Η αειφόρος ανάπτυξη της κυπριακής ναυτιλίας αποτελεί μια από τις προτεραιότητες της Κυβέρνησης, η οποία θα κάνει ό,τι είναι δυνατόν για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της σημαίας μας και του ναυτιλιακού τομέα, "ο οποίος πλοηγεί την Κύπρο στην ανάκαμψη", ανέφερε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, σε χαιρετισμό του στην 28η Ετήσια Γενική Συνέλευση του Κυπριακού Ναυτιλιακού Επιμελητηρίου, που πραγματοποιήθηκε σήμερα στη Λεμεσό.
Την ίδια ώρα, μέσα από την ομιλία του, που διάβασε ο Υπουργός Μεταφορών, Μάριος Δημητριάδης, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης κάλεσε όλα τα κοινοβουλευτικά κόμματα να εγκρίνουν το σχετικό Νομοσχέδιο για τη δημιουργία Υφυπουργείου Ναυτιλίας, διαμηνύοντας πως η λειτουργία του είναι σημαντική, όχι μόνο για την περαιτέρω ενίσχυση του κλάδου αλλά και για το σαφές μήνυμα πολιτικής υποστήριξης που στέλνεται και που θα αποτελέσει, όπως εκτιμά, μοχλό για την προσέλκυση επιπλέον ποιοτικών πλοιοκτητών και ναυτιλιακών εταιρειών στην Κύπρο.
Ο ΠτΔ εξήρε το έργο που επιτελεί το Κυπριακό Ναυτιλιακό Επιμελητήριο, το οποίο από το 1989 που ιδρύθηκε, "αποτελεί έναν από τους στενότερους συνεργάτες της κυπριακής Κυβέρνησης σε θέματα ναυτιλίας και σταθερός υποστηρικτής των προσπαθειών για βελτίωση υποδομών, πολιτικών και διαδικασιών, ώστε να αντιμετωπιστούν οι συνεχώς αυξανόμενες απαιτήσεις και προκλήσεις της διεθνούς ναυτιλίας".
Παράλληλα, επεσήμανε πως η ναυτιλία στον τόπο μας έχει εξελιχθεί σε έναν από τους ηγετικούς τομείς της οικονομίας μας και "πλοηγεί" την Κύπρο προς την ανάκαμψη, υπενθυμίζοντας τη συνεισφορά του στο ΑΕΠ με ποσοστό 7% και το γεγονός πως, παρά τις οικονομικές δυσκολίες που αντιμετώπισε η χώρα μας, η ναυτιλιακή βιομηχανία κατάφερε να διατηρήσει την ανταγωνιστικότητα της και τις θετικές προοπτικές για περαιτέρω ανάπτυξη, "ως αποτέλεσμα των κοινών προσπαθειών και της συνεργασίας μεταξύ ιδιωτικού και δημόσιου τομέα".
Στο χαιρετισμό του, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης υπογράμμισε πως η αειφόρος ανάπτυξη της κυπριακής ναυτιλίας αποτελεί μια από τις προτεραιότητες της Κυβέρνησης, "η οποία θα κάνει ό,τι είναι δυνατόν για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της σημαίας μας και του ναυτιλιακού τομέα", ενώ πρόσθεσε πως στόχος για το μέλλον είναι η εδραίωση και περαιτέρω ανάπτυξη του ρόλου της Κύπρου στην παγκόσμια ναυτιλία.
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έκανε ιδιαίτερη αναφορά στο θέμα της δημιουργίας Υφυπουργείου Ναυτιλίας, εκφράζοντας την πεποίθησή του πως η εισαγωγή αυτού του ειδικά σχεδιασμένου και πρωτοποριακού μηχανισμού είναι ζωτικής σημασίας, τόσο για την περαιτέρω ενίσχυση της ναυτιλίας μας αλλά και της αποστολής ξεκάθαρων μηνυμάτων για την πολιτική στήριξη που τυγχάνει, κάτι που όπως εκτιμά θα αποτελέσει κίνητρο για την προσέλκυση νέων ποιοτικών πλοιοκτητών και ναυτιλιακών εταιρειών στην Κύπρο.
"Οποιαδήποτε μέτρα ή δράσεις που διευκολύνουν την περαιτέρω ενίσχυση της ναυτιλίας μας πρέπει να τυγχάνουν στήριξης, γι αυτό καλώ όλα τα πολιτικά κόμματα να εγκρίνουν το σχετικό Νομοσχέδιο που κατατέθηκε για έγκριση στη Βουλή, για τη δημιουργία του Υφυπουργείου Ναυτιλίας", προσθέτει ο ΠτΔ.
Πιστεύουμε ακράδαντα, συνεχίζει στο χαιρετισμό του, ότι η μετατροπή του Τμήματος Εμπορικής Ναυτιλίας σε αυτόνομο Υφυπουργείο Ναυτιλίας και η προγραμματισμένη αναδιάρθρωσή του, θα αυξήσουν τη λειτουργικότητα, την αποτελεσματικότητα και την ευελιξία της δημόσιας ναυτιλιακής διοίκησης, με άμεσο αντίκτυπο στην περαιτέρω ανάπτυξη της κυπριακής σημαίας και του ναυτιλιακού μας τομέα.
Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης αναφέρθηκε επίσης στο τουρκικό εμπάργκο στα υπό κυπριακή σημαία πλοία, διαβεβαιώνοντας πως το θέμα αποτελεί προτεραιότητα για την κυπριακή Κυβέρνηση, η οποία, όπως είπε, θα ενισχύσει τις προσπάθειες για άρση "αυτού του παράνομου εμπορικού περιορισμού".
Χαιρετισμό απηύθυνε επίσης η Διευθύντρια Θαλάσσιων Μεταφορών της Γενικής Διεύθυνσης Κινητικότητας και Μεταφορών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Magda Kopczynska, η οποία ανέφερε πως η Κύπρος έχει πολλά επιτεύγματα στον τομέα της ναυτιλίας, για τα οποία μπορεί να είναι περήφανη, σημειώνοντας ότι "ο τομέας των μεταφορών σίγουρα χρειάζεται μια ισχυρή κυπριακή ναυτιλιακή κοινότητα".
Υπογράμμισε ακόμη πως μια επανενωμένη Κύπρος, θα δημιουργήσει τεράστιες προοπτικές για την κυπριακή ναυτιλία και υπέδειξε πως "στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή γνωρίζουμε πολύ καλά πως το τουρκικό εμπάργκο σε πλοία του κυπριακού νηολογίου ή που σχετίζονται με την Κύπρο, παρεμποδίζει την ανάπτυξη της κυπριακής ναυτιλίας".
"Η επανένωση αναμένεται να θέσει τέλος σε αυτή την πρακτική διακρίσεων που διαταράσσει την εφαρμογή της αρχής του δίκαιου και ελεύθερου ανταγωνισμού στο ναυτιλιακό εμπόριο εντός της ΕΕ και που περιορίζει την ελεύθερη πρόσβαση ναυτιλιακών εταιρειών ή πλοίων της ΕΕ", είπε και εξέφρασε την πλήρη στήριξη της Επιτροπής στις πρωτοβουλίες του ΟΗΕ για επανένωση του νησιού.
Είπε, επίσης πως , η Γενική Διεύθυνση Κινητικότητας και Μεταφορών, είναι έτοιμη να παράσχει κάθε τεχνική βοήθεια "για να διασφαλίσουμε ότι το ευρωπαϊκό κεκτημένο για τις θαλάσσιες μεταφορές θα εφαρμοστεί αποτελεσματικά σε ολόκληρη την επικράτεια της Κύπρου".
Υπενθύμισε ακόμη πως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει επανειλημμένα ξεκαθαρίσει, μέσω των ετήσιων εκθέσεων προόδου της Τουρκίας, πως "η χώρα δεν θα μπορέσει να εκπληρώσει το σχετικό κεφάλαιο των Μεταφορών αν δεν άρει αυτούς τους παράνομους περιορισμούς".
Η κ. Kopczynska εξέφρασε επίσης την ικανοποίηση της από το πρόγραμμα υιοθεσίας πλοίου που εφαρμόζεται σε σχολεία από το Κυπριακό Ναυτιλιακό Επιμελητήριο, καθώς και την έκπληξη της από το γεγονός πως, σε σημερινή επίσκεψη σε σχολείο της Λεμεσού, πέντε από τα 18 παιδιά της τάξης εξέφρασαν την επιθυμία τους να ακολουθήσουν το ναυτικό επάγγελμα.
Έστειλε ακόμη το μήνυμα πως οι χώρες της ΕΕ δεν μπορούν να δρουν με βάση τα εθνικά συμφέροντα σε ό,τι αφορά στη ναυτιλία και πως είναι απόλυτη ανάγκη η ευρωπαϊκή ναυτιλία να έχει μια φωνή παγκόσμια, "γιατί ακόμη και μια χώρα όσο δυνατή είναι η Κύπρος στη ναυτιλία, εξακολουθεί να παραμένει αδύναμη από ό,τι όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ, εάν μιλούν με μια φωνή".
Τέλος, χαιρετισμό απηύθυνε ο επανεκλεγείς Πρόεδρος του ΔΣ του Κυπριακού Ναυτιλιακού Επιμελητηρίου, Θέμης Παπαδόπουλος, ο οποίος επεσήμανε την ανάγκη άρσης του παράνομου τουρκικού εμπάργκο και τις προοπτικές που θα δημιουργούσε κάτι τέτοιο στην κυπριακή ναυτιλία.
Είπε ακόμη πως η άρση του τουρκικού εμπάργκο θα μπορούσε να αποτελέσει το πιο ισχυρό μέτρο οικοδόμησης εμπιστοσύνης και πως "ένα επιτυχές αποτέλεσμα των διαπραγματεύσεων για επανένωση του νησιού θα πρόσφερε ισχυρή ώθηση, όχι μόνο στην κυπριακή ναυτιλία, αλλά γενικότερα στην οικονομία του νησιού και θα βοηθούσε στη σταθερότητα της περιοχής της Ανατολικής Μεσογείου, η οποία έχει τόσο επηρεαστεί, τα τελευταία χρόνια, από γεωπολιτικές αναταραχές".
Ο κ. Παπαδόπουλος εξέφρασε επίσης την ικανοποίηση του ΚΝΕ και της ναυτιλιακής βιομηχανίας για την απόφαση της Κυβέρνησης να προχωρήσει με τη δημιουργία Υφυπουργείου Ναυτιλίας και κάλεσε τα κοινοβουλευτικά κόμματα να εγκρίνουν άμεσα το σχετικό νομοσχέδιο που έχει κατατεθεί στη Βουλή.
Στο πλαίσιο της 28ης Ετήσιας Γενικής Συνέλευσης του ΚΝΕ διεξήχθηκαν εκλογές για ανάδειξη του νέου Διοικητικού Συμβουλίου του Επιμελητηρίου για την περίοδο 2017-2019, ενώ τιμήθηκε για την πολύχρονη προσφορά του ο Γενικός Διευθυντής του, Θωμάς Καζάκος.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Συγκινητική πράξη από πατέρα σε Λύκειο στη Λευκωσία – Viral η ανάρτηση του σχολείου
• Τι κερδίζει τελικά η Κύπρος από την παροχή ευκολιών και υποδομών στις ΗΠΑ;
• Προέβλεψαν οι Simpsons τον νικητή των αμερικάνικων εκλογών;
• Τα 4 ζευγάρια ζωδίων που... δεν θα χωρίσουν ποτέ
• Έκλεψε κοσμήματα αξίας 15 χιλιάδων ευρώ από χρυσοχοείο στη Λάρνακα - Χειροπέδες σε 36χρονο
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις