ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ο εμπαιγμός με την νομοθεσία του «Πόθεν Έσχες» - Δεν θα μάθουμε ποτέ αν όσα δήλωσαν είναι αληθή για ένα βασικό λόγο

Ο εμπαιγμός με την νομοθεσία του «Πόθεν Έσχες» - Δεν θα μάθουμε ποτέ αν όσα δήλωσαν είναι αληθή για ένα βασικό λόγο

Το έλα να δεις έγινε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, μετά την δημοσιοποίηση στην ιστοσελίδα της Βουλής, του «Πόθεν Έσχες» των κρατικών αξιοματούχων, με τα βλέμματα να επικεντρώνονται ως ήταν, άλλωστε, φυσιολογικό στους πολιτικούς μας.

Του Τάσου Χριστοδούλου Δυστυχώς, αυτό που αντικρίσαμε όλοι δεν ήταν ούτε «Πόθεν», ούτε «Έσχες». Ήταν μια κοροϊδία που προσβάλλει την νοημοσύνη της κοινωνίας, αλλά και το όποιο κύρος απέμεινε σε ένα απαξιωμένο πολιτικό σύστημα. ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Περιουσιακά στοιχεία Αβέρωφ Νεοφύτου: Καταχρεωμένος και με 854 ευρώ καταθέσεις στις τράπεζες – ΕΓΓΡΑΦΑ Ο λόγος που χρησιμοποιούμε τον χαρακτηρισμό κοροϊδία, είναι άρρηκτα συνδεδεμένος με τις πρόνοιες της σχετικής νομοθεσίας γνωστής ως, «Ο Περί του Προέδρου, των Υπουργών και των Βουλευτών της Κυπριακής Δημοκρατίας (Δήλωση και Έλεγχος Περιουσίας) Νόμος του 2004 (49(I)/2004)». Μελετώντας τον νόμο και πιο συγκεκριμένα την παράγραφο 7, αντιλαμβάνεται κανείς το μέγεθος του εμπαιγμού και εξηγούμαστε:
  • Οι κρατικοί αξιωματούχοι κατέθεσαν τα περιουσιακά τους στοιχεία χωρίς προηγουμένως να τους ελέγξει καμία επιτροπή και κανένας ανεξάρτητος θεσμός για το αν όσα δηλώνουν ότι κατέχουν ή δεν κατέχουν, ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα.
  • Κάτι τέτοιο, δηλαδή ο εκ προοιμίου έλεγχος -πριν την κατάθεση και δημοσιοποίηση- από μια ανεξάρτητη και καταρτισμένη επιτροπή σε ζητήματα περιουσιακών στοιχείων, δεν προβλέπεται στην σχετική νομοθεσία.
  • Στην παράγραφο 7, προβλέπεται ότι για να ξεκινήσει έρευνα για το «Πόθεν Έσχες» ενός κρατικού αξιωματούχου θα πρέπει, άκουσον – άκουσον, να υπάρχει ενώπιον της αρμόδιας κοινοβουλευτικής επιτροπής, ένορκη και γραπτή καταγγελία ότι «ο Πρόεδρος ή ο συγκεκριμένος υπουργός ή βουλευτής έχει άμεσο ή έμμεσο ή συγκαλυμμένο περιουσιακό όφελος, το οποίο όπως εύλογα πιστεύει, ο καταγγέλλων, δεν έχει περιληφθεί στη δήλωσή του».
Με απλά λόγια, ο κάθε βουλευτής, υπουργός και γενικά κρατικός αξιωματούχος έχει την δυνατότητα να δηλώνει ό,τι θέλει, όπως το θέλει κι αν βρεθεί κάποιος, γενικώς και αορίστως που θα έχει την πληροφορία ότι αυτά που δήλωσε δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα, τότε θα πρέπει να προβεί σε ένορκη και γραπτή καταγγελία στην ειδική Επιτροπή. Εδώ να σημειώσουμε ότι η ειδική Επιτροπή, απαρτίζεται από τους ίδιους τους βουλευτές που στο ενδεχόμενο ένορκης και γραπτής καταγγελίας θα πρέπει να εκκινήσουν διαδικασίες ελέγχου των εαυτών τους ή των συναδέλφων τους. Αντί λοιπόν η διαδικασία που προβλέπεται στην σχετική νομοθεσία για διορισμό νόμιμων ελεγκτών επιφορτισμένων με την εξέταση των όσων έχουν δηλώσει να προϋπάρχει, έπεται, εάν και εφόσον… ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Τα περιουσιακά στοιχεία των πολιτικών αρχηγών – Τα χρέη τους, οι καταθέσεις τους και τα ακίνητα τους

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Πήρε εξιτήριο ο Μάριος Καρογιάν - Θα παραμείνει σπίτι για ξεκούραση

Τιμές καυσίμων: Μεγάλες αποκλίσεις μεταξύ των επαρχιών - Περαιτέρω αυξήσεις στον ορίζοντα - Πίνακες

Θεραπεία με το… σταγονόμετρο: Σοβαρές ελλείψεις σε καινοτόμο φάρμακο - Πότε θα είναι ξανά διαθέσιμο

Συμπλοκή στις φυλακές Κορυδαλλού - Πληροφορίες για ένα νεκρό και ένα τραυματία

Μονή Αββακούμ: Ανανεώθηκε το διάταγμα κράτησης του Νεκτάριου - Στο κελί για ακόμα 8 ημέρες

Στο Netflix η πρώτη κυπριακή ταινία - Από πότε θα είναι διαθέσιμη



Φόνος στην Ορμήδεια: Στη  δημοσιότητα το όνομα και η φωτογραφία του 45χρονου, φερόμενου δράστη

Φόνος στην Ορμήδεια: Στη δημοσιότητα το όνομα και η φωτογραφία του 45χρονου, φερόμενου δράστη

Στη δημοσιότητα δόθηκε το όνομα του φερόμενου δράστη, για τον φόνο που διαπράχθηκε το βράδυ της Τρίτης 25 Ιουνίου, στην Ορμήδεια.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top