ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Έφτασε η μεγάλη μέρα του ΓεΣΥ – Ενώπιον της Ολομέλειας της Βουλής τα δυο νομοσχέδια

Έφτασε η μεγάλη μέρα του ΓεΣΥ – Ενώπιον της Ολομέλειας της Βουλής τα δυο νομοσχέδια

Ενώπιον της Ολομέλειας της Βουλής τίθεται σήμερα το Γενικό Σχέδιο Υγείας υπό τη μορφή δύο νομοσχεδίων και ενός κειμένου κανονισμών.

Πρόκειται για τον περί Ίδρυσης Οργανισμού Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας Νόμο, τους περί Ίδρυσης Οργανισμού Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας (Γενικούς) Κανονισμούς και τον περί Γενικού Συστήματος Υγείας (Τροποποιητικού) Νόμο, τα τρία θέματα που έχουν τοποθετηθεί πρώτα στην ημερήσια διάταξη της Ολομέλειας.

Σημειώνεται ότι ως της Δευτέρα (12/6) στις 12:00, προθεσμία που είχε δοθεί για να κατατεθούν οποιεσδήποτε τροπολογίες στις υπηρεσίες της Βουλής όπως είχε ανακοινώσει ενώπιον της προηγούμενης Ολομέλειας ο Πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Συλλούρης, δεν είχε υποβληθεί καμία τροπολογία.

Μετά από εισηγήσεις των κοινοβουλευτικών κομμάτων έχουν διατεθεί οι ακόλουθοι χρόνοι ομιλίας:  ΔΗΣΥ 50 λεπτά, ΑΚΕΛ 40 λεπτά, ΔΗΚΟ 30 λεπτά, ΕΔΕΚ 18 λεπτά, από 15 λεπτά σε Συμμαχία Πολιτών, Αλληλεγγύη, Κίνημα Οικολόγων - Συνεργασία Πολιτών και ΕΛΑΜ καθώς και 7 λεπτά τον ανεξάρτητο Βουλευτή Παύλο Μυλωνά.

Τοποθετούμενος ενώπιον της Επιτροπής Υγείας της Βουλής κατά τη συνεδρία της την 1η Ιουνίου στην οποία και αποφασίστηκε η παραπομπή των νομοσχεδίων και κανονισμών στην Ολομέλεια για ψήφιση, ο Υπουργός Υγείας Γιώργος Παμπορίδης είχε διαβεβαιώσει ότι η Κυβέρνηση θα στηρίξει τα δημόσια νοσηλευτήρια, για τυχόν ελλείμματα, για τα πρώτα πέντε χρόνια λειτουργίας του ΓεΣΥ, σημειώνοντας παράλληλα ότι θα υπάρχει αυστηρός έλεγχος και επιτήρηση της σωστής εκμετάλλευσης των πόρων που απορροφούνται από το ΓεΣΥ προκειμένου να αποφασιστεί αν χρειάζονται ενίσχυση για κάλυψη ελλειμμάτων.

Όσον αφορά τις συνεισφορές, είχε αναφέρει ότι στην πρώτη φάση που αρχίζει την 1η Μαρτίου 2019 και αφορά την εξωνοσοκομειακή περίθαλψη, οι εργαζόμενοι θα καταβάλλουν το 1,70% του μισθού, οι εργοδότες 1,85 %, το κράτος 1,65%, οι αυτοεργοδοτούμενοι 2,55%, οι συνταξιούχοι, οι εισοδηματίες και αξιωματούχοι 1,70%.

Στη δεύτερη φάση, η οποία θα εφαρμοστεί την 1 Μαρτίου 2020 και θα αφορά την  εξωνοσοκομειακή και ενδονοσοκομειακή περίθαλψη μέχρι την πλήρη εφαρμογή του ΓεΣΥ, οι εργαζόμενοι θα καταβάλλουν το 2,65% του μισθού τους, οι εργοδότες το 2,9%, το κράτος, το 4,7%, οι αυτοεργοδοτούμενοι το 4% και οι συνταξιούχοι, εισοδηματίες και αξιωματούχοι το 2,65%.

Στο μεταξύ, όπως έχει ανακοινωθεί, η Κοινωνική Συμμαχία για Εφαρμογή του ΓεΣΥ αναμένεται να συγκεντρωθεί σήμερα το πρωί έξω από το κτίριο της Βουλής και να επιδώσει ψήφισμα στον Πρόεδρο της Βουλής Δημήτρη Συλλούρη για άμεση προώθηση και εφαρμογή της αυτονόμησης των κρατικών νοσοκομείων και της επιτυχημένης εφαρμογής του ΓεΣΥ.

ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Παππούς Χρύσανθος: Συγκινητικά τα λόγια της συζύγου του - «Αναστήθηκε ο Χριστός, αναστηθήκαμε κι εμείς»

ΕΔΕΚ: Σε ανοδική πορεία η συσπείρωση - Η 6η έδρα - Φαβορί ο Ανδρέας Αποστόλου

Συναγερμός στις Αρχές: Έβαλαν φωτιά σε δημοτικό σχολείο και προκάλεσαν ζημιές σε εξωτερικούς χώρους

Βεγγαλικά σε περίπτερα: Ποια δικαιούνται να διατίθενται - Μπορούν να πωλούνται σε ανήλικους;

«Ω γλυκύ μου… κρέας»: Έρχεται νέα αύξηση στο χοιρινό – Στα ύψη το αρνί - Τρέχουν να προλάβουν την αργία της Πρωτομαγιάς οι καταναλωτές

Ο Δημήτρης Κόκοτας άνοιξε τα μάτια του – Δεν έχει πια μηχανική υποστήριξη



ΠτΔ: Κρίσιμη η ερχόμενη εβδομάδα για το Κυπριακό

ΠτΔ: Κρίσιμη η ερχόμενη εβδομάδα για το Κυπριακό

Κρίσιμη για το Κυπριακό χαρακτήρισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης την ερχόμενη εβδομάδα με την επιστροφή στην Κύπρο της προσωπικής απεσταλμένης του ΓΓ του ΟΗΕ για την Κύπρο Μαρία Άνχελα Χολγκίν Κουεγιάρ.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top