Ποια ήταν η Μαρία, η τολμηρή Ελληνοκονγκολέζα αντάρτισσα που ηγήθηκε εξέγερσης στο Βελγικό Κονγκό. Έπεσε στα χέρια μισθοφόρων που την καταζητούσαν, αλλά δραπέτευσε και χάθηκε μυστηριωδώς

Ποια ήταν η Μαρία, η τολμηρή Ελληνοκονγκολέζα αντάρτισσα που ηγήθηκε εξέγερσης στο Βελγικό Κονγκό. Έπεσε στα χέρια μισθοφόρων που την καταζητούσαν, αλλά δραπέτευσε και χάθηκε μυστηριωδώς

Τη δεκαετία του 1960, το Βελγικό Κονγκό ήταν παραδομένο στο χάος με αίτημα την ανεξαρτησία.

Η χώρα ήταν κατακερματισμένη, ενώ τα αριστερά κινήματα είχαν εντείνει τη δράση τους και απειλούσαν την κυβέρνηση.

Τον Ιούνιο του 1966, ο πρωθυπουργός του Κονγκό Μωυσής Τσομπέ, εξαπέλυσε μεγάλη επίθεση κατά των ανταρτών.

Με 3 χιλιάδες λευκούς μισθοφόρους, 15 χιλιάδες μαύρους στρατιώτες και 80 αεροπλάνα η επιχείρηση κατέληξε σε νίκη.

Ωστόσο, μικρές ομάδες ανταρτών κατάφεραν να ξεφύγουν, αποσυρόμενα στη λίμνη Ταγκανίκα. Ανάμεσά τους ήταν και η αρχηγός τους, η Ελληνοκονγκολέζα Μαρία.

Διαβάστε περισσότερα στη mixanitouxronou.com.cy

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

 

 

 

Λευκωσία: Κατήγγειλε στον ΟΗΕ τις τουρκικές ενέργειες στην ΑΟΖ  - Απέστειλε επιστολή στον Γκουτέρες

Λευκωσία: Κατήγγειλε στον ΟΗΕ τις τουρκικές ενέργειες στην ΑΟΖ - Απέστειλε επιστολή στον Γκουτέρες

Νέα κλιμάκωση των τουρκικών ενεργειών σε βάρος της κυριαρχίας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας καταγγέλλει η Λευκωσία με επιστολή της Μόνιμης Αντιπροσώπου της στον ΟΗΕ Πρέσβεως Μαρίας Μιχαήλ προς τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ, ημερομηνίας 21 Οκτωβρίου 2026.

BEST OF TOTHEMAONLINE