα την υπόθεση του.
Ως εκ τούτου, το Δικαστήριο παραχώρησε τη σχετική άδεια για καταχώρηση της συμπληρωματικής δήλωσης και την προσκόμιση των σχετικών πρακτικών και της αγόρευσης μέχρι τις 2 Μαΐου, επαναορίζοντας τις τελικές αγορεύσεις για τις 4 Μαΐου.
Σύμφωνα με τους λόγους της ένστασης που ήγειρε ο Γενικός Εισαγγελέας, προδικαστικά δεν χωρεί έκδοση προνομιακού εντάλματος φύσεως Habeas Corbus γιατί ο αιτητής εκτίει ποινή που επιβλήθηκε νόμιμα, μετά από την καταδίκη του από το Κακουργιοδικείο Λευκωσίας. Συγκεκριμένα, όπως αναφέρεται, κρατείται στη βάση εντάλματος φυλάκισης καταδικασθέντος, το οποίο εκδόθηκε από το Κακουργιοδικείο Λευκωσίας μετά την καταδίκη του σε ποινή φυλάκισης 3 χρόνων και 6 μηνών, για σειρά αδικημάτων.
Το Habeas Corpus, σημειώνεται στην αίτηση του Γενικού Εισαγγελέα, δεν χορηγείται σε πρόσωπα που έχουν καταδικαστεί δυνάμει κατηγορητηρίου ούτε για αναθεώρηση δικαστικών αποφάσεων. Ως εκ τούτου, προστίθεται, το Δικαστήριο στερείται δικαιοδοσίας να αναθεωρήσει την απόφαση του Κακουργιοδικείου Λευκωσίας μέσω προνομιακού εντάλματος.
Επισημαίνεται επίσης ότι προδικαστικά δεν χωρεί έκδοση προνομιακού εντάλματος της φύσεως του Habeas Corbus γιατί υπάρχει η υπαλλακτική θεραπεία της Έφεσης, την οποία και ο αιτητής έχει ήδη καταχωρήσει στις 7/3/2017, η οποία εκκρεμεί προς εκδίκαση.
Αναφέρεται ακόμη ότι προδικαστικά, δεν χωρεί έκδοση προνομιακού εντάλματος της φύσεως του Habeas Corpus, καθότι το επίδικο διάβημα συνιστά κατάχρηση της διαδικασίας του Δικαστηρίου, τόσο υπό την έννοια ότι, ο αιτητής έχει ήδη ασκήσει το ένδικο μέσο της έφεσης επί της πρωτόδικης απόφασης αλλά και επειδή καμία αναφορά ή ισχυρισμός δεν έγινε στην πρωτόδικη διαδικασία που να αφορά ασυλία ή το ποινικά ανεύθυνο του Βοηθού Γενικού Εισαγγελέα, τα οποία ο αιτητής επικαλείται στην παρούσα διαδικασία.
Σημειώνεται περαιτέρω ότι η κράτηση του αιτητή είναι νόμιμη ενόψει της απόφασης Κακουργιοδικείου Λευκωσίας το οποίο ενήργησε καθ` όλα νόμιμα όσον αφορά την αρμοδιότητα αλλά και τη δικαιοδοσία του.
Στους λόγους της ένστασης αναφέρεται επίσης ότι το άρθρο 112 του Συντάγματος της Κυπριακής Δημοκρατίας, το οποίο καθορίζει υπό ποιες προϋποθέσεις υπηρετεί ο Γενικός και ο Βοηθός Γενικού Εισαγγελέα δεν παραπέμπει στην άμεση ή έμμεση εφαρμογή του άρθρου 15 του Ποινικού Κώδικα ΚΕΦ.154 και δεν προβλέπει την ασυλία ή το ποινικά ανεύθυνο του Βοηθού Γενικού Εισαγγελέα.
Επί της ουσίας, σημειώνεται, τα υποκείμενα του άρθρου 15 του Ποινικού Κώδικα, ΚΕΦ . 154, δεν απολαμβάνουν προστασίας, επί αδικημάτων της φύσεως αυτών για τα οποία καταδικάστηκε νομίμως και αρμοδίως ο αιτητής.
Σύμφωνα με την αίτηση της ένστασης, το άρθρο 15 του Ποινικού Κώδικα καλύπτει μόνο Δικαστές και ενδεχομένως δικαστικούς επιδότες, κατά την ενάσκηση των δικαστικών τους καθηκόντων, ενώ ο Βοηθός Γενικού Εισαγγελέα δεν θεωρείται Δικαστικός Λειτουργός αλλά είναι Νομικός Λειτουργός.
Το ένταλμα Habeas Corpus εκδίδεται σε όλες τις περιπτώσεις παράνομης στέρησης της προσωπικής ελευθερίας και η θεραπεία Hapeas Corpus είναι εξίσου διαθέσιμη σε ποινικές και αστικές υποθέσεις νοουμένου ότι υπάρχει στέρηση προσωπικής ελευθερίας χωρίς νόμιμη εξουσιοδότηση.
Υπενθυμίζεται ότι ο Ρίκκος Ερωτοκρίτου έχει καταχωρήσει και έφεση στο Ανώτατο Δικαστήριο στις 7 Μαρτίου, κατά της καταδικαστικής απόφασης και της ποινής που του επέβαλε το Μόνιμο Κακουργιοδικείο Λευκωσίας την 1 Μαρτίου. Το δικαστήριο επέβαλε στον Ρίκκο Ερωτοκρίτου ποινής φυλάκισης 3,5 ετών, στην κατηγορία του δεκασμού δημοσίου λειτουργού και ποινή φυλάκισης 1,5 έτους στην κατηγορία της κατάχρησης εξουσίας. Οι ποινές συντρέχουν.
Aπό ΚΥΠΕ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Διπλή κίτρινη προειδοποίηση για ισχυρές καταιγίδες - Πότε τίθεται σε ισχύ
• Έτσι εντοπίστηκε η σακούλα με τις σφαίρες στη Λεμεσό - Θα γίνει καταμέτρηση
• ExxonMobil: Προγραμματίζει νέες γεωτρήσεις σε τεμάχια 5 και 10 αρχές 2025
• Οδηγός κίνδυνος: Φόρτωσε με παλιοσίδερα το όχημα του και «έκοβε» βόλτες - Δείτε φωτογραφία
• Δύσκολες ώρες για παλαίμαχο ποδοσφαιριστή της Ομόνοιας - Έφυγε από την ζωή ο πατέρας του
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις