ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΕΚΛΟΓΟΔΙΚΕΙΟ: Ήρθε η ώρα της απόφασης για την έδρα της Θεοχάρους – Την αμφισβητεί ο Αντρέας Μιχαηλίδης

ΕΚΛΟΓΟΔΙΚΕΙΟ: Ήρθε η ώρα της απόφασης για την έδρα της Θεοχάρους – Την αμφισβητεί ο Αντρέας Μιχαηλίδης

Το Ανώτατο Δικαστήριο, ως Εκλογοδικείο, εκδίδει την Τετάρτη 31/5, στις 11.45 το πρωί, την απόφασή του στην προσφυγή που καταχώρησε ο τέως βουλευτής του ΔΗΣΥ Λεμεσού Ανδρέας Μιχαηλίδης σε σχέση με την έδρα που κέρδισε η Ελένη Θεοχάρους κατά τις τελευταίες βουλευτικές εκλογές.

Με την προσφυγή του, ο κ. Μιχαηλίδης αμφισβητεί ότι την έδρα που κέρδισε η Ελένη Θεοχάρους, την οποία, ως γνωστό, στη συνέχεια αποποιήθηκε για να παραμείνει στο Ευρωκοινοβούλιο, ενώ δεν είχε ακόμη ορκιστεί βουλευτής, θα έπρεπε να την καταλάβει ο πρώτος επιλαχών και νυν βουλευτής της Αλληλεγγύης Γεώργιος Παπαδόπουλος.

Ο κ. Μιχαηλίδης, μέσω των δικηγόρων του, προέβαλε τη θέση ότι θα έπρεπε να διεξαχθεί  αναπληρωματική εκλογή και όχι να πάει η έδρα στον αμέσως επόμενο στο ψηφοδέλτιο της Αλληλεγγύης. 

Την προσφυγή του κ. Μιχαηλίδη και ενός ακόμη εκλογέα εγγεγραμμένου στον εκλογικό κατάλογο Λεμεσού καταχώρησαν οι δικηγόροι Δώρος Ιωαννίδης (Πρόεδρος του Παγκύπριου Δικηγορικού Συλλόγου) και Χαράλαμπος Προύντζος.

Για την πλευρά της κα. Θεοχάρους και του βουλευτή Γιώργου Παπαδόπουλου, την υπόθεση χειρίστηκε ο δικηγόρος  Αχιλλέας Αιμιλιανίδης, ενώ τον Γενικό Έφορο Εκλογής εκπροσώπησε ο Γενικός Εισαγγελέας Κώστας Κληρίδης  μαζί με την Ανώτερη Δικηγόρο της Δημοκρατίας Γ. Χατζηχάννα.

Κατά την τελευταία ακροαματική διαδικασία ενώπιον της πλήρους Ολομέλειας του Ανωτάτου, στις 25 Απριλίου, όλες οι πλευρές προέβησαν στις προφορικές και τελικές τους αγορεύσεις και το Εκλογοδικείο επιφύλαξε την έκδοση της απόφασης του. Είχε προηγηθεί η υποβολή των γραπτών αγορεύσεων των πλευρών.

Το Εκλογοδικείο καλείται να αποφασίσει κατά πόσο ορθά ο Γενικός Έφορος Εκλογής ανακήρυξε ως εκλεγέντα τον πρώτο επιλαχόντα της Αλληλεγγύης μετά την αποποίηση από τη κα. Θεοχάρους της έδρας που κέρδισε  ή εάν θα έπρεπε να προβεί σε διεξαγωγή αναπληρωματικής εκλογής.

Η πλευρά του Εφόρου Εκλογής διατυπώνει τη θέση ότι ο εκλογικός νόμος δεν προβλέπει για διαδικασία στην περίπτωση αποποίησης έδρας, αλλά μόνο σε περίπτωση που βουλευτική έδρα κενώνεται κατά τη διάρκεια βουλευτικής περιόδου με τον τελικό λόγο να ανήκει πλέον στο Δικαστήριο.

Σημειώνεται ότι το Ανώτατο Δικαστήριο ως Εκλογοδικείο έχει αποκλειστική δικαιοδοσία να εκδικάζει αιτήσεις που αφορούν στην ερμηνεία και εφαρμογή των εκλογικών νόμων.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Τα έκαναν «Γης Μαδιάμ» στη Λεμεσό - Βίντεο από την άγρια συμπλοκή, η κατάσταση της υγείας των τραυματιών

Ηλεκτροπληξία: Οι κίνδυνοι και πώς μπορείς να προστατευθείς - Χιλιάδες τα ακατάλληλα υλικά στην αγορά

Απαγόρευση κινητών: Θα εφαρμοστεί με τη νέα σχολική χρονιά; Οι διαφωνίες και τα «στρατόπεδα» στη Βουλή

Σε πολιτικό συνέδριο τον Οκτώβριο οδηγείται η ΕΔΕΚ - Δεν τίθεται θέμα παραίτησης της ηγεσίας

Λευκός καπνός στη Σύνοδο Κορυφής - Συμφωνία των «27» για Φον ντερ Λάιεν, Κόστα και Κάλας

Μονή Αββακούμ: Ο Νεκτάριος φέρεται να εξόφλησε αυτοκίνητο με εισφορές πιστών – «Ο Ταμασού έχει έκθεση που τον δικαιώνει…»



Σε θολά νερά το Κυπριακό - Συνάντηση Χριστοδουλίδη-Ολγκίν - Συγκαλεί το Εθνικό Συμβούλιο ο ΠτΔ

Σε θολά νερά το Κυπριακό - Συνάντηση Χριστοδουλίδη-Ολγκίν - Συγκαλεί το Εθνικό Συμβούλιο ο ΠτΔ

Κλειστά θέλησε να κρατήσει τα χαρτιά του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ύστερα από τη συνάντηση που πραγματοποίησε στις Βρυξέλλες με την προσωπική απεσταλμένη του ΓΓ των ΗΕ.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top