Στις 29 Σεπτεμβρίου 2005, ο Αθανάσιος Νικολάου, σε ηλικία τότε 26 ετών, ενώ υπηρετούσε τη στρατιωτική του θητεία, βρέθηκε νεκρός κάτω από το γεφύρι της Άλασσας, ύψους 30 μέτρων. Μια υπόθεση, που μέχρι και σήμερα (2018), έχει μείνει ανεξιχνίαστη.
Επιμέλεια: Μαρινέλλα Παναγιώτου
Δεκατρία χρόνια συμπληρώνονται από τον ανεξιχνίαστο ακόμα θάνατο του τότε 26χρονου εθνοφρουρού, Αθανάσιου Νικολάου (29/9/2005).
Ο Νικολάου, ήταν αρχιτέκτονας από την Αυστραλία, κάτοικος Λεμεσού, ο οποίος είχε έρθει στην Κύπρο για 6μηνη μειωμένη στρατιωτική θητεία στην Εθνική Φρουρά.
Θύμα παρενοχλήσεων - Ήξεραν οι αξιωματικοί
Πριν τον θάνατό του, ο Νικολάου, ήταν αποδέκτης παρενοχλήσεων και εκφοβισμού από άλλους εθνοφρουρούς που θήτευαν στο ίδιο στρατόπεδο. Τις τελευταίες μέρες πριν τον θάνατό του είχε κάνει σχετικές καταγγελίες στους αξιωματικούς, ενώ την προηγούμενη μέρα του θανάτου του, έφτασε μέχρι και στο γραφείο του Επιτελάρχη, αφού πρώτα είχε παραπονεθεί στον Διοικητή του.
Είχε μάλιστα υποβάλει αίτημα για μετάθεσή του. Αντί αυτό όμως, την επόμενη μέρα βρέθηκε νεκρός. Η μητέρα του Θανάση, η κ. Ανδριάνα Νικολάου, ανάφερε στο Δικαστήριο ότι, ήταν σε γνώση των αξιωματικών του στρατού, ο αβίωτος βίος του, από τους ναρκομανείς ταραξίες της μονάδας του, και παρόλο που ζήτησε επανειλημμένα βοήθεια για να γλιτώσει, δεν τον προστάτεψαν.
Η τελευταία μέρα του Θανάση
Ο Αθανάσιος Νικολάου, εκείνο το πρωί της 29ης Σεπτεμβρίου 2005, ξεκίνησε για να παρουσιαστεί στην μονάδα του, μετά από διανυκτέρευση. Ντύθηκε με καθαρά ρούχα, ετοίμασε τον σάκο του, βάζοντας μάλιστα κι άλλα καθαρά ρούχα, έβαλε επίσης και φαγώσιμα τα οποία είχε αγοράσει ο ίδιος την προηγούμενη νύχτα. Το μεσημέρι ωστόσο της ίδιας μέρας, μέλος της Ε.Φ. επικοινώνησε με την οικογένειας του Νικολάου, πληροφορώντας την ότι το παιδί αγνοείτο, και δεν είχε φτάσει ποτέ στο στρατόπεδο.
Τελικά, ο Θανάσης, βρέθηκε νεκρός κάτω από το γεφύρι της Άλασσας ύψους 30 μέτρων, χωρίς εξωτερικές κακώσεις, με το στόμα γεμάτο άμμο και μώλωπες δακτύλων στα χέρια του.
Πρώτο ιατροδικαστικό πόρισμα
Στην σκηνή όπου βρέθηκε το άψυχο σώμα του Θανάση, κλήθηκε ο ιατροδικαστής Πανίκος Σταυρινός, όμως διεξήγαγε νεκροψία και ετοίμασε έκθεση μετά από 9 μήνες. Ο ιατροδικαστής αποφάνθηκε ότι, ο θάνατος του 26χρονου, προήλθε από εσωτερικά τραύματα συνεπεία πτώσης από ύψος, και ότι δεν υπήρχαν τρίτα πρόσωπα αναμεμιγμένα.
Κατέληξε επίσης στο συμπέρασμα ότι δεν υπήρχαν υπόνοιες για εγκληματική ενέργεια, αλλά επρόκειτο για αυτοκτονία.
Απόφαση Ανώτατου Δικαστηρίου - Νέα ανατρεπτική έκθεση ιατροδικαστή
Το Ανώτατο Δικαστήριο, στις 31 Δεκεμβρίου 2008, ακυρώνει το πόρισμα της πρώτης ιατροδικαστικής εξέτασης, με προνομιακό ένταλμα τύπου Certiorari. Έξι χρόνια μετά τον θάνατο του Θανάση, και μετά από πιεστικές προσπάθειες της οικογένειας του, το Υπουργικό Συμβούλιο διόρισε δύο ποινικούς ανακριτές για να ερευνήσουν τις συνθήκες θανάτου του Νικολάου, ενώ διορίσθηκε επιπρόσθετα και ο ιατροδικαστής Μάριος Ματσάκης για να εξετάσει εκ νέου την υπόθεση.
Η γνωμοδότηση του κ. Ματσάκη η οποία ετοιμάστηκε στις 27 Απριλίου 2012, ανάφερε ότι, τα τραύματα στο σώμα του Νικολάου που αναφέρονται στη νεκροτομική έκθεση, δεν είναι αυτά που αναμένετο μετά από μια πτώση από τη γέφυρα της Άλασσας. Ενώ αναφερόμενος στις προηγούμενες θανατικές ανακρίσεις, τις θεώρησε επισφαλή και μη αποδεκτές.
Σημείωσε επίσης ότι η εγκληματική ενέργεια εναντίον του Νικολάου, δεν έπρεπε να αποκλεισθεί. Στις 21 Δεκεμβρίου του ίδιου χρόνου, οι ποινικοί ανακριτές που διορίσθηκαν από το Υπουργικό Συμβούλιο, υπέβαλαν την έκθεσή τους, στην οποία διαπίστωσαν ότι ο θάνατος του 26χρονου εθνοφρουρού, πολύ πιθανόν να ήταν αποτέλεσμα εγκληματικής ενέργειας.
Ωστόσο, στις 24 Φεβρουαρίου 2014, ο Γενικός Εισαγγελέας, αποφάσισε ότι δεν ήταν σωστό να ξαναγίνει επανεξέταση της υπόθεσης από την Αστυνομία, γιατί δεν πιστεύεται ότι θα μπορούσε να εξιχνιαστεί 9 χρόνια μετά η υπόθεση, αφού δύο ποινικοί ανακριτές, δεν κατάφεραν να εξασφαλίσουν σχετική μαρτυρία με τις πραγματικές αιτίες του τραγικού συμβάντος.
Η οικογένεια στην συνέχεια προχώρησε σε αγωγή, η οποία στρέφεται κατά του Γενικού Εισαγγελέα της Δημοκρατίας για τη Δημοκρατία, της Αστυνομίας, τις Στρατιωτικές Αρχές, τους Ανακριτές, τον Γενικό Εισαγγελέα και άλλες αρμόδιες αρχές του κράτους.
Η πρώτη ακρόασή της, έγινε στις 16 Μαΐου 2017, ωστόσο στις 11 Αυγούστου, απερρίφθη, χαρακτηρίζοντας την ασαφείς και αόριστη.
Σήμερα (2018)
Η τραγική ιστορία, του ανεξιχνίαστου μέχρι σήμερα θανάτου του άτυχου 26χρονου εθνοφρουρού, επαναφέρεται στην επικαιρότητα, λόγω της ημέρας των γενεθλίων του άτυχου Θανάση.
Η μητέρα του Αθανάσιου Νικολάου, τοποθετήθηκε μέσω του προσωπικού της λογαριασμού στο Facebook, με αφορμή τα 39α γενέθλια που θα γιόρταζε το άτυχο παιδί της, στις 23 Φεβρουαρίου 2018.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Σοβαρός τραυματισμός 84χρονου μοτοσικλετιστή μετά από τροχαίο - Ο οδηγός εγκατέλειψε την σκηνή
• Θρήνος: Πέθανε γνωστός Έλληνας Youtuber από ανακοπή - Ήταν μόλις 35 χρονών
• Χριστίνα Παυλίδου: Η υπόσχεση που έδωσε στην κόρη της Μαρία και η αναφορά στην Άλκηστη
• Netflix: Αυξήσεις στις τιμές σε Κύπρο και Ελλάδα - Δείτε το κόστος στα νέα πακέτα
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις