ΥΓΕΙΑ

Προειδοποίηση για τον χυμό γκρέιπφρουτ - Με ποια φάρμακα δεν πρέπει να συνδυάζεται

Προειδοποίηση για τον χυμό γκρέιπφρουτ - Με ποια φάρμακα δεν πρέπει να συνδυάζεται

O χυμός γκρέιπφρουτ μπορεί να επηρεάσει τη δράση ορισμένων φαρμάκων, σύμφωνα με προειδοποίηση που εξέδωσε ο Αμερικανικός Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA).

Μάλιστα, ο FDA ζητά από τις φαρμακευτικές εταιρείες να περιλαμβάνουν στο φύλλο οδηγιών χρήσης συγκεκριμένων σκευασμάτων προειδοποιήσεις κατά της κατανάλωσης χυμού γκρέιπφρουτ ή βρώσης του φρούτου κατά τη διάρκεια της φαρμακευτικής αγωγής. «Στις περισσότερες περιπτώσεις των φαρμάκων που αλληλεπιδρούν με τον χυμό γκρέιπφρουτ, ο χυμός επιτρέπει σε μεγαλύτερη ποσότητα της δραστικής ουσίας να εισέλθει στην αιματική ροή. Και όταν κυκλοφορεί πολύ φάρμακο στο αίμα, τότε ίσως εκδηλωθούν ανεπιθύμητες ενέργειες», εξηγεί η Σιεου Μέι από τον FDA. Αναφέροντας ορισμένα παραδείγματα φαρμάκων που επηρεάζονται από το γκρέιπφρουτ η αμερικανίδα αξιωματούχους δίνει έμφαση σε κατηγορίες σκευασμάτων, όπως: - Οι στατίνες για τον έλεγχο της χοληστερόλης - Τα αντιϋπερτασικά - Τα αγχολυτικά - Τα κορτικοστεροειδή για τα φλεγμονώδη νοσήματα του εντέρου - Τα φάρμακα για την αντιμετώπιση του μη φυσιολογικού καρδιακού ρυθμού - Κάποια αντισταμινικά. «Ο χυμός του γκρέιπφρουτ δεν επηρεάζει όλα τα φάρμακα. Και η σοβαρότητα της αλληλεπίδραση μπορεί να διαφέρει από άτομο σε άτομο, ανάλογα με το φάρμακο και την ποσότητα του χυμού που πίνει κανείς», καταλήγει η προειδοποίηση του FDA.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Απαντά στον Τούρκο ΥΠΕΞ ο ΠτΔ: «Αντιλαμβάνομαι τη δύσκολη θέση που βρίσκεται, λόγω της αναγνώρισης του ρόλου της Κυπριακής Δημοκρατίας»

Απαντά στον Τούρκο ΥΠΕΞ ο ΠτΔ: «Αντιλαμβάνομαι τη δύσκολη θέση που βρίσκεται, λόγω της αναγνώρισης του ρόλου της Κυπριακής Δημοκρατίας»

Επιβεβαίωσε τη συνάντησή του στις Βρυξέλλες με την προσωπική απεσταλμένη του ΓΓ των ΗΕ, Μαρία Άνχελα Ολγκίν Κουεγιάρ, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης, ενώ απάντησε και στο Τούρκο Υπουργό Εξωτερικών, τονίζοντας ότι η Κύπρος είναι κέντρο επιχειρήσεων αποστολής ανθρωπιστικής βοήθειας και απομάκρυνσης αμάχων.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top