"Δυστυχώς σε ουσιώδη θέματα υπάρχουν και παραμένουν διαφορές στις συνομιλίες για το Κυπριακό, δήλωσε σήμερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, ο οποίος εξέφρασε ανησυχία για το γεγονός πως, όπως είπε, "δημιουργούνται εκ του μη όντος νέες διαφορές". Διερωτήθηκε, παράλληλα, γιατί καλείται ο ίδιος να φέρει εξίσου την ευθύνη σε περίπτωση ναυαγίου των συνομιλιών "όταν διαπιστώνεις ότι, αντί της καλής θελήσεως παρατηρείται σκλήρυνση των θέσεων" και διεμήνυσε πως "ουδέποτε επεδίωξα το ναυάγιο".
Σε εκτός κειμένου αναφορές του σε χαιρετισμό του στα αποκαλυπτήρια μνημείου προς τιμή των πεσόντων Κυπρίων και Ελλαδιτών κατά το 1974, στον Άγιο Αθανάσιο, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης έκανε λόγο για απειλές, σημειώνοντας πως "καλό είναι να σταθούμε όλοι ενωμένοι για να αντιμετωπίσουμε τις απειλές", και όχι να γίνεται προσπάθεια απόδοσης σκοπιμοτήτων "εις εκείνον που ακριβώς εκφράζει τις θέσεις του Εθνικού Συμβουλίου".
Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ανέφερε πως σε αυτά τα δυο χρόνια "δύσκολης διαπραγμάτευσης", η ελληνοκυπριακή πλευρά βρίσκεται στο τραπέζι του διαλόγου "με μια εργώδη προσπάθεια αναζήτησης λύσης για το Κυπριακό".
"Σε όλο αυτό το διάστημα των συνομιλιών έχουμε επιτύχει συγκλίσεις σε κεφαλαιώδη θέματα και καταγράψαμε θέσεις που μου επιτρέπουν να πω ότι συνιστούν σημαντική πρόοδο", είπε, σημειώνοντας την ίδια ώρα πως "δυστυχώς, σε ουσιώδη θέματα υπάρχουν και παραμένουν διαφορές".
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας εξέφρασε ανησυχία για το γεγονός πως, όπως είπε, "δημιουργούνται εκ του μη όντος νέες διαφορές" και υπογράμμισε ότι γι` αυτό το λόγο και "χωρίς καμία διάθεση αντιπαράθεσης", κάνει έκκληση προς όλες τις πολιτικές δυνάμεις για ενότητα "και προς εκείνους που με κατηγορούν πως τάχατες προβαίνω σε απαράδεκτες υποχωρήσεις αλλά και στους άλλους, που μου υπαγορεύουν πως πρέπει να συνεχίσω, τάχα, και να εξαντλήσω τα περιθώρια".
Εάν υπήρξε πρόοδος, συνέχισε, υπήρξε γιατί η ελληνοκυπριακή πλευρά επέδειξε θάρρος, τόλμη και αποφασιστικότητα, έτσι ώστε να συναντήσουμε τις έγνοιες και ανησυχίες των Τουρκοκυπρίων, με την προσδοκία ότι ανάλογη θα ήταν και η δική τους ανταπόκριση.
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας διερωτήθηκε, παράλληλα, γιατί καλείται ο ίδιος να φέρει εξίσου την ευθύνη σε περίπτωση ναυαγίου των συνομιλιών "όταν διαπιστώνεις ότι, αντί της καλής θελήσεως παρατηρείται σκλήρυνση των θέσεων" και διαμήνυσε πως "ουδέποτε επεδίωξα το ναυάγιο".
"Αντίθετα, μέσα από συγκεκριμένες πράξεις, που δέχθηκα και αυστηρή κριτική, απέδειξα πως στόχος μου είναι η συνέχιση του διαλόγου", ανέφερε.
Πρόσθεσε ότι πρέπει να γίνει κατανοητό από όλους πως, "όταν η επιδιωκόμενη προοπτική είναι να δημιουργήσουμε μια πατρίδα και ένα κράτος που να μπορεί να λειτουργεί, που να προασπίζεται και να διασφαλίζει τα ανθρώπινα δικαιώματα όλων των πολιτών, Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων, που να μπορεί να σταθεί σαν ευρωπαϊκό κράτος, όχι με πολίτες δεύτερης κατηγορίας, όχι ένα κράτος το οποίο θα είναι παρίας στην ΕΕ, αλλά ένα κράτος, με ίσο λόγο όπως σήμερα, πάνω στη βάση όπως έχει συμφωνηθεί, δεν μπορώ να παραγνωρίζω εκείνες τις θέσεις που ανατρέπουν όσα λέγω, που ανατρέπουν βασικές αρχές".
Διερωτήθηκε ακόμη τί θα πουν όσοι τον επικρίνουν πως έχει διαφοροποιηθεί από το στόχο της επανένωσης και της απελευθέρωσης, "αν δημόσια πω όσα διεκδικεί η άλλη πλευρά".
Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης υπογράμμισε πως όραμά του ήταν και παραμένει η επανένωση της πατρίδας μας, η απαλλαγή της από τα κατοχικά στρατεύματα, η δημιουργία ενός κράτους που να μπορεί να λειτουργήσει, να δημιουργεί προϋποθέσεις ειρηνικής συμβίωσης, συνδημιουργίας και προκοπής, ασφάλειας για όλους και όχι μονομερώς για τους μεν και απειλή για τους δε.
Αυτή είναι η ώρα, συνέχισε, "να δώσουμε τα χέρια" και υπογράμμισε πως "όταν δέχεσαι απειλές, και βρίσκεσαι ακόμα στο διάλογο των διαπραγματεύσεων, αντί των παραινέσεων - και θέλω να προσέχω τι λέω - για εξάντληση των περιθωρίων, καλό θα είναι να σταθούμε όλοι ενωμένοι για να αντιμετωπίσουμε τις απειλές και όχι ο ένας να προσπαθεί, για άλλους λόγους, να αποδώσει τις όποιες σκοπιμότητες εις εκείνον που ακριβώς εκφράζει τις θέσεις του Εθνικού Συμβουλίου".
Διαβεβαίωσε ακόμη πως "θα συνεχίσω με την ίδια αποφασιστικότητα και τον διάλογο, αλλά γνωρίζω και ποιές είναι οι γραμμές και πού μπορώ να υποχωρήσω, αλλά και τί δεν μπορώ να αποδεχθώ αν είναι να επιτύχουμε μια λύση που να την κάνει αποδεκτή και η ελληνοκυπριακή κοινότητα, μια λύση που να ανταποκρίνεται και στις ανησυχίες της ελληνοκυπριακής κοινότητας".
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ακόμη πως το μνημείο τα αποκαλυπτήρια του οποίου τέλεσε σήμερα, πέραν της τιμής προς αυτούς που έδωσαν τη ζωή τους, εκφράζει και "το δικαίωμα να διαπραγματευόμαστε για την αξιοπρέπεια της πατρίδας μας, για την απελευθέρωση της πατρίδας μας, για την ειρήνη και την αξιοπρέπεια όλων ανεξαιρέτως".
Από ΚΥΠΕ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Έξαρση τριών εποχικών λοιμώξεων στην Κύπρο - Μεγάλη πίεση στα νοσηλευτήρια
• Καζακστάν: Το τελευταίο μήνυμα επιβάτη στη σύζυγό του πριν την συντριβή του αεροσκάφους - Βίντεο
• «Αλμυρό» βούτυρο: Γιατί γίνεται όλο και πιο ακριβό - Εκτόξευση των τιμών σε όλη την Ευρώπη
• Google: Ξεκινά την παρακολούθηση όλων των συσκευών σε 8 εβδομάδες
• Τα στατιστικά του ΑΠΟΕΛ - Οι νίκες, οι σκόρερ και η βαθμολογία
• Πέντε αθλήτριες που παίρνουν «χρυσό» μετάλλιο ποζάροντας σε γνωστή πλατφόρμα
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις