Η Αστυνομία ανακοινώνει ότι, ένα νέο διαδικτυακό φαινόμενο «Blue Whale Challenge» (Δοκιμασία - Πρόκληση «Μπλε Φάλαινα») διαδίδεται τώρα σε πολλές χώρες ανά το παγκόσμιο.
Πρόκειται για φαινόμενο που μπορεί να προκαλέσει σοβαρές σωματικές βλάβες στους συμμετέχοντες που δέχονται να λάβουν μέρος στις δοκιμασίες. Η συγκεκριμένη σειρά δοκιμασιών - πρόκληση φέρεται να λαμβάνει χώρα μέσω ιστοτόπων κοινωνικής δικτύωσης (social media), όπου κυρίως έφηβοι καλούνται να συμμετάσχουν σε ένα ιδιότυπο παιχνίδι διάρκειας πενήντα (50) ημερών.
Η Αστυνομία και ειδικότερα το Γραφείο Καταπολέμησης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος βρίσκεται σε εγρήγορση, σε κάθε περίπτωση, για την άμεση ανίχνευση και πρόληψη σχετικών συμβάντων, καθώς λόγω της μεγάλης επικινδυνότητας, το φαινόμενο ενδέχεται να λάβει πραγματικές και εξαιρετικά σοβαρές διαστάσεις.
Εξ´ αιτίας των κινδύνων που ελλοχεύουν στο Διαδίκτυο, η Αστυνομία θέλοντας να προστατεύσει τους χρήστες και ειδικά την ευάλωτη ομάδα χρηστών στο μέτρο της πρόληψης, παραθέτει στοιχειώδη μέτρα, τα οποία εάν ληφθούν, μπορούν να περιορίσουν στο ελάχιστο τους κινδύνους που δυνατόν να προκύψουν από τη χρήση του διαδικτύου από τα παιδιά.
Ως εκ τούτου παρατίθενται πιο κάτω μερικές κατευθυντήριες γραμμές που θα ήταν σωστό να ακολουθήσουν οι γονείς, για προστασία των παιδιών τους:
Εάν παρατηρήσετε ότι το παιδί σας αφοσιώνει ώρες στον ηλεκτρονικό υπολογιστή, ή και προβεί σε οποιαδήποτε επικίνδυνη πράξη, προτρέπεστε να επικοινωνήσετε με την Αστυνομία και παράλληλα να έλθετε σε επαφή με ειδικούς για την παραχώρηση ανάλογων συμβουλών.
Μάθετε τα παιδιά σας, ουδέποτε να δίνουν τη διεύθυνση, τον αριθμό τηλεφώνου ή άλλες προσωπικές τους πληροφορίες και ενθαρρύνετέ τα, να μοιράζονται τις εμπειρίες τους στο διαδίκτυο μαζί σας.
• Μάθετε τα παιδιά σας πως η διαφορά μεταξύ καλού και κακού είναι η ίδια στο Διαδίκτυο, όπως και στον πραγματικό κόσμο.
• Πείτε στα παιδιά σας πως ποτέ δε θα πρέπει να συναντούν διαδικτυακούς φίλους κατά πρόσωπο. Εξηγήστε τους ότι, οι διαδικτυακοί φίλοι μπορεί στην πραγματικότητα να μην είναι αυτό που υποστηρίζουν ότι είναι.
• Μάθετε στα παιδιά σας πως, ότι διαβάζουν ή βλέπουν στο Διαδίκτυο δεν είναι πάντοτε αληθινό και ενθαρρύνετε τα να σας ρωτούν εάν έχουν αμφιβολίες.
• Ελέγξτε τη δραστηριότητα του παιδιού σας στο Διαδίκτυο χρησιμοποιώντας προηγμένο λογισμικό Διαδικτύου. Ο γονικός έλεγχος μπορεί να σας βοηθήσει να φιλτράρετε το επικίνδυνο περιεχόμενο, να καταγράφετε τις τοποθεσίες που επισκέπτεται το παιδί σας και να μάθετε τι κάνει εκεί.
• Πάντοτε να συνδέεστε στο Διαδίκτυο μαζί με τα παιδιά σας, όταν αυτά είναι ηλικίας κάτω των 14 ετών.
• Προσθέστε αποδεκτές «τοποθεσίες» στη λίστα αγαπημένων (favorites) για να δημιουργήσετε ένα προσωπικό διαδικτυακό περιβάλλον για τα παιδιά σας.
• Χρησιμοποιήστε λογισμικό που να αποκλείει τα ενοχλητικά αναδυόμενα «παράθυρα», για να προστατέψετε με αυτό τον τρόπο τα παιδιά σας.
• Είναι προτιμότερο οι ηλεκτρονικοί υπολογιστές να βρίσκονται σε κοινόχρηστους χώρους στο σπίτι και όχι στο υπνοδωμάτιο των παιδιών, για να ασκείται ο απαιτούμενος έλεγχος από εσάς. Το μέτρο κάνει τον ανήλικο χρήστη του Η.Υ. να αισθάνεται ότι δεν είναι ελεύθερος και ανεξέλεγκτος.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Μαθητής Δημοτικού στη Λευκωσία χτύπησε καθηγητές - Ενήμερη και η Υπουργός
• Αντίστροφη μέτρηση για το e-kalathi: Πότε θα λειτουργήσει σε δοκιμαστική μορφή
• Δύσκολες ώρες για παλαίμαχο ποδοσφαιριστή της Ομόνοιας - Έφυγε από την ζωή ο πατέρας του
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις