Σε χρήση της δύναμης και της επιρροής της ώστε να συμβάλει καθοριστικά στην επανένωση της Κύπρου, «ενός αποδεδειγμένου συμμάχου του Ηνωμένου Βασιλείου», καλεί την Πρωθυπουργό Τερέζα Μέι με επιστολή του ο Πρόεδρος της Εθνικής Κυπριακής Ομοσπονδίας Η.Β. Χρίστος Καραολής.
Η επιστολή εστάλη την Παρασκευή ενόψει της Διάσκεψης του Κραν Μοντάνα.
Ξεκινά με τα συγχαρητήρια της Ομοσπονδίας προς την κα Μέι για την εκλογική της νίκη και με την έκφραση αλληλεγγύης από την κυπριακή παροικία προς τη Βρετανία με αφορμή τις πρόσφατες τρομοκρατικές επιθέσεις και τη φονική πυρκαγιά του Grenfell Tower.
Ο κ. Καραολής περιγράφει την Κύπρο ως «σταθερό και αξιόπιστο σύμμαχο για το Ηνωμένο Βασίλειο, τόσο στην ανατολική Μεσόγειο όσο και στην Ευρωπαϊκή Ένωση».
Σημειώνει την ανανεωμένη ελπίδα για μία δίκαιη και βιώσιμη λύση που θα επανενώνει την Κύπρο, επισημαίνοντας ωστόσο ότι «αναμφίβολα» η επανένωση αυτή εξαρτάται από την προθυμία της Τουρκίας να απομακρύνει τα στρατεύματά της από το κατεχόμενο τμήμα του νησιού και να εμπλακεί με ειλικρίνεια στην υπό τα Ηνωμένα Έθνη διαδικασία «με πράξεις και όχι μόνο με λόγια».
Ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας συνεχίζει εκφράζοντας τη λύπη του για το γεγονός ότι διαδοχικές τουρκικές κυβερνήσεις έχουν αψηφήσει τη βούληση των Ηνωμένων Εθνών όπως έχει εκφραστεί από τα συναφή ψηφίσματα. «Είναι ξεκάθαρο ότι η Τουρκία κρατά το κλειδί για την επανένωση της Κύπρου», τονίζει ο κ. Καραολής.
Ενόψει της νέας Διάσκεψης για την Κύπρο στην Ελβετία ζητείται η υποστήριξη της βρετανικής κυβέρνησης επί των θεμάτων της Ασφάλειας και των Εγγυήσεων.
Σημειώνεται ότι η κυπριακή παροικία θεωρεί πως η ιδιότητα μέλους των Ηνωμένων Εθνών και της ΕΕ παρέχει την καλύτερη μορφή ασφάλειας για την κυριαρχία, την ανεξαρτησία και την εδαφική ακεραιότητα της Κύπρου. Το ισχύον σύστημα εγγυήσεων στην Κύπρο χαρακτηρίζεται «αναχρονιστικό και απαρχαιωμένο».
Σε ό,τι αφορά το ρόλο του Ηνωμένου Βασιλείου, ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας αναφέρει ότι είναι κρίσιμος όχι μόνο λόγω της ιστορικής ευθύνης ως εγγυήτριας δύναμης, αλλά και λόγω των βάσεων και της κοινής ιδιότητας μέλους της Κοινοπολιτείας και των Ηνωμένων Εθνών.
Αφού εκφράζεται η ευγνωμοσύνη της παροικίας για την «απτή στήριξη» της βρετανικής κυβέρνησης κατά τις διαπραγματεύσεις για την οικονομική διάσωση της Κύπρου και με την υπογραφή μνημονίου συναντίληψης μεταξύ των Νίκου Αναστασιάδη και Ντέιβιντ Κάμερον τον Ιανουάριο του 2014 με θέμα την αξιοποίηση του εδάφους των βάσεων, η επιστολή τονίζει: «Σε αυτή την κρίσιμη στιγμή, ωστόσο, ζητάμε από τη βρετανική κυβέρνηση να πράξει περισσότερα ώστε να ασκήσει πραγματική πίεση στην Τουρκία να εμπλακεί θετικά και εποικοδομητικά προς μία δίκαιη και βιώσιμη λύση στην Κύπρο».
Όπως προστίθεται, «το Ηνωμένο Βασίλειο έχει παίξει έναν σημαντικό ρόλο στη διαμόρφωση ενός νέου κόσμου – τώρα υπό την ανανεωμένη ηγεσία σας είναι ώρα για τη Βρετανία να ενεργήσει αναλόγως στο θέμα της Κύπρου και να πιέσει την Τουρκία να εργαστεί για μία δίκαιη και διαρκή λύση προς όφελος όλων των Κυπρίων.
Ο κ. Καραολής κλείνει την επιστολή του ζητώντας συνάντηση της Ομοσπονδίας με την Πρωθυπουργό για περαιτέρω συζήτηση δεδομένης της δυναμικής που έχει αναπτυχθεί στο Κυπριακό ζήτημα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Στους 25 ανέρχονται οι επιζώντες από συντριβή αεροπλάνου στο Καζακστάν
• Αρχιεπίσκοπος: Να επανατοποθετηθεί το Κυπριακό ως πρόβλημα εισβολής και κατοχής
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις