H πρόσφατη οικονομική κρίση στον τόπο μας έφερε ξανά στην επικαιρότητα την αξία του θεσμού της αποταμίευσης.
Πρόκειται για μια έννοια που κατά τη διάρκεια της προηγούμενης δεκαετίας ήταν σχεδόν ξεχασμένη, ως αποτέλεσμα του κλίματος ευφορίας που δημιούργησε το περιβάλλον της εύκολης πρόσβασης στο χρήμα, μέσω δανείων, αλλά και της υπερκατανάλωσης που ακολούθησε. Ακόμη και σήμερα η Κύπρος αποτελεί μια από τις χώρες με το μεγαλύτερο δανεισμό ανά νοικοκυριό σε ολόκληρη την Ευρώπη.
Η κατάρρευση του τραπεζικού συστήματος αποτέλεσε ένα μεγάλο σοκ για την κυπριακή κοινωνία, καθώς εν μια νυκτί κατέρρευσαν όλες οι πεποιθήσεις που οικοδομήθηκαν κατά τη διάρκεια της προηγούμενης δεκαετίας. Η κατανάλωση σημείωσε ραγδαία πτώση ιδιαίτερα λόγω της μείωσης των εισοδημάτων αλλά και της αύξησης της ανεργίας. Η πλειονότητα των νοικοκυριών, ανεξαρτήτως οικονομικής και περιουσιακής κατάστασης, άρχισε να περικόπτει δαπάνες και να συμμαζεύει τον προϋπολογισμό της. Η αποταμίευση, έστω και μέσα από αυτές τις δύσκολες συνθήκες, επανήλθε στο λεξιλόγιό μας.
Το πάθημα να γίνει μάθημα
Μετράμε τέσσερα και πλέον χρόνια από το Μάρτιο του 2013 και με την κυπριακή οικονομία να δείχνει τα πρώτα σημάδια ανάκαμψης είναι πολύ σημαντικό να διδαχτούμε από τα λάθη του πρόσφατου παρελθόντος. Οφείλουμε όλοι να υιοθετήσουμε μια διαφορετική κουλτούρα που όχι μόνο θα μας επιτρέψει να ζούμε εντός των οικονομικών μας δυνατοτήτων αλλά θα επαναφέρει και το θεσμό της αποταμίευσης και του οικονομικού προγραμματισμού για να μην ξαναβρεθούμε σε παρόμοιες, ανεπιθύμητες καταστάσεις.
Πρακτικά Βήματα
Βήμα 1ο: Σχεδιάζουμε το μέλλον
Η αποταμίευση αλλά και ο οικονομικός προγραμματισμός γίνονται προς επίτευξη συγκεκριμένων οικονομικών στόχων και ο καθορισμός των στόχων αυτών (όπως αγορά σπιτιού, σπουδές παιδιών, ταξίδια) θα μας βοηθήσει να έχουμε την απαιτούμενη πειθαρχεία που χρειάζεται για την υλοποίηση τους.
Βήμα 2ο: Πληρώνουμε πρώτα τον εαυτό μας
Ο πιο απλός τρόπος για να μείνουμε εντός προγράμματος είναι να «πληρώνουμε» κάθε μήνα πρώτα τον εαυτό μας. Τι σημαίνει αυτό; Στην αρχή του μήνα, πριν κάνουμε οποιαδήποτε έξοδα, κάνουμε πρώτα την αποταμίευσή μας. Βάζουμε το ποσό που έχουμε αποφασίσει στην άκρη, όσο μικρό και αν είναι αυτό. Πρακτικά μπορεί εύκολα να γίνει με μια πάγια τραπεζική εντολή σε ένα αποταμιευτικό/επενδυτικό σχέδιο έτσι ώστε να μην μπαίνουμε στον πειρασμό να τo σπαταλήσουμε άσκοπα.
Βήμα 3ο: Ας μην το αναβάλλουμε για αύριο
Πολλές φορές καλλιεργείται λανθασμένα η εντύπωση πως δεν αξίζει να αποταμιεύουμε νωρίς στη ζωή μας είτε διότι τα εισοδήματά μας είναι μικρά είτε διότι δεν έχουμε άμεσες υποχρεώσεις. Η πραγματικότητα όμως είναι πως ο χρόνος αποτελεί τον καλύτερο σύμμαχο στην εκπλήρωση των οικονομικών μας στόχων και όσο πιο νωρίς εφαρμόσουμε το αποταμιευτικό μας σχέδιο τόσο αυξάνονται οι πιθανότητες επίτευξης των στόχων μας. Άλλωστε η μετάθεση της αποταμίευσης στο μέλλον όπου θεωρητικά προσβλέπουμε σε αυξημένα εισοδήματα είναι επικίνδυνη, καθώς όσο μεγαλώνουμε ηλικιακά συνήθως αυξάνονται και οι υποχρεώσεις μας, καθιστώντας την αποταμίευση ακόμη πιο δύσκολη. Η έγκαιρη, συστηματική αποταμίευση αποτελεί το κλειδί για την επίτευξη των στόχων μας.
Μηνάς Μέττας
Sales Manager - Ancoria Insurance Public Ltd
Η Ancoria Insurance Public Ltd εξειδικεύεται στην παροχή επαγγελματικών συνταξιοδοτικών σχεδίων και εξατομικευμένων επενδυτικών ασφαλιστηρίων συμβολαίων ζωής προσφέροντας λύσεις για οικονομικό προγραμματισμό. Είναι εγγεγραμμένη στην Κύπρο από το 1987 και διαθέτει διεθνή πελατειακή βάση πέραν των 20,000 ατόμων.
Κύριος μέτοχος της εταιρείας είναι το ίδρυμα υποτροφιών Sievert Larsson Scholarship Foundation, μέσω του οποίου η εταιρεία διανέμει τα κέρδη της για να παρέχει οικονομική στήριξη σε αριστούχους μαθητές. Η Ancoria Insurance αποτελεί επίσης έναν από τους κύριους μετόχους της νεοσύστατης Ancoria Bank.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Εconomist: Οκτώ πολιτικές προβλέψεις για το 2025 - Τι έχουμε να περιμένουμε
• Απόδραση κρατουμένου: Στήριξη ΣΑΚ στον υπό διαθεσιμότητα Αστυνομικό - Προσλήφθηκε για άλλο λόγο
• Σε κατάσταση κινδύνου - Άνδρας βούτηξε σε φουρτουνιασμένη θάλασσα - Δείτε βίντεο από τη διάσωση
• Αλκοόλ και οδήγηση: «Καμπανάκι» για την περίοδο Χριστουγέννων - Οι ποινές και οι τιμές
• Πώς να απολαύσεις το γιορτινό τραπέζι χωρίς ενοχές – Διατροφολόγος στο «Τ»
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις