Λύση που θα στηρίζεται στην αδικία είναι καταδικασμένη, τόνισε απόψε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, σε εκτός κειμένου αναφορά, στην ομιλία του κατά τα αποκαλυπτήρια των Επιταφίων Πλακών ηρωικώς πεσόντων μαχητών της κοινότητας Πολεμίου κατά τους τουρκικούς βομβαρδισμούς στην Τηλλυρία τον Αύγουστο του 1964, στο Παλιό Κοιμητήριο της Κοινότητας.
Σήμερα, είπε ο Πρόεδρος, μνημονεύουμε κηλίδες της Ιστορίας μας, προσθέτοντας πως υπάρχουν όμως αν θελήσουμε και προοπτικές για δημιουργία, για συνδημιουργία, για ειρήνη και για ευημερία.
Για να το πετύχουμε όμως, συνέχισε, θα πρέπει να γίνει συνειδητό και από τους Τουρκοκύπριους πως οι ευαισθησίες που επιδεικνύουμε εμείς για τις δικές τους ανησυχίες, θα πρέπει ανάλογες να είναι και οι δικές τους.
Πρόσθεσε ακόμη πως με λύπη είναι υποχρεωμένος να απαντήσει στις νουθεσίες του κ. Ακκιντζί πως θα πρέπει τάχα η ελληνοκυπριακή κοινότητα να συνειδητοποιήσει τι είναι ομοσπονδία.
Εμείς, είπε, “έχουμε γνώση τι εστί ομοσπονδία, εμείς έχουμε γνώση τι σημαίνει δημοκρατία, εμείς έχουμε γνώση, και μάλιστα με προσπάθεια να ξεπεραστούν προβλήματα, τι σημαίνει αλληλοσεβασμός”.
Αυτό που απαιτείται, υπέδειξε, “είναι και από την τουρκοκυπριακή κοινότητα να κατανοήσει πως για να γίνει μια λύση αποδεκτή και από τις δύο κοινότητες θα πρέπει να δείξουν τον ανάλογο σεβασμό και προς την ελληνοκυπριακή κοινότητα, ανάλογο που και εμείς επιδεικνύουμε και για αυτούς”.
Να κατανοήσουν -όπως είπε- ότι η αδήριτη ανάγκη οδήγησε σε ένα οδυνηρό συμβιβασμό, της διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας, για να διασφαλίσουμε ή να διασφαλιστούν.
Είναι καλά γνωστό, συνέχισε, πως άλλοι συμβιβασμοί θα πρέπει να γίνουν προκειμένου να επικρατήσει αυτό που όλοι επιδιώκουμε.
Θα πρέπει συνεπώς, επεξήγησε, “να κατανοήσουν ότι μπορεί να γίνουν συμβιβασμοί που να είναι ανώδυνοι και να γίνονται ανεκτοί και αποδεκτοί από τη μια κοινότητα, όμως την ίδια ώρα θα πρέπει να κατανοήσουν ότι αν είναι να κάνουμε ή να κτίσουμε ένα κράτος που την επομένη θα καταρρεύσει, αν αυτός είναι ο στόχος, τότε καλύτερα να επιμείνουμε στο διάλογο, να επιμείνουμε στις θέσεις που θα δημιουργήσουν τις προοπτικές και προϋποθέσεις ώστε επιτέλους να επικρατήσει αυτό που είναι επιθυμία, ιδιαίτερα της ελληνοκυπριακής κοινότητας”.
Να επικρατήσει, σημείωσε, “ειρήνη, να απαλλαγεί ο τόπος πριν και πάνω από όλα από κατοχικά στρατεύματα, να επανενωθεί η πατρίδα μας, να δημιουργήσουμε ένα κράτος που να μπορεί να λειτουργήσει αλλά και να αντέξει στο βάθος χρόνου”.
Επίσης, συνέχισε ο ΠτΔ, να δημιουργήσουμε συνθήκες που επιτέλους δεν θα διαφοροποιούν τους Κύπριους πολίτες από τους υπόλοιπους Ευρωπαίους συμπολίτες μας.
“Να κατανοήσουν και οι Τουρκοκύπριοι ότι η ειρήνη κτίζεται αν υπάρχει σεβασμός στις βασικές αρχές και αξίες, στα ανθρώπινα δικαιώματα και όχι στην αδικία.”
Ο χρόνος, σημείωσε, δυστυχώς παγιώνει τα τετελεσμένα, ο χρόνος δυστυχώς δεν εργάζεται έτσι ώστε να μπορέσει να πετύχει κανείς καλύτερες συνθήκες.
Και δυστυχώς αυτό που καταγράφεται είναι η συνεχής προσπάθεια της Τουρκίας να μολύνει τα κατεχόμενα εδάφη μέσα από την προσπάθεια τουρκοποίησης και αλλοίωσης του χαρακτήρα της πολιτιστικής κληρονομιάς που σήμερα κατέχεται από την Τουρκία, πρόσθεσε.
Είπε ακόμη πως δεν θα ήθελε να κάνει αναφορά στις συνέπειες του χρόνου για να κριθεί ότι τάχα αυτό, λαμβάνοντας το υπόψη θα πρέπει να δεχθούμε τέτοιες υποχωρήσεις που να μην μας επιτρέπουν να ελπίζουμε για το μέλλον.
Αυτό που αναφέρω, τόνισε, “είναι τη δική μας αποφασιστικότητα να αναλάβουμε τις ευθύνες μας. Αυτό που ζητούμε είναι ένα: να γίνουν σεβαστά και τα δικά μας δικαιώματα”.
Δεν μπορεί να προβάλλονται αξιώσεις που εξόφθαλμα οδηγούν, όχι απλώς σε αδιέξοδο, αλλά σε κατάρρευση αυτού που προσπαθούμε να κτίσουμε και αυτό που προσπαθούμε να κτίσουμε είναι το μέλλον και το μέλλον δεν κτίζεται όταν δημιουργείς συνθήκες που υποσκάπτουν ακόμα και το παρόν, υπογράμμισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.
Ακολούθως διαβεβαίωσε το σύνολο του Ελληνισμού, αλλά και του κυπριακού λαού περιλαμβανομένων των Τουρκοκυπρίων, πως το χέρι του είναι τεταμένο για την ειρήνη.
Με έναν όρο, συνέχισε : “Να κάνουν πραγματικά συνείδηση εκείνοι που καθοδηγούν τους Τουρκοκύπριους τί σημαίνει πραγματικά αλληλοσεβασμός και ειρηνική συμβίωση. Να κάνουν συνείδηση τί σημαίνει κράτος δικαίου, να κάνουν συνείδηση πως για να μπορέσουμε να ξαναζήσουμε όπως ειρηνικά ζήσαμε στο παρελθόν θα πρέπει να λάβουν υπόψη και τις έγνοιες των Ελληνοκυπρίων”.
Κάτω από αυτές τις συνθήκες μπορούμε, ανέφερε, και πιστεύω πρέπει να είναι όλων η επιδίωξη για αυτό. “Αυτό που απαιτείται είναι η ενότητα αφήνοντας τις μικροπολιτικές σκοπιμότητες.”
Η πατρίδα μας και η αυριανή Ιστορία δεν θα κρίνει τον καθένα μας από το πόσο καλός ήταν στις προεκλογικές του εκστρατείες ή στις επιδιώξεις του τις προσωπικές που είναι θεμιτές, είπε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, προσθέτοντας πως τις ώρες τις κρίσιμες οι ήρωες που σήμερα τιμούμε δεν μέτρησαν αν ο ένας ήταν γιατρός ή ο άλλος δάσκαλος ή ο άλλος οικογενειάρχης ή ο άλλος μαθητής.
Αυτό που προσμέτρησε ήταν- όπως είπε- η πατρίδα και δεν έκαναν δεύτερη σκέψη στο να δώσουν τη ζωή τους, να εγκαταλείψουν οικογένειες, παιδιά, προοπτική και μέλλον.
Γι` αυτό και εγκαλούμαστε εμείς οι πολιτικοί επιτέλους να επιδείξουμε και να αποδείξουμε αυτό που χρωστούμε στην πατρίδα μας, είπε.
“Και αυτό που χρωστούμε στην πατρίδα μας είναι επιτέλους να την αγαπήσουμε και να τη θέσουμε πάνω από τα κόμματα και τις σκοπιμότητες, τις όποιες σκοπιμότητες που μπορεί να υπηρετούν μόνο προσωπικές επιλογές”, κατέληξε.
Από ΚΥΠΕ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Στους 25 ανέρχονται οι επιζώντες από συντριβή αεροπλάνου στο Καζακστάν
• Αρχιεπίσκοπος: Να επανατοποθετηθεί το Κυπριακό ως πρόβλημα εισβολής και κατοχής
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις