«Δέκα χιλιάδες λίρες για το κεφάλι του Γρίβα». Το μυθικό ποσό με το οποίο οι Άγγλοι επικήρυξαν τον Διγενή. Αυτός επικήρυξε τον Χάρντινγκ έναντι «ουδεμίας αμοιβής»

«Δέκα χιλιάδες λίρες για το κεφάλι του Γρίβα». Το μυθικό ποσό με το οποίο οι Άγγλοι επικήρυξαν τον Διγενή. Αυτός επικήρυξε τον Χάρντινγκ έναντι «ουδεμίας αμοιβής»

Τον Οκτώβριο του΄55, η βρετανική κυβέρνηση, διόρισε τον Σερ Τζον Χάρτινγκ ως νέο διοικητή της Κύπρου. Ο «εξολοθρευτής» των Μάου Μάου στην Αφρική, έφθασε στην Κύπρο με την πρόθεση να κάνει τα πάντα για να παύσει τον αγώνα της ΕΟΚΑ.

Οι βρετανικές αρχές θέλοντας να επικηρύξουν τον αρχηγό τις Οργάνωσης, προσπαθούσαν δια αλληλογραφίας να βεβαιωθούν μεταξύ τους, ότι αυτός ήταν ο Γρίβας. Ο επικεφαλής της Διεύθυνσης του ΜΙ6 (μυστική υπηρεσία πληροφοριών) για τη Μέση Ανατολή, Γιαγκ, έγραφε: «Οι Αρχές στην Κύπρο θεωρούν μάλλον πιθανό ότι ο αρχηγός της τρομοκρατικής οργάνωσης ΕΟΚΑ, με το ψευδώνυμο Διγενής, είναι στην πραγματικότητα ένας πρώην αξιωματικός του ελληνικού στρατού, συνταγματάρχης (ή στρατηγός), ο οποίος στη διάρκεια του πολέμου ήταν διοικητής της παραστρατιωτικής, αντικομμουνιστικής οργάνωσης “Χ”. Δυστυχώς πολύ λίγες πληροφορίες είναι γνωστές για την προσωπική εμφάνιση του Γρίβα στις αρχές ασφαλείας της Κύπρου και οποιαδήποτε σημαντική πληροφορία γι’ αυτόν θα πρέπει να τη γνωρίζουν». 

Διαβάστε περισσότερα στη mixanitouxronou.com.cy 

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

 

 

Τα αποτελέσματα της Νέας Υόρκης…με «πολιτικό ρεαλισμό»

Τα αποτελέσματα της Νέας Υόρκης…με «πολιτικό ρεαλισμό»

Επιστρέψαμε από τη Νέα Υόρκη, πανηγυρίζοντας ότι καταφέραμε κάτι, 51 χρόνια μετά την τουρκική εισβολή και κατοχή. Θα προχωρήσουμε βήμα-βήμα μας είπε ο ΓΓ των ΗΕ μετά το τέλος ακόμα μιας σύναξης, άτυπης ή τυπικής-αυτό ολίγο μας ενδιαφέρει- για να μας πει ότι το θέμα είναι πολύπλοκο-και εμείς οι αφελείς, που νομίζαμε ότι είναι θέμα εισβολής και κατοχής- Προχωράμε λοιπόν σε νέα ΜΟΕ που περιλαμβάνουν τη δημιουργία συμβουλευτικού οργάνου, για τη συμμετοχή της κοινωνίας των πολιτών, την ανταλλαγή πολιτιστικών αντικειμένων, την παρακολούθηση της ποιότητας του αέρα και την αντιμετώπιση της ρύπανσης από μικροπλαστικα.

BEST OF TOTHEMAONLINE