ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Άδεια πατρότητας, επίδομα τέκνου και σύνταξη χηρείας συζήτησε η Επιτροπή Εργασίας

Άδεια πατρότητας, επίδομα τέκνου και σύνταξη χηρείας συζήτησε η Επιτροπή Εργασίας

Στις 14 Ιουλίου αναμένεται να ψηφιστούν σε νόμους τα νομοσχέδια που κατέθεσε το Υπουργείο Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων τα οποία αυξάνουν κατά 5.000 ευρώ μετά το δεύτερο παιδί τα εισοδηματικά κριτήρια για το επίδομα τέκνου, εισάγουν την 15ημερη άδεια πατρότητας, παραχωρούν και στις δύο γυναίκες παρένθετης τεκνοποίησης επίδομα μητρότητας και ρυθμίζουν τη σύνταξη χηρείας.

Το επίδομα μητρότητας στις περιπτώσεις που η μητέρα για λόγους υγείας αναγκάζεται να μεταβεί στο εξωτερικό ρυθμίζεται με πρόταση νόμου με την οποία συμφώνησε η Υπουργός Εργασίας.

Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Εργασίας συνέχισε τη συζήτηση των νομοσχεδίων και ο Πρόεδρος της Επιτροπής Ανδρέας Φακοντής, σε δήλωση μετά τη συνεδρία, ανέφερε σε σχέση με την άδεια πατρότητας, ότι τέθηκε ενώπιον της Υπουργού όπως το δικαίωμα για άδεια να μην περιορίζεται μόνο εντός των 16 εβδομάδων που είναι η άδεια μητρότητας ή και να μην είναι συνεχόμενες 15 ημέρες.

Ο κ. Φακοντής είπε πως οι νόμοι, πλην της αύξησης των εισοδηματικών κριτηρίων στο επίδομα τέκνου, θα τεθούν σε ισχύ την 1η Αυγούστου. Τα νέα κριτήρια για το επίδομα τέκνου θα ισχύουν από τον Ιανουάριο του 2018.

Σε ό,τι αφορά τη σύνταξη χηρείας, είπε πως εισάγεται στη νομοθεσία πρόνοια με βάση την οποία όταν κάποιος συνάψει γάμο μετά το 65ο έτος της ηλικίας του θα πρέπει να περάσουν 5 χρόνια γάμου ώστε σύζυγος να δικαιούται σύνταξη χηρείας.

Ερωτηθείς σχετικά, είπε πως κρίθηκε σκόπιμη η εισαγωγή της πρόνοιας καθώς διαπιστώθηκε ότι γίνονται γάμοι επί σκοπού, από υπερήλικες με πολύ νεαρότερες για να μπορέσει η σύζυγος έχει δικαίωμα σε σύνταξη χηρείας.

Ερωτηθείς εάν τίθεται θέμα για τμηματική σύνταξη χηρείας ανάλογα με το χρόνο έγγαμου βίου σε περιπτώσεις που κάποιος τέλεσε πέραν του ενός γάμου, ο κ. Φακοντής είπε πως τέθηκε το θέμα ωστόσο η Νομική Υπηρεσία διαφωνεί με την τμηματική σύνταξη και διατυπώνει τη θέση ότι αυτό ρυθμίζεται σε επίπεδο του Οικογενειακού Δικαστηρίου κατά το διαζύγιο και τη ρύθμιση των περιουσιακών των συζύγων.

Ο Βουλευτής του ΔΗΣΥ Ανδρέας Κυπριανού είπε πως μετά την τεράστια μεταρρύθμιση του ΕΕΕ που έδωσε πόρους ζωής σε μακροχρόνια άνεργους, η Κυβέρνηση με  νέο πακέτο νομοσχεδίων βελτιώνει τις κοινωνικές παροχές και δίνει για πρώτη φορά άδεια πατρότητας στον πατέρα και ίσα δικαιώματα στις δύο γυναίκες στην παρένθετη τεκνοποίηση.

Αφού ανέφερε πως τα νομοσχέδια αναμένεται να ψηφιστούν σε νόμους στις 14 Ιουλίου, εξήγησε ότι δικαίωμα πατρότητας θα έχει  ο πατέρας που έχει τελέσει γάμο ή έχει συνάψει σύμφωνο συμβίωσης.

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• Βίντεο: Η στιγμή που τα τέσσερα άτομα τρέχουν να εξέλθουν του εργοστασίου - Επεκτάθηκε πολύ γρήγορα η φωτιά

• Απόφαση-Σοκ από το Ηνωμένο Βασίλειο: Με ηλεκτρονική Visa η είσοδος στη χώρα

• Εξομολόγηση από τον Φειδία: «Έπιασα τον εαυτό μου να αππώνεται… ότι εγώ είμαι και κανένας άλλος» - Δείτε βίντεο

• Τέσσερα πράγματα που ποτέ δεν πρέπει να αναζητήσεις στην Google - Ο λόγος

• Εκλογές στις ΗΠΑ: Πώς εκλέγεται ο Πρόεδρος και πότε θα ξέρουμε αν είναι ο Τραμπ ή η Χάρις - Οδικός χάρτης

• Απίστευτη η ιστορία Κύπριας ηθοποιού: Πάτερ αρνήθηκε να την βαπτίσει με άλλο όνομα λόγω… ερωτικής ταινίας



Δημογραφικό: Κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για την υπογεννητικότητα ο ΠτΔ - Αυτά είναι τα νέα μέτρα που εξήγγειλε - Δείτε βίντεο

Δημογραφικό: Κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για την υπογεννητικότητα ο ΠτΔ - Αυτά είναι τα νέα μέτρα που εξήγγειλε - Δείτε βίντεο

Τον κώδωνα του κινδύνου κρούει η Κυβέρνηση αναφορικά με το θέμα της υπογεννητικότητας, με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Νίκο Χριστοδουλίδη να ανακοινώνει νέα μέτρα για την αντιμετώπιση του δημογραφικού ζητήματος.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top