«Δέκα χιλιάδες λίρες για το κεφάλι του Γρίβα». Το μυθικό ποσό με το οποίο οι Άγγλοι επικήρυξαν τον Διγενή. Αυτός επικήρυξε τον Χάρντινγκ έναντι «ουδεμίας αμοιβής»

«Δέκα χιλιάδες λίρες για το κεφάλι του Γρίβα». Το μυθικό ποσό με το οποίο οι Άγγλοι επικήρυξαν τον Διγενή. Αυτός επικήρυξε τον Χάρντινγκ έναντι «ουδεμίας αμοιβής»

Τον Οκτώβριο του΄55, η βρετανική κυβέρνηση, διόρισε τον Σερ Τζον Χάρτινγκ ως νέο διοικητή της Κύπρου. Ο «εξολοθρευτής» των Μάου Μάου στην Αφρική, έφθασε στην Κύπρο με την πρόθεση να κάνει τα πάντα για να παύσει τον αγώνα της ΕΟΚΑ.

Οι βρετανικές αρχές θέλοντας να επικηρύξουν τον αρχηγό τις Οργάνωσης, προσπαθούσαν δια αλληλογραφίας να βεβαιωθούν μεταξύ τους, ότι αυτός ήταν ο Γρίβας. Ο επικεφαλής της Διεύθυνσης του ΜΙ6 (μυστική υπηρεσία πληροφοριών) για τη Μέση Ανατολή, Γιαγκ, έγραφε: «Οι Αρχές στην Κύπρο θεωρούν μάλλον πιθανό ότι ο αρχηγός της τρομοκρατικής οργάνωσης ΕΟΚΑ, με το ψευδώνυμο Διγενής, είναι στην πραγματικότητα ένας πρώην αξιωματικός του ελληνικού στρατού, συνταγματάρχης (ή στρατηγός), ο οποίος στη διάρκεια του πολέμου ήταν διοικητής της παραστρατιωτικής, αντικομμουνιστικής οργάνωσης “Χ”. Δυστυχώς πολύ λίγες πληροφορίες είναι γνωστές για την προσωπική εμφάνιση του Γρίβα στις αρχές ασφαλείας της Κύπρου και οποιαδήποτε σημαντική πληροφορία γι’ αυτόν θα πρέπει να τη γνωρίζουν». 

Διαβάστε περισσότερα στη mixanitouxronou.com.cy 

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

 

 

Είδε και τον Γκουτέρες ο ΠτΔ - Έλαβε ενημέρωση για τις επαφές της Ολγκίν στην Τουρκία

Είδε και τον Γκουτέρες ο ΠτΔ - Έλαβε ενημέρωση για τις επαφές της Ολγκίν στην Τουρκία

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Χριστοδουλίδης είχε σήμερα στο περιθώριο της Διάσκεψης για τους Ωκεανούς, στη Νίκαια, συνάντηση με τον ΓΓ των ΗΕ κ. Αντόνιο Γκουτέρες.