ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Δήλωση Έιντε στο τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Ανατολού: «Δεν έχει τελειώσει ακόμη, οι διαπραγματεύσεις δεν κατέρρευσαν»

Δήλωση Έιντε στο τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Ανατολού: «Δεν έχει τελειώσει ακόμη, οι διαπραγματεύσεις δεν κατέρρευσαν»

«Δεν έχει τελειώσει ακόμη, οι διαπραγματεύσεις δεν κατέρρευσαν,» δήλωσε στο τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Ανατολού ο ειδικός σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ Έσπεν Μπαρθ Έιντε μετά τη συνάντηση του την Τρίτη (30/5) με τον Τούρκο ΥΠΕΞ Μεβλούτ Τσαβούσογλου, προσθέτοντας ότι χρειάζεται λίγη διπλωματική δουλειά και θα πάρει λίγο χρόνο για να ξεπεραστεί το αδιέξοδο.

Στη συνέντευξή του στο Ανατολού, ο Έιντε, είπε ότι τη βασική ευθύνη για το Κυπριακό την έχουν οι δύο ηγέτες, Νίκος Αναστασιάδης και Μουσταφά Ακιντζί, οι οποίοι για δύο χρόνια έχουν εργαστεί πολύ μαζί και έκαναν εκατοντάδες συναντήσεις. “Έχουμε κάνει πολύ περισσότερη πρόοδο από κάθε άλλη φορά από κάθε προηγούμενη πρωτοβουλία που έγινε για το Κυπριακό προηγουμένως. Αλλά ακόμη υπάρχουν κάποια σημαντικά ζητήματα. Η δική μου εμπειρία είναι αυτή: Όταν φτάσεις στο τέλος της διαδικασίας των διαπραγματεύσεων τα πράγματα δυσκολεύουν. Επειδή ασφαλώς κάποια ζητήματα μένουν στο τέλος. Επειδή αυτά τα ζητήματα είναι δύσκολα ζητήματα. Αν ήταν εύκολα θα είχαν λυθεί προ πολλού”, ανέφερε. 

Αυτές τις μέρες, πρόσθεσε, σύμφωνα πάντα με τη μετάφραση στα τουρκικά της συνέντευξης του κ. Έιντε στο πρακτορείο, «το πρόβλημα που αντίκρυσα ήταν ότι οι ηγέτες θέλουν να επιστρέψουν στη Γενεύη για μια νέα διάσκεψη αλλά δεν συμφωνούν πώς θα οργανώσουμε αυτή τη διάσκεψη. Πρέπει να συζητήσουμε όλα τα θέματα αλληλένδετα μεταξύ τους ή πρέπει να συζητήσουμε συγκεκριμένα ζητήματα προηγουμένως και μετά να περάσουμε στα άλλα; Σε σχέση με αυτό έχουν ισχυρές απόψεις και υπάρχει δυσκολία να υπάρξει μια συμφωνία που να οδηγεί εκεί. Γι’ αυτό προς το παρόν το θέμα είναι περισσότερο η ατζέντα της διάσκεψης. Αλλά ασφαλώς πίσω από τη συζήτηση της ατζέντας υπάρχουν διαφορετικές πολιτικές προτεραιότητες”.


Ο ειδικός σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ είπε ακόμα ότι όσο δεν υπάρχει ελπίδα για κοινό έδαφος δεν έχει νόημα να συνεχίζεται η διπλωματία του πήγαινε έλα. “Μετά τις επισκέψεις μου σε Αθήνα και Άγκυρα μπορώ να πω ότι οι εγγυήτριες δυνάμεις τηρούν ακόμη τις δεσμεύσεις τους. Αυτό ισχύει και για την τρίτη εγγυήτρια δύναμη, το Λονδίνο. Και οι τρεις εγγυήτριες δυνάμεις έχουν αφιερωθεί στη συνέχιση της διαδικασίας. Το πρόβλημα είναι ότι το να θέλεις λύση δεν σημαίνει ότι θέλεις την ίδια λύση”.


Ο Έιντε είπε ότι η Τουρκία υποστηρίζει πως η επίλυση του Κυπριακού είναι σημαντική κυρίως για τους Τ/κ και ταυτόχρονα η Άγκυρα δίνει σημασία στη λύση με την οποία θα αρθούν τα εμπόδια για μια πολύ καλύτερη συνεργασία στην Ανατολική Μεσόγειο. “Αυτή είναι μια τοποθέτηση που βοηθά τις προσπάθειες. Το ίδιο αισθάνομαι και για τις άλλες εγγυήτριες δυνάμεις. Αυτό είναι καλό αλλά δεν λύνει το πρόβλημα. Ακόμη δεν έχει δημιουργηθεί κοινό έδαφος για να επιστρέψουμε στη Γενεύη. Γιατί αναφερόμαστε στη Γενεύη; Επειδή και οι δύο ηγέτες της Κύπρου, και ο Ακιντζί και ο Αναστασιάδης αντιλαμβάνονται ότι δεν έχει νόημα να συζητούν τα ίδια και τα ίδια θέματα με την παλιά μέθοδο, και αυτό το είπαν και ο ένας στον άλλο αλλά και σε εμένα. Πρέπει να επιστρέψουμε στον τύπο της διεθνούς συνόδου”, ανέφερε.
 
Πρόσθεσε ότι η διεθνής διάσκεψη είναι ένα μεγάλο εφαλτήριο και γι’ αυτό οι πλευρές κινούνται έχοντας και την ανησυχία να μην υπάρξει αποτυχία, σύμφωνα πάντα με το Ανατολού. “Η ανησυχία μου είναι ότι ίσως να είναι τόσο απασχολημένοι για να το οργανώσουν αυτό που να μην μπορέσουμε να φτάσουμε μέχρι εκεί και να μην μπορέσουμε να βρούμε λύση. Και πάλι συνεχίζω να προσπαθώ”, είπε.


Ο Έιντε κλήθηκε να σχολιάσει τη θέση της τ/κ πλευράς ότι οι όροι του Προέδρου Αναστασιάδη για να πάει στη Γενεύη είναι αντίθετοι με την κοινή διακήρυξη της 11ης Φεβρουαρίου του 2014 και το έγγραφο της Γενεύης της 12ης Ιανουαρίου. “Αυτή τη στιγμή είναι δύσκολο να κάνω σχόλιο ενώπιον της κοινής γνώμης επειδή εργάζομαι πάνω σε αυτό. Οι πλευρές στην Κύπρο κατηγορούν η μια την άλλη για τις απόψεις τους. Αυτό είναι ατυχές. Επειδή εγώ ενόσω υπάρχει ελπίδα για λύση πιστεύω ότι θα το λύσουμε”, ανέφερε, όπως μεταδίδει το Ανατολού.
 
Ο Έιντε υπενθύμισε ότι η ιδιαιτερότητα αυτής της διαδικασίας είναι πως ακόμη και αν έχουν συζητηθεί όλα τα κεφάλαια, τίποτα δεν θα συμφωνηθεί εάν δεν έχει ληφθεί απόφαση για όλα. “Σιγά σιγά χτίζεται μια συμφωνία, συζητώντας πολλά διαφορετικά κεφάλαια και σε διαφορετικά επίπεδα αλλά όταν φτάσετε στο τέλος μπορείτε να αποφασίσετε ότι αυτό είναι αρκούντως καλό και μπορείτε να υποβάλετε νέες προτάσεις”, ανέφερε.


Ο αξιωματούχος των Ηνωμένων Εθνών είπε επίσης ότι στην Κύπρο και οι δύο κοινότητες θέλουν να υπάρξει αποτέλεσμα στη διαδικασία. “Επιπλέον βλέπω ότι και η Τουρκία, και η Ελλάδα και η Βρετανία θέλουν να στηρίξουν πραγματικά αυτή τη διαδικασία. Ενώ η κατάσταση είναι αυτή, πρέπει να κάνουνε τη διαδικασία να λειτουργήσει”, ανέφερε προσθέτοντας ότι γι’ αυτό χρειάζεται λίγη πρόθεση, λίγη ελαστικότητα, και λίγο οι ηγέτες κυρίως στην Κύπρο και οι εγγυήτριες δυνάμεις να αναλάβουν καθοδηγητικό ρόλο.

Απο ΚΥΠΕ

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• Μαθητής 6 ετών έφυγε από το σχολείο, διασταύρωσε δρόμους και πήγε σπίτι του χωρίς να τον αντιληφθεί κανείς - Είπαν στον πατέρα ότι είναι στην τάξη

• Διπλή κίτρινη προειδοποίηση για ισχυρές καταιγίδες - Πότε τίθεται σε ισχύ

• Έτσι εντοπίστηκε η σακούλα με τις σφαίρες στη Λεμεσό - Θα γίνει καταμέτρηση

• ExxonMobil: Προγραμματίζει νέες γεωτρήσεις σε τεμάχια 5 και 10 αρχές 2025

• Οδηγός κίνδυνος: Φόρτωσε με παλιοσίδερα το όχημα του και «έκοβε» βόλτες - Δείτε φωτογραφία

• Πασίγνωστος Κύπριος παρουσιαστής αποκάλυψε την άγνωστη κόντρα του με τον Αβέρωφ Νεοφύτου - Δείτε βίντεο

• Δύσκολες ώρες για παλαίμαχο ποδοσφαιριστή της Ομόνοιας - Έφυγε από την ζωή ο πατέρας του



  Βατί: Πέραν των 1000 τα φυσίγγια που εντοπίστηκαν σε σακούλα

Βατί: Πέραν των 1000 τα φυσίγγια που εντοπίστηκαν σε σακούλα

Σε συναγερμό τέθηκαν οι Αρχές στη Λεμεσό το απόγευμα της Παρασκευής, μετά από την ανεύρεση φυσιγγίων.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top