ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Συλλούρης: Πρέπει να δοθεί μάχη για διάσωση της Κυπριακής Δημοκρατίας

Συλλούρης: Πρέπει να δοθεί μάχη για διάσωση της Κυπριακής Δημοκρατίας

Σε αυτή την κρίσιμη καμπή στην οποία βρίσκεται η Κύπρος, με την ενδεχόμενη λύση του Κυπριακού, πρέπει να δοθεί μάχη για τη διάσωση της Κυπριακής Δημοκρατίας και παράλληλα για τη φυσική και εθνική επιβίωση του κυπριακού ελληνισμού, δήλωσε ο Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Δημήτρης Συλλούρης.

Σε ομιλία του στην ετήσια εκδήλωση μνήμης και τιμής της θυσίας της νεολαίας της Κύπρου κατά τη διάρκεια του Απελευθερωτικού Αγώνα του 1955-1959 με θέμα «Γεμάτοι Ελλάδα οι αιώνες πίσω μας…», στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, ανέφερε ότι ο αγώνας των Ελληνοκυπρίων σήμερα μπορεί να μην είναι ένοπλος, ωστόσο έχει την ίδια βαρύτητα, διότι πρόκειται για αγώνα αποκατάστασης του δικαίου, για πολιτική αποκατάσταση, για διαφύλαξη των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ελευθεριών, για αποκατάσταση και επαναφορά των παράνομα κατεχόμενων εδαφών.

Ο κ. Συλλούρης είπε επίσης ότι το Κυπριακό, πέρα από πρόβλημα συνεχιζόμενης κατοχής των εδαφών, αποτελεί ζήτημα καταπάτησης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων του κυπριακού λαού, παραβίασης του Διεθνούς Δικαίου, του Κοινοτικού Κεκτημένου και των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας.

«Ατέρμονες διαπραγματεύσεις μεταξύ ελληνοκυπριακής και τουρκοκυπριακής πλευράς καταλήγουν πάντοτε σε αδιέξοδο, εξαιτίας της σκληρής και αδιάλλακτης στάσης της Τουρκίας, η οποία κινεί τα νήματα και καθορίζει τις καταστάσεις. Η ιμπεριαλιστική Τουρκία εμμένει σε μαξιμαλιστικές θέσεις, σε προκλητικές απαιτήσεις και είναι φανερό ότι προσβλέπει σε μια λύση, η οποία θα της επιτρέψει τον στρατηγικό και πολιτικό έλεγχο ολόκληρου του νησιού», ανέφερε.

Παρά τις δυσκολίες αυτές που λειτουργούν ως τροχοπέδη στην εξέλιξη, ανέφερε επίσης, και την ομαλή έκβαση του ζητήματος, η ελληνοκυπριακή πολιτική ηγεσία οφείλει να επιμείνει στην προσπάθειά της με την ίδια ένταση.

«Η εγκατάλειψη των προσπαθειών σημαίνει αυτομάτως παραίτηση, λιποταξία και οριστική παραδοχή και αποδοχή της διχοτόμησης της πατρίδας μας. Σε καμιά περίπτωση δεν έχουμε αυτό το δικαίωμα. Σε θέματα αρχών που αφορούν τη φυσική και εθνική μας επιβίωση, πρέπει να είμαστε ανυποχώρητοι», ανέφερε.

Ο Πρόεδρος της Βουλής είπε επίσης ότι η ευνοϊκή στάση της Ελλάδας στην εξέλιξη της όλης διαδικασίας είναι σημαντική και απαραίτητη και αναγνώρισε τη διαχρονική αλληλοϋποστήριξη και συνεργασία Ελλάδας και Κύπρου, τόσο στις μεταξύ τους διμερείς σχέσεις, όσο και σε ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο.

«Η επικείμενη λύση του Κυπριακού πρόκειται να καθορίσει το παρόν και το μέλλον του τόπου. Στόχος μας είναι η επίτευξη μιας δίκαιης και βιώσιμης λύσης, η οποία θα δομεί μια λειτουργική, ευημερούσα και ασφαλή Κύπρο. Μια λύση η οποία θα εδράζεται στο κεκτημένο καθώς και στις αρχές και τις αξίες της Δημοκρατίας», είπε.

Σημείωσε παράλληλα ότι πέρα από το μείζον εθνικό ζήτημα της Κύπρου, σημαντική προτεραιότητα αποτελεί και η αναβάθμιση του υφιστάμενου κράτους, σε πολιτειακό και κοινωνικό επίπεδο.

Εξέφρασε ακόμα την πεποίθηση, πως ο εκσυγχρονισμός των θεσμών και των κρατικών μηχανισμών, η βελτίωση των υποδομών της κοινωνίας, η πάταξη της διαφθοράς και η εξάλειψη της κακονομίας, είναι προϋποθέσεις που δύνανται να καταστήσουν την Κύπρο ένα κράτος-πρότυπο, ένα ευρωπαϊκό κράτος δικαίου και ισοπολιτείας.

«Αφού, λοιπόν, η επίλυση του εθνικού μας προβλήματος δεν εξαρτάται απόλυτα από τη δική μας πλευρά, πιστεύω ότι η ευθύνη για την ισχυροποίηση του κράτους μας εναπόκειται εξ ολοκλήρου σε εμάς και με σωστό και συλλογικό σχεδιασμό, έχουμε τις δυνατότητες να υλοποιήσουμε το στόχο αυτό. Τον ίδιο στόχο οφείλουν να έχουν και οι Έλληνες -πολιτειακοί αξιωματούχοι, αλλά και απλοί πολίτες- ώστε να επιτύχουν την επίλυση ή τουλάχιστον την άμβλυνση των οιονδήποτε προβλημάτων ταλανίζουν το σύγχρονο ελληνικό κράτος, σε επίπεδο πολιτικό, οικονομικό, κοινωνικό», ανέφερε.

Είπε τέλος ότι οι σύγχρονοι Νεοέλληνες και Ελληνοκύπριοι, έχοντας συναίσθηση και συναντίληψη της βαριάς ιστορικής κληρονομιάς που κουβαλούν, καθώς και της ενιαίας εθνικής τους ταυτότητας, έχουν καθήκον να αγωνιστούν και να διεκδικήσουν τα κεκτημένα τους, τα δικαιώματά τους, όχι μόνο για να φανούν αντάξιοι του παρελθόντος τους, αλλά και για να δημιουργήσουν το κράτος που πραγματικά τους αξίζει, κληροδοτώντας το και στις επερχόμενες γενιές.

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• Μαθητής 6 ετών έφυγε από το σχολείο, διασταύρωσε δρόμους και πήγε σπίτι του χωρίς να τον αντιληφθεί κανείς - Είπαν στον πατέρα ότι είναι στην τάξη

• Λίντα ΜακΜάον: Όταν η νέα υπουργός Παιδείας του Τραμπ έτρωγε και έδινε ξύλο σε αγώνες του WWE - Βίντεο

• Μαθητής Δημοτικού στη Λευκωσία χτύπησε καθηγητές - Ενήμερη και η Υπουργός

• ExxonMobil: Προγραμματίζει νέες γεωτρήσεις σε τεμάχια 5 και 10 αρχές 2025

• Τα ποσά και η χρηματοδότηση από Ε.Ε για ασυνόδευτα παιδιά – Η δέσμευση της Κύπρου μέσα από το Εθνικό Σχέδιο Δράσης

• Πασίγνωστος Κύπριος παρουσιαστής αποκάλυψε την άγνωστη κόντρα του με τον Αβέρωφ Νεοφύτου - Δείτε βίντεο

• Δύσκολες ώρες για παλαίμαχο ποδοσφαιριστή της Ομόνοιας - Έφυγε από την ζωή ο πατέρας του



Αίολη η αισιοδοξία για τη «διπλωματία του καφέ» -«Ναρκοθετεί» τα «ήρεμα νερά» η Άγκυρα

Αίολη η αισιοδοξία για τη «διπλωματία του καφέ» -«Ναρκοθετεί» τα «ήρεμα νερά» η Άγκυρα

Ενώ η Λευκωσία αναμένει στο ακουστικό για τα επόμενα βήματα στο κυπριακό και για τη σύγκληση της πενταμερούς συνάντησης, ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών Χακάν Φιντάν, καταρρίπτει όλα όσα προσπαθεί η Αθήνα να παρουσιάσει το τελευταίο διάστημα μέσω του Έλληνα Υπουργού Εξωτερικών, Γιώργου Γεραπετρίτη περί ήρεμων νερών στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, οι οποίες περνούν μέσα από το κυπριακό.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top