Το Γενικό Σύστημα Υγείας ή αλλιώς ΓεΣΥ, αποτελεί μετά το Κυπριακό το πιο πολυσυζητημένο ζήτημα στην δημόσια γνώμη μόνο που όπως και στην δεύτερη περίπτωση - δηλαδή του Κυπριακού - έτσι και στην πρώτη οι απλοί πολίτες μάλλον πολύ λίγα γνωρίζουν.
Του Τάσου Χριστοδούλου
Σε αυτό ευθύνη φέρουν και τα Μ.Μ.Ε τα οποία θεωρούν εκ προοιμίου ότι οι πολίτες έχουν το γνωστικό υπόβαθρο για όλα.
Ως εκ τούτου, αντί οι δημόσιες συζητήσεις να αρχίζουν από το μηδέν, με βασικό ερώτημα για παράδειγμα «τι είναι το ΓεΣΥ;», αρχίζουν από το «πέντε» ή το «εφτά» αναλύοντας την αντίθεση της ΟΕΒ (Ομοσπονδία Εργοδοτών και Βιομηχάνων) με τα ποσοστά των εισφορών που θα πρέπει να καταβάλουν για την χρηματοδότησή του.
Κάτι αντίστοιχο ισχύει και στην περίπτωση του Κυπριακού, το οποίο «συζητάμε» μεν εντατικά τα τελευταία 43 χρόνια, αλλά αν ρωτήσεις τυχαία δέκα ανθρώπους στον δρόμο τι σημαίνει Δ.Δ.Ο. (Διζωνική Δικοινοτική Ομοσπονδία) ζήτημα είναι αν ξέρουν ουσιαστικά οι δυο.
Τι είναι λοιπόν το Γενικό Σύστημα Υγείας;
Ένα σύστημα στο οποίο θα ενταχθούν δημόσια και ιδιωτικά νοσοκομεία και θα διέπονται κάτω από τους ίδιους όρους στην παροχή υπηρεσιών υγείας. Το ΓεΣΥ θα διαχειρίζεται ο Οργανισμός Ασφάλισης Υγείας (ΟΑΥ), ως Οργανισμός δημοσίου δικαίου.
Ποια θα είναι η ουσιαστική διαφορά για τους ασθενείς με αυτό που γνωρίζουμε μέχρι σήμερα στον τομέα της Υγείας;
Θα διασφαλίζει την ισότιμη και πλήρη ιατροφαρμακευτική κάλυψη όλων των πολιτών της Δημοκρατίας χωρίς αποκλεισμούς σε όλα τα Νοσοκομεία Δημόσια και Ιδιωτικά, τα οποία θα ενταχθούν στο ΓεΣΥ.
Δηλαδή θα μπορώ να πάω σε ένα ιδιωτικό νοσοκομείο αντί στο δημόσιο με το ίδιος κόστος;
Ναι και θα μπορείς να επιλέξεις πέραν του Νοσοκομείου που θα επισκεφθείς ακόμη και τον γιατρό που θέλεις να σε εξετάσει.
Για οποιαδήποτε εξέταση επέμβαση και επίσκεψη.
Ναι, εάν παρέχεται από το εν λόγω ιδιωτικό νοσοκομείο.
Με ποιο κόστος για εμένα τον ασθενή;
Το ΓεΣΥ θα χρηματοδοτείται από το 2,65% του μηνιαίου μισθού των εργαζομένων, 2,9% από τους εργοδότες, 4,7% από το κράτος, 4% από τους αυτοεργοδοτούμενους και 2,65% από τον μισθό των συνταξιούχων και των εισοδηματιών.
Με άλλα λόγια ένας εργαζόμενος που λαμβάνει 1000 ευρώ ως μηνιαίο μισθό θα του αποκόπτεται το 2,65% δηλαδή 26,5 ευρώ τον μήνα για να του παρέχονται υπηρεσίες Υγείας.
Σε ποιους συμφέρει;
Πρώτα και πάνω από όλα στους μη προνομιούχους ασθενείς – πολίτες οι οποίοι δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να λαμβάνουν υπηρεσίες υγείας στα πανάκριβα ιδιωτικά νοσοκομεία με αποτέλεσμα να συνωστίζονται στις λίστες των δημόσιων νοσηλευτηρίων.
Ποιοι θα χάσουν;
Όσοι εδώ και δεκαετίες ζούσαν μέσα από το μαύρο χρήμα και τις μίζες.
Πότε θα ψηφιστεί;
Την Παρασκευή 16 Ιουνίου 2017.
Πότε θα εφαρμοστεί;
Το 2020.
Μέχρι τότε τι θα γίνει;
Θα αρχίσει σταδιακά η αυτονόμηση των κρατικών νοσηλευτηρίων.
Δηλαδή;
Τα δημόσια Νοσοκομεία θα αυτονομηθούν οικονομικά και θα λειτουργούν με όρους ελεύθερης αγοράς –έσοδα και έξοδα- ώστε να είναι έτοιμα να ανταγωνιστούν το 2020 τα ιδιωτικά νοσηλευτήρια που θα βρίσκονται μαζί τους στο Γενικό Σύστημα Υγείας.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Διπλή κίτρινη προειδοποίηση για ισχυρές καταιγίδες - Πότε τίθεται σε ισχύ
• Έτσι εντοπίστηκε η σακούλα με τις σφαίρες στη Λεμεσό - Θα γίνει καταμέτρηση
• ExxonMobil: Προγραμματίζει νέες γεωτρήσεις σε τεμάχια 5 και 10 αρχές 2025
• Οδηγός κίνδυνος: Φόρτωσε με παλιοσίδερα το όχημα του και «έκοβε» βόλτες - Δείτε φωτογραφία
• Δύσκολες ώρες για παλαίμαχο ποδοσφαιριστή της Ομόνοιας - Έφυγε από την ζωή ο πατέρας του
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις