Αρκετά προβλήματα τα οποία απασχολούν και ταλανίζουν τους ασθενείς με πολλαπλή σκλήρυνση παραμένουν ακόμη χωρίς λύσεις, με τεράστιες και πολλές φορές τραγικές συνέπειες στη ζωή των ασθενών, σύμφωνα με τον Πρόεδρο του Παγκύπριου Συνδέσμου Πολλαπλής Σκλήρυνσης Σάββα Χριστοδούλου, μιλώντας σε σημερινή διάσκεψη Τύπου, με την ευκαιρία της 31ης Μαΐου, Παγκόσμιας Ημέρας για την Πολλαπλή Σκλήρυνση.
Από πλευράς της η Υπουργός Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Ζέτα Αιμιλιανίδου, διαβεβαίωσε για τη στήριξη του κράτους προς τα άτομα με πολλαπλή σκλήρυνση.
Υπολογίζεται ότι πάνω από 2.500.000 άνθρωποι σε όλο τον κόσμο πάσχουν από πολλαπλή σκλήρυνση.
Ο Πρόεδρος του Συνδέσμου σημείωσε ότι θα πρέπει να λαμβάνονται σοβαρά υπόψη τα βασικά δικαιώματα των ασθενών και αυτά να τίθενται ως προτεραιότητα για το συμφέρον των ασθενών.
Ο κ. Χριστοδούλου ανέφερε ότι παρά τις τεράστιες προσπάθειες που καταβάλλει ο Σύνδεσμος, «αρκετά προβλήματα τα οποία απασχολούν και ταλανίζουν τους ασθενείς με πολλαπλή σκλήρυνση παραμένουν ακόμη χωρίς λύσεις, με τεράστιες και πολλές φορές τραγικές συνέπειες στη ζωή των ασθενών».
Το πιο σοβαρό θέμα από όλα, όπως υπέδειξε, αφορά την ένταξη νέων φαρμάκων στο κρατικό συνταγολόγιο που γίνεται με αργούς ρυθμούς. «Πολλές προσπάθειες έγιναν από μέρους του Συνδέσμου για την επίλυση του προβλήματος αυτού χωρίς οριστικό αποτέλεσμα» είπε, προσθέτοντας πως η ένταξη νέων φαρμάκων στο κρατικό συνταγολόγιο θα πρέπει να αναθεωρηθεί ώστε να είναι δυνατή η πρόσβαση σε νέες εγκεκριμένες θεραπείες το συντομότερο.
Τα φάρμακα αυτά εάν τοποθετηθούν σωστά, είπε ο κ. Χριστοδούλου, όχι μόνο δεν θα επιφέρουν κόστος στον προϋπολογισμό του κράτους, αντιθέτως θα το μειώσουν.
Όσον αφορά το θέμα των διαγνωστικών εξετάσεων MRI, είπε ότι συζητήθηκε σε πρόσφατη συνάντηση με τον Υπουργό Υγείας Γιώργο Παμπορίδη, και αναμένεται ότι σήμερα θα υπάρξουν νεότερα όσον αφορά την ανανέωση της σύμβασης με τα ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα.
Αναμένεται επίσης ενημέρωση για το θέμα που αφορά το θέμα των διαγνωστικών εξετάσεων MRI για ασθενείς που εξυπηρετούνται από ιδιώτες γιατρούς.
«Όταν μια φαρμακευτική ουσία, υπάρχει και μπορεί να διατεθεί για να επιβραδύνει την εξέλιξη μιας ασθένειας και να προσδώσει μια καλύτερη ποιότητα ζωής στον ασθενή, τότε είναι υποχρέωση του Κράτους να βοηθήσει» τόνισε ο Πρόεδρος του Συνδέσμου.
Ανέφερε ακόμα ότι σε συνάντηση τον Απρίλιο με την Υπουργό Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Ζέτα Αιμιλιανίδου τέθηκαν διάφορα προβλήματα που απασχολούν τους ασθενείς με πολλαπλή σκλήρυνση και «έχουμε πάρει υποσχέσεις ότι τα αιτήματα μας θα μελετηθούν με στόχο την επίλυση τους».
Ο Πρόεδρος του Παγκυπρίου Συνδέσμου Πολλαπλής Σκλήρυνσης τόνισε πως «το Α και το Ω για να αντιμετωπίσει κανείς ψύχραιμα και αποτελεσματικά μια τέτοια πάθηση είναι να σκέφτεται θετικά, να μοιράζεται τις ανησυχίες του με τους δικούς του ανθρώπους, να ακολουθεί πιστά τις οδηγίες του γιατρού και – κυρίως - να συνεχίζει κανονικά τη ζωή του».
Σημείωσε δε ότι η σωστή ενημέρωση της οικογένειας, συγγενών και φίλων σχετικά με τη νόσο και την αντιμετώπισή της, είναι απαραίτητη για τη διατήρηση της καλής ψυχολογίας και της προσαρμογής των ατόμων στα νέα δεδομένα.
«Αυτό που λέμε συνήθως στα νέα μέλη μας αλλά και σε όλα τα άτομα που πάσχουν είναι ότι δεν πρέπει να στερηθούν πράγματα στην ζωή τους. Είναι γεγονός, ότι θα μπουν όρια στις αντοχές τους και τη ζωή τους. Ίσως διαφοροποιήσουν τα όνειρα και τους στόχους τους, αλλά πάντα μπορούν να συνεχίσουν να εργάζονται και να κάνουν δραστηριότητες. Απλά χρειάζεται μέτρο» είπε.
Πολλοί οι οποίοι πάσχουν από αυτή την ασθένεια έχουν παραγωγική και ευτυχισμένη ζωή, τόνισε ο κ. Χριστοδούλου.
Στο χαιρετισμό της, η Υπουργός Εργασίας είπε πως το Υπουργείο στέκεται δίπλα στους πάσχοντες και τα άτομα με αναπηρίες και στις οικογένειες τους αλλά και στους οργανωμένους φορείς που τους εκπροσωπούν, για αντιμετώπιση όλων των περιορισμών που προκαλεί η πολλαπλή σκλήρυνση, αλλά και όλων των εμποδίων που υπάρχουν στο περιβάλλον, ώστε να διασφαλισθεί η ίση μεταχείριση, η καταπολέμηση των διακρίσεων, η αξιοπρεπής διαβίωση, η υποστήριξη και φροντίδα, η προσβασιμότητα και η αποκατάσταση σε όλους τους τομείς .
Πρόσθεσε ότι το Υπουργείο εφαρμόζει μια σειρά από δράσεις και μέτρα με οικονομικές παροχές, επιδόματα φροντίδας και ειδικά σχέδια που να εξασφαλίζουν μια αξιοπρεπή και ανεξάρτητη διαβίωση και να αντιμετωπίζουν το κόστος της αναπηρίας. Εφαρμόζει επίσης σχέδια για την αύξηση των ευκαιριών απασχόλησης των ατόμων με παθήσεις ή αναπηρίες και επιχορηγεί μέσω διαφόρων σχεδίων τις οργανώσεις για να παρέχουν πολλά προγράμματα και υπηρεσίες συμπληρώνοντας το ρόλο του κράτους.
«Οι προσπάθειες μας αποσκοπούν στη δημιουργία των προϋποθέσεων, στη λειτουργία προγραμμάτων και στην παροχή υπηρεσιών που στηρίζουν και ενδυναμώνουν τα άτομα με αναπηρία οποιασδήποτε μορφής, ώστε να επιτυγχάνεται η συνεχής κοινωνική ενσωμάτωση τους. Οι ανάγκες είναι πολλές και διαφορετικές, αφού η πάθηση με τα «πολλά πρόσωπα» όπως έχει ονομαστεί, επηρεάζει τις φυσιολογικές ανθρώπινες λειτουργίες με διαφορετικούς τρόπους, σε διαφορετικό βαθμό και σε διαφορετικό χρόνο, καθιστώντας απαραίτητη την πολυθεματική αξιολόγηση και την εξατομικευμένη παρέμβαση» σημείωσε η κ. Αιμιλιανίδου.
Από ΚΥΠΕ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Συγκινητική πράξη από πατέρα σε Λύκειο στη Λευκωσία – Viral η ανάρτηση του σχολείου
• Τι κερδίζει τελικά η Κύπρος από την παροχή ευκολιών και υποδομών στις ΗΠΑ;
• Προέβλεψαν οι Simpsons τον νικητή των αμερικάνικων εκλογών;
• Τα 4 ζευγάρια ζωδίων που... δεν θα χωρίσουν ποτέ
• Έκλεψε κοσμήματα αξίας 15 χιλιάδων ευρώ από χρυσοχοείο στη Λάρνακα - Χειροπέδες σε 36χρονο
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις