ΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΚΥΠΡΟΣ: Στερεύουν τα αποθέματα της τράπεζας αίματος λόγω καλοκαιρινών διακοπών - «Χρειάζεται η συνδρομή των αιμοδοτών»

ΚΥΠΡΟΣ: Στερεύουν τα αποθέματα της τράπεζας αίματος λόγω καλοκαιρινών διακοπών - «Χρειάζεται η συνδρομή των αιμοδοτών»

Κρίσιμη περίοδος για τα αποθέματα στις τράπεζες αίματος είναι το δεκαήμερο 10-20 Αυγούστου, λόγω των διακοπών, δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Αναπληρωτής Προϊστάμενος του Κέντρου Αίματος Σωκράτης Μενελάου, σημειώνοντας πως αυτό που είναι σημαντικό είναι να συνεχίσει να υπάρχει μια ικανοποιητική ροή αιμοδοτών στους μόνιμους σταθμούς αιμοδοσίας και των πέντε επαρχιών.

«Αυτή τη στιγμή δεν είμαστε σε επικίνδυνα επίπεδα αλλά ένα έκτακτο περιστατικό που μπορεί να εξαντλήσει μεγάλα αποθέματα είναι δυνατόν να ανατρέψει την ισορροπία όπως και κάποιες συνεχόμενες ημέρες με χαμηλή ροή αιμοδοτών», ανέφερε ο κ. Μενελάου, σημειώνοντας παράλληλα πως «μέχρι σήμερα (σ.σ. Τετάρτη 9/8) τα αποθέματα είναι σε αρκετά καλό επίπεδο». ‘Όπως είπε έως τώρα δεν υπήρξαν ιδιαίτερα προβλήματα στις μεταγγίσεις των θαλασσαιμικών ή των άλλων πολυμεταγγιζόμενων, ούτε σε οποιοδήποτε χειρουργείο ή έκτακτο περιστατικό. «Δημιουργείται όμως μια τάση από σήμερα να χαμηλώνουν τα αποθέματα επειδή πλησιάζει το Δεκαπενταύγουστο. Δεν έχουμε πάρα πολλές οργανωμένες αιμοδοσίες .Υπάρχουν κάποιες αλλά δεν είναι αρκετές από μόνες τους», σημείωσε, προσθέτοντας πως επειδή ο κόσμος φεύγει για διακοπές δεν υπάρχει ιδιαίτερη ροή αιμοδοτών στους μόνιμους σταθμούς αιμοδοσίας. «Μεταξύ 10-20 Αυγούστου φαίνεται πως θα είναι μια αρκετά δύσκολη περίοδος», είπε ο κ. Μενελάου, επισημαίνοντας πως οι ανάγκες σε αίμα δεν μειώνονται τον Αύγουστο αφού οι πολυμεταγγιζόμενοι χρειάζονται πάντα αίμα και τα χειρουργεία συνεχίζουν να λειτουργούν. Ο κ. Μενελάου σημείωσε πως πάντα αυτή την περίοδο οργανώνονται αιμοδοσίες σε ορεινά θέρετρα, όπου μεταβαίνει κόσμος για τις διακοπές του, ενώ γίνονται αιμοδοσίες και σε στρατόπεδα τόσο της ΕΦ όσο και της ΕΛΔΥΚ. Πάρα ταύτα, υπογράμμισε, «χρειάζεται και η συνδρομή των αιμοδοτών στους μόνιμους σταθμούς». Σημειώνεται πως οι μόνιμοι σταθμοί αιμοδοσίας θα είναι κλειστοί μόνο την αργία του Δεκαπενταύγουστου. Στη Λευκωσία η αιμοδοσία γίνεται στο Κέντρο Υγείας ‘Εγκωμης από τις 7:30 το πρωί μέχρι τις 8 το βράδυ. Για σκοπούς αιμοδοσίας το Κέντρο είναι ανοικτό και το Σάββατο από τις 8 το πρωί μέχρι τις 2 το μεσημέρι. Στις άλλες επαρχίες η αιμοδοσία γίνεται στις Τράπεζες Αίματος των Γενικών Νοσοκομείων από τις 7:30 το πρωί μέχρι τις 2 το μεσημέρι. Από ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Έκρηξη τα ξημερώματα σε καφετέρια - Εξετάζουν το ενδεχόμενο για αυτοσχέδια βόμβα

Συνέλαβαν 26χρονο που βιντεογραφούσε γυναίκες σε παραλίες – Τρεις αναγνώρισαν τον εαυτό τους σε βίντεο

Μεθυσμένος οδηγός προσπάθησε να δωροδοκήσει αστυνομικό - Τελικά του πέρασαν χειροπέδες

Ανησυχούν τα αυξημένα περιστατικά κοκκύτη και ιλαρά στο Μακάρειο – Τι πρέπει να προσέξουν οι γονείς

Σοφία Βογιατζάκη: «Τρελαίνομαι για τα χαρτιά» - «Τα αποφεύγω γιατί ξέρω ότι το λιγότερο είναι να μπω φυλακή» - Βίντεο

Διαζύγιο ζητάει η Πολυζωγοπούλου, αίτηση αποφυλάκισης ο Λύτρας - Ο δικηγόρος πέρασε το δεύτερο βράδυ του στο κελί



22 χρόνια χρήστης και 2 καθαρός - Η ιστορία του Γιάννη πριν και μετά τα ναρκωτικά – «Είχα σώμα, αλλά δεν είχα ψυχή»

22 χρόνια χρήστης και 2 καθαρός - Η ιστορία του Γιάννη πριν και μετά τα ναρκωτικά – «Είχα σώμα, αλλά δεν είχα ψυχή»

Κάθε άνθρωπος έχει δικαίωμα για μια δεύτερη ευκαιρία στη ζωή. Στο κάτω-κάτω, ποιος δεν έχει κάνει λάθη; Ποιος δεν έχει κάνει κακές επιλογές και ποιος δίνει το δικαίωμα στην κοινωνία την καθωσπρέπει, να μπορεί να κρίνει την πορεία μιας ψυχής, χωρίς να γνωρίζει το υπόβαθρό της; «Ο αναμάρτητος πρώτος τον λίθον βαλέτω».

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top