15 χρόνια από την τραγωδία στο Μαρί – ΠτΔ: «Συγγνώμη εκ μέρους της Πολιτείας για τα λάθη που οδήγησαν στην έκρηξη»
Δεκαπέντε χρόνια συμπληρώνονται από τη φονική έκρηξη στη ναυτική βάση «Ευάγγελος Φλωράκης» στο Μαρί, μια τραγωδία που σημάδεψε βαθιά την Κύπρο και κόστισε τη ζωή σε 13 ανθρώπους που βρέθηκαν στην πρώτη γραμμή του καθήκοντος. Κατά το ετήσιο μνημόσυνο των πεσόντων, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης τίμησε τη μνήμη τους, υπογραμμίζοντας το χρέος της Πολιτείας να διασφαλίζει την ασφάλεια των πολιτών και ζητώντας συγγνώμη για τα λάθη και τις παραλείψεις που οδήγησαν στην τραγωδία.


Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, η Φιλίζ Ακέρ δέχθηκε ένα τηλεφώνημα ενώ έτρωγε με φίλους της και στη συνέχεια πήγε στο δωμάτιό της. Οι φίλοι της ενημέρωσαν τους υπεύθυνους του ξενοδοχείου, καθώς δεν μπορούσαν να ανοίξουν την πόρτα του δωματίου της, ενώ οι αστυνομικές Αρχές της Κωνσταντινούπολης ενημέρωσαν πως δεν έχει γίνει καμία σύλληψη ακόμη.
Η ανιψιά της Ακέλ δήλωσε ότι συνάντησε την θεία της λίγα λεπτά πριν την δολοφονία επιβεβαιώνοντας ότι δέχτηκε ένα τηλεφώνημα και αμέσως μετά πήγε στο δωμάτιο όπου και σκότωσε τον Σασμάζ και τόνισε: «Ο Βατάν είναι αθώος η θεία μου ήταν βαθιά ερωτευμένη μαζί του και μας έλεγε ότι θα χωρίσει την γυναίκα του και θα την παντρευτεί».


