Στις τρεις εγγυήτριες δυνάμεις, αρχίζοντας από την Ελλάδα, απευθύνεται ο Ειδικός Σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ για την Κύπρο Έσπεν Μπαρθ Είντε, προκειμένου να διαπιστώσει εάν και κατά πόσον υπάρχει έδαφος να προετοιμαστεί μια διεθνής διάσκεψη για το Κυπριακό "ωσάν να επρόκειτο αυτή να γίνει τώρα", όπως ο ίδιος δήλωσε σήμερα στην Αθήνα, μετά την συνάντησή του με τον Υπουργό Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά, πριν αναχωρήσει για την Άγκυρα.
Στη Κύπρο, οι συνομιλίες διέρχονται μια δύσκολη φάση, είπε ο Νορβηγός αξιωματούχος των Ηνωμένων Εθνών. `Οπως ανέφερε παρόλο που έχει σημειωθεί ως τώρα σημαντική πρόοδος σε πολλά από τα υπό διαπραγμάτευση κεφάλαια, και παρόλο που οι δύο ηγέτες είναι ακόμα της άποψης ότι θα ήταν καλό να επανασυγκληθεί η διάσκεψη στην Ελβετία, δεν κατέστη δυνατή μέχρι στιγμή η συμφωνία για τις τεχνικές λεπτομέρειές της.
Ο κ. `Ειντε ανέφερε πως «δεν είναι ώρα να τα παρατήσουμε» και πως με τη σύμφωνη γνώμη Αθήνας, Άγκυρας και Λονδίνου διεξάγει από σήμερα έναν κύκλο επαφών και συζητήσεων με τις τρεις εγγυήτριες δυνάμεις.
Σε ερώτηση του ΚΥΠΕ τί εννοεί με τη φράση «να προετοιμαστούμε ωσάν να πρόκειται να πάμε στη Γενεύη», ο κ. Έιντε απάντησε ότι κανένας δεν αναμένει να λυθεί ένα πολύπλοκο πρόβλημα, όπως είναι αυτό της ασφάλειας και των εγγυήσεων, σε μια διεθνή διάσκεψη εάν προηγουμένως δεν έχει γίνει ενδελεχής προετοιμασία από όλα τα μέρη.
Πρόκειται, πρόσθεσε, για ένα διεθνές ζήτημα, που μπορεί να αφορά άμεσα στην Κύπρο, αλλά σχετίζεται επίσης και με τις σχέσεις ανάμεσα στις εμπλεκόμενες χώρες.
«Διότι, ακόμα κι αν πρόκειται για μία κυπριακή υπόθεση, που πάνω απ’ όλα έχει να κάνει με την ενοποίηση μιας διαιρεμένης χώρας, και τη δυνατότητα των πολιτών από τις δύο κοινότητες να συνυπάρξουν και να συνεργαστούν, οι διεθνείς επιπτώσεις από μια ενδεχόμενη μη λύση μπορεί ασφαλώς να επηρεάσουν τις σχέσεις Ελλάδας - Τουρκίας, Ευρωπαϊκής Ένωσης - Τουρκίας, και γενικά τις σχέσεις σε όλη την ανατολική Μεσόγειο».
Όμως, στο τέλος της ημέρας, η καίρια απόφαση για το εάν και πώς θα συνεχιστεί η διαδικασία θα πρέπει να ληφθεί από τους δύο ηγέτες στη Κύπρο, είπε ο κ.Έιντε, μιλώντας σε Έλληνες δημοσιογράφους αμέσως μετά την περίπου δίωρη συνάντησή του με τον κ. Κοτζιά.
«Αυτό αποτελεί προτεραιότητα για μένα», πρόσθεσε. «Η εστίαση, όχι τόσο σε θέματα ουσίας, αλλά περισσότερο στο πώς να οργανωθεί μια νέα Διάσκεψη στη Γενεύη, καθώς στον καθορισμό της ατζέντας υπάρχουν πάντα πολιτικές δυσκολίες», σημείωσε.
Σε ερώτηση εάν αναμένει από τις εγγυήτριες δυνάμεις να ασκήσουν επιπρόσθετη πίεση στις δύο πλευρές στην Κύπρο, προκειμένου να επανέλθουν στη διαπραγμάτευση και να ετοιμαστούν για διάσκεψη πολυμερή, ο κ. Έιντε απάντησε: «Αυτό εξαρτάται από τις εγγυήτριες δυνάμεις. Εγώ δεν τους ζητώ να ασκήσουν πίεση σε κανέναν. Αλλά θέλω να μοιραστώ μαζί τους το αίσθημα της ανησυχίας που έχω τώρα, περισσότερο από οποτεδήποτε άλλοτε τα τελευταία τρία χρόνια, ότι η ειρηνευτική διαδικασία βρίσκεται μπροστά σε μια πολύ σοβαρή δυσκολία».
Ρωτήθηκε επίσης εάν θεωρεί μια πλευρά στη Κύπρο υπεύθυνη για το αδιέξοδο περισσότερο απ’ ότι η άλλη. Απάντησε ότι δεν φαίνεται επί του παρόντος να υπάρχει κοινό έδαφος ώστε να γίνει το επόμενο βήμα, ώστε να μειωθεί η διαφορά που τώρα φαίνεται ότι χωρίζει τις δύο πλευρές.
Πρόσθεσε ότι είναι σε έξαρση στη Κύπρο το «παιχνίδι του ποιος φταίει» (blame game), κάτι που όπως είπε τον στενοχωρεί πολύ. Ανέφερε πως μπορεί τελικά να τα βρουν μεταξύ τους Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι, και τότε ίσως μετανιώσουν για όποιες πικρές κουβέντες θα έχουν ειπωθεί σε αυτό το blame game.
Ανέφερε πως ο ίδιος δεν θα επεισέλθει σε αυτό το παιχνίδι της απόδοσης ευθυνών τώρα, σημειώνοντας πως σε κάποιο σημείο μετά θα πρέπει να παρουσιάσει μιαν εμπεριστατωμένη έκθεση στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, ενώ ήδη, σχεδόν σε καθημερινή βάση ενημερώνει τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας και τον ίδιο τον Γενικό Γραμματέα. «Αλλά, οποιασδήποτε μορφή κριτική σε αυτό το σημείο είναι άκαιρη».
Ο κ. Έιντε είπε πως δεν υπάρχει κάποιο πρόβλημα στις σχέσεις του με τον κ. Κοτζιά, με τον οποίο πάντοτε, ανέφερε, έχουμε «δημιουργικές και θερμές συναντήσεις». Δεν αναφέρθηκαν καθόλου, είπε, στην επιστολή Κοτζιά προς τον ΓΓ του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες. Μας ενώνει, συμπλήρωσε, ο κοινός στόχος της προσπάθειας επίλυσης του κυπριακού προβλήματος.
«Έτσι, εάν έχουμε κοινό στόχο, ακόμα και μέσω διαφορετικών προσεγγίσεων και παραμέτρων, η δική μου δουλειά είναι να προσπαθώ να δώ εάν υπάρχει τρόπος να τις συμφιλιώσουμε. Και στο κεφάλαιο της ασφάλειας και των εγγυήσεων, η απάντηση είναι ότι πρέπει να γίνουν αλλαγές. Αλλά, για να διευκολύνουμε την αλλαγή πρέπει πρώτα να συζητήσουμε με τί θα την αντικαταστήσουμε. Και αυτή είναι η συζήτηση που θα επιδιώξω τώρα με τις εγγυήτριες δυνάμεις ώστε, αν ανοίξει ο δρόμος για νέα διάσκεψη στη Γενεύη, να είμαστε όλοι καλά προετοιμασμένοι», επεσήμανε.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Στα χέρια των Αρχών καταγγελία για κακοποίηση ανήλικης - Συνελήφθη 55χρονος προπονητής
• Εικονικοί γάμοι: Στην Κύπρο μεταφέρθηκε ο Πακιστανός «εγκέφαλος» του κυκλώματος
• Άνοιξαν θέσεις εργασίας στην Αστυνομία - Ενδιαφέρεσαι; Μάθε όλες τις λεπτομέρειες
• Cyprus League by Stoiximan: Οι διαιτητές των αγώνων της 10ης αγωνιστικής
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις