ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Η κρίσιμη ολομέλεια της Βουλής για το ΓεΣΥ – Τι ειπώθηκε από τους βουλευτές

Η κρίσιμη ολομέλεια της Βουλής για το ΓεΣΥ – Τι ειπώθηκε από τους βουλευτές

Στην Ολομέλεια της Βουλής συζητήθηκε και εγκρίθηκε την Παρασκευή 16/6 το Γενικό Σχέδιο Υγείας υπό τη μορφή δύο νομοσχεδίων και ενός κειμένου κανονισμών.

Πρόκειται για τον περί Ίδρυσης Οργανισμού Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας Νόμο, τους περί Ίδρυσης Οργανισμού Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας (Γενικούς) Κανονισμούς και τον περί Γενικού Συστήματος Υγείας (Τροποποιητικού) Νόμο, τα τρία θέματα που έχουν τοποθετηθεί πρώτα στην ημερήσια διάταξη της Ολομέλειας.

11:57 Σήμερα ολοκληρώνεται το πρώτο μεγάλο βήμα των μεταρρυθμίσεων στον τομέα της υγείας, δήλωσε μεταξύ άλλων ο Πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Συλλούρης, ανοίγοντας τη συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής για τα δύο νομοσχέδια και το κείμενο κανονισμών του Γενικού Σχεδίου Υγείας, που αναμένεται να ψηφίσει η Βουλή σήμερα, παρουσία και του Υπουργού Υγείας Γιώργου Παμπορίδη.

12:03 Υπέρ των νομοσχεδίων για το ΓεΣΥ τάχθηκε ο ανεξάρτητος Βουλευτής Παύλος Μυλωνάς, λέγοντας ότι αισθάνεται ευτυχής γιατί μπήκε το νερό στο αυλάκι και γιατί επιτέλους ένας Υπουργός Υγείας συγκρούστηκε με τα κατεστημένα, εκβίασε και ήταν αποφασισμένος να εισάξει ένα σύστημα υγείας για όλους.

12:26 Στην ανάγκη να υπάρξει πολιτική βούληση, η οποία θα μεταφραστεί σε δαπάνες, αλλά και δεσμευτικά χρονοδιαγράμματα, αναφέρθηκε ο Πρόεδρος του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασίας Πολιτών Γιώργος Περδίκης στην ομιλία του για το ΓεΣΥ ενώπιον της Ολομέλειας της Βουλής.

12:29 Το ΕΛΑΜ, παρά τις επιμέρους διαφωνίες και προβληματισμούς του, ψηφίζει υπέρ των νομοσχεδίων για το ΓεΣΥ δήλωσε ο Πρόεδρός του, αντιπρόεδρος της Επιτροπής Υγείας της Βουλής, Χρίστος Χρίστου.

13:08 Σήμερα η Βουλή γράφει ιστορία, δήλωσε ο Βουλευτής του Κινήματος Αλληλεγγύη Μιχάλης Γιωργάλλας, στην παρέμβασή του στην Ολομέλεια για το πακέτο νομοθετημάτων του ΓεΣΥ, εκφράζοντας ταυτόχρονα την πρόθεση του Κινήματος να υπερψηφίσει τα δύο νομοσχέδια και να εγκρίνει τους κανονισμούς.

13:12 Το μεγάλο στοίχημα ενώπιον της Πολιτείας είναι η υλοποίηση του ΓεΣΥ, δήλωσε ο Πρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών Γιώργος Λιλλήκας, σημειώνοντας παράλληλα ότι θα πρέπει να διαμορφωθεί πλέον μια ολοκληρωμένη στρατηγική με χρονοδιαγράμματα και λεπτομέρεια όλες τις φάσεις υλοποίησης.

13:27 Ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ Γιώργος Γεωργίου απηύθυνε έκκληση να πρυτανεύσει η λογική του δημόσιου συμφέροντος, αναφέροντας ότι η ψήφιση του ΓεΣΥ αποτελεί πλέον λαϊκή επιτακτική ανάγκη παρά το γεγονός ότι προβλήματα θα υπάρχουν και  ενδεχομένως θα βρεθούν και νέα εμπόδια και δυσκολίες τα οποία οφείλουμε να αντιμετωπίσουμε. 

13:32 Το ΔΗΚΟ υπερψηφίζει τα νομοσχέδια για το ΓεΣΥ και  καλεί τον Υπουργό Υγείας να συνεχίσει τις προσπάθειές του παρά τις τρικλοποδιές που κάποιοι βάζουν και να αναλάβει εκστρατεία ενημέρωσης  του λαού για τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις του, δήλωσε ενώπιον της Βουλής ο Βουλευτής του ΔΗΚΟ Γιώργος Προκοπίου.

13:36 Το ΔΗΚΟ θα παρακολουθεί στενά την περίοδο μετάβασης και θα παρεμβαίνει εκεί όπου υπάρχουν στρεβλώσεις, δήλωσε ο Βουλευτής ΔΗΚΟ Μαρίνος Μουσιούττας.

13:45 Η εφαρμογή και υλοποίηση των συγκεκριμένων νομοσχεδίων θα βαραίνει την κυβέρνηση που θα εκλεγεί το Φλεβάρη του 2018  και η υλοποίηση του ΓεΣΥ θα εξαρτάται απόλυτα από τη βούληση της επόμενης κυβέρνησης, δήλωσε από το βήμα της Ολομέλειας της Βουλής η Βουλευτής του ΑΚΕΛ Ειρήνη Χαραλαμπίδου .

13:52 Στην προσοχή, οποία θα πρέπει να στραφεί στις εισφορές για το ΓεΣΥ αναφέρθηκε ο Βουλευτής ΔΗΣΥ Ονούφριος Κουλλά μιλώντας κατά τη συζήτηση για το ΓεΣΥ στην Ολομέλεια της Βουλής, καλώντας σε συναίνεση και σε άλλες μεταρρυθμίσεις που εκκρεμούν αλλά και μιλώντας για την ανάγκη να  υπάρξει προσήλωση στη δημοσιονομική πειθαρχία.

13:57 Χρειάζεται τεράστια προσπάθεια  από όλους και υπερβάσεις για να εφαρμοστεί το ΓεΣΥ δήλωσε ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ Αδάμος Αδάμου.Ανέφερε ότι σήμερα απλά ψηφίζουμε αλλά μέχρι την υλοποίηση υπάρχει τεράστια προσπάθεια να γίνει και τυχόν αποτυχία θα βαραίνει και τη Βουλή

14:05 Την αισιοδοξία της  για την εφαρμογή του ΓεΣΥ παρά τις δυσκολίες, εξέφρασε από το βήμα της Ολομέλειας της Βουλής η Βουλευτής ΔΗΣΥ Στέλλα Κυριακίδου, σημειώνοντας ότι πρέπει να σταθούμε σ’ αυτά που πετύχαμε όλοι μαζί.

14:14 Προβλήματα, κενά και ελλείψεις υπάρχουν στο ΓεΣΥ όμως είμαστε εδώ με συνεργασία και ενότητα να τα αντιμετωπίσουμε, δήλωσε ο Βουλευτής του ΔΗΚΟ Αγγελος Βότσης.

14:21 Σήμερα βάζουμε τις βάσεις, δήλωσε ο Βουλευτής ΔΗΣΥ Νίκος Νουρής, σημειώνοντας παράλληλα ότι διαγράφουμε την χώρα μας από την μαύρη λίστα ως το μόνο ευρωπαϊκό κράτος χωρίς εθνικό σύστημα υγείας.

14:25 Υπέρ των νομοσχεδίων για το ΓεΣΥ και την αυτονόμηση των νοσοκομείων τάχθηκε η ΕΔΕΚ, ωστόσο κατέγραψε τις έντονες διαφωνίες της γιατί όπως δήλωσε ο Πρόεδρός της, η Κυβέρνηση «στερείται οράματος για την υγεία και συγκροτημένης οργανωτικής σκέψης να εφαρμόσει ΓεΣΥ που να ανταποκρίνεται στις ανάγκες των ασθενών και έχει να επιδείξει μνημειώδεις παλινδρομήσεις στις θέσεις της».

14:32 Στην οικονομική πτυχή του ΓεΣΥ επικεντρώθηκε ο Βουλευτής ΔΗΣΥ Μάριος Μαυρίδης, σημειώνοντας μεταξύ άλλων ότι επιτυχημένη εφαρμογή του ΓεΣΥ θα σημαίνει ότι με τα ίδια χρήματα θα πετυχαίνουμε περισσότερα.

14:49 Το ΔΗΚΟ θα υπερψηφίσει τα νομοσχέδια και θα εγκρίνει το κείμενο κανονισμών για το ΓεΣΥ δήλωσε ο Πρόεδρος του Νικόλας Παπαδόπουλος, σημειώνοντας την ίδια ώρα ότι δεν πρόκειται να δώσει λευκή επιταγή στην Κυβέρνηση, καθώς καθήκον του είναι να ελέγχει την σωστή εφαρμογή του ΓεΣΥ.

15:26 Η σημερινή μέρα αποτελεί σημαντικό σταθμό στο δρόμο για εφαρμογή του ΓεΣΥ ωστόσο ο δρόμος αυτός θα είναι μακρύς και χρειάζεται συναίνεση και συνεργασία από όλους, δήλωσε ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΑΚΕΛ Γιώργος Λουκαϊδης στην Ολομέλεια της Βουλής.

15:32 Το Διοικητικό Συμβούλιο του Οργανισμού Ασφάλισης Υγείας (ΟΑΥ) χαιρετίζει την ψήφιση των μεταρρυθμιστικών νομοσχεδίων του Γενικού Συστήματος Υγείας (ΓεΣΥ) και της αυτονόμησης των δημόσιων νοσηλευτηρίων από τη Βουλή, τα οποία είναι εξαιρετικής σημασίας για την ανάπτυξη και βελτίωση του τομέα της υγείας στην Κύπρο.

15:58 Έχουμε φτάσει στην αρχή ενός δύσκολου αγώνα και μιας δύσκολης πορείας η οποία πρέπει να είναι συλλογική και υπεύθυνη δήλωσε ενώπιον της Ολομέλειας της Βουλής ο Πρόεδρος της Επιτροπής Υγείας Κωστάκης Κωνσταντίνου, κατά την ψήφιση των νομοσχεδίων για το ΓεΣΥ.

16:08 Ολόκληρο τον πολιτικό κόσμο της Κύπρου συνεχάρη η Πρόεδρος του κινήματος Αλληλεγγύη, Ελένη Θεοχάρους για την ψήφιση του νομοσχεδίου που αφορά το ΓεΣΥ, το οποίο θεωρεί – όπως είπε – «εθνικό σχέδιο υγείας».

 

Διαβάστε επίσης:

Ο Λουκαΐδης του ΑΚΕΛ κάρφωσε το ΔΗΣΥ για προσπάθεια ακύρωσης του ΓεΣΥ

«Ασφυκτικό» πρέσινγκ σε Παπαδόπουλο από βουλευτές του ΔΗΣΥ στο αίθριο της Βουλής - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ

Μήλον της Έριδος ο Παύλος Μυλωνάς στην Βουλή – ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

Προβληματισμένος ο Παμπορίδης λίγο πριν από την ψήφιση του ΓεΣΥ – Οι Βουλευτές που τον στήριξαν στις ομιλίες τους - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Μεγάλο Σάββατο: Το τέλος των Παθών – Τα μεσάνυχτα η Ανάσταση του Κυρίου

Άγιος Φως: Θαύμα ή τελετή - Θεολόγος εξηγεί στο «Τ»

Σε «έξαρση» ο παρβοϊός πανευρωπαϊκά: Πρέπει να ανησυχούμε; Τι είναι και ποια τα συμπτώματα - Απαντά στο «Τ» ο Δρ. Καραγιάννης

Ήρθε Πάσχα, κατεβαίνω… χωριό – Ψήνουν σούβλες και παίζουν παραδοσιακά παιχνίδια – Δείτε εκδηλώσεις σε όλη την Κύπρο

Η σκηνή της Ανάστασης του «Ιησού από τη Ναζαρέτ» που κόπηκε στο μοντάζ - Η εξήγηση του Φράνκο Τζεφιρέλι - Δείτε βίντεο

Φειδίας Παναγιώτου: Το βίντεο με τον ιερέα πατέρα του να φέρνει το μήνυμα της Πρώτης Ανάστασης – Το στοίχημα για το «εκατοστάρι»



ΥΠΕΞ: «Αταλάντευτα μέσα στο πλαίσιο του ΣΑ ΟΗΕ για το Κυπριακό»

ΥΠΕΞ: «Αταλάντευτα μέσα στο πλαίσιο του ΣΑ ΟΗΕ για το Κυπριακό»

Την αταλάντευτη θέση της Κυπριακής Δημοκρατίας για λύση που θα κινείται απολύτως μέσα στο πλαίσιο του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία με πολιτική ισότητα και με πεδίο εκκίνησης των συνομιλιών το σημείο ωρίμανσης στο Κρανς Μοντανά, υπογράμμισε ο Υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου Κωνσταντίνος Κόμπος, σε συνέντευξή του στα ΝΕΑ που δημοσιεύτηκε την Παρασκευή.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top