ΚΥΠΡΟΣ: Υποχρεωτικό το DNA για την πατρότητα - Μεγάλες αλλαγές στο οικογενειακό δίκαιο με επίκεντρο τα παιδιά

ΚΥΠΡΟΣ: Υποχρεωτικό το DNA για την πατρότητα - Μεγάλες αλλαγές στο οικογενειακό δίκαιο με επίκεντρο τα παιδιά

Αλλαγές στο οικογενειακό δίκαιο, μέσω σειράς νομοσχεδίων που επεξεργάζεται το Υπουργείο Δικαιοσύνης, που μεταξύ άλλων δίνουν εξουσία για διορισμό ψυχολόγου στα Οικογενειακά Δικαστήρια και νομικές συνέπειες σε πρόσωπα που αρνούνται να υποβληθούν σε εξετάσεις DNA.

Συγκεκριμένα, στο δημοσίευμα της εφημερίδας «Πολίτης», τα οκτώ συνολικά νομοσχέδια που επεξεργάζεται το Υπουργείο Δικαιοσύνης ,πηγάζουν από συστάσεις δικαστών, ακαδημαϊκών και εμπειρογνωμόνων και υπόσχονται, σύμφωνα με τον «Π» να αντικαταστήσουν τα υφιστάμενους νόμους του οικογενειακού δικαίου. Μεταξύ άλλων, στο δημοσίευμα γίνεται λόγος για αλλαγή του περί Τέκνων νόμου, έτσι ώστε να επιβάλλονται δικαστικώς έννομες συνέπειες στο πρόσωπο που αρνείται να υποβληθεί σε εξετάσεις DNA, για να διαπιστωθεί η πατρότητα τέκνου, και καθιέρωση ως μαχητό τεκμήριο μητρότητας η κυοφορία τέκνου από παρένθετη μητέρα. Διασφάλιση του δικαιώματος του παιδιού να μην χωρίζεται παρά τη θέληση του από τους γονείς του και να διατηρεί κανονικά προσωπικές σχέσεις όπως επίσης και άμεση επαφή και με τους δύο γονείς. Οι υπηρεσίες Ψυχικής Υγείας και Κοινωνικής Ευημερίας θα υποχρεούνται να προετοιμάζουν εντός του χρόνου που καθορίζεται από το δικαστήριο σε υποθέσεις γονικής μέριμνας. Ακόμη, οι δικαστές των Οικογενειακών θα έχουν την αρμοδιότητα να διορίζουν αυτεπάγγελτα ψυχολόγο ή άλλο εξειδικευμένο επιστήμονα για να παράσχει βοήθεια στο παιδί αν κριθεί αναγκαίο και τη συνδρομή του γενικού εισαγγελέα ή της επιτρόπου Δικαιωμάτων του Παιδιού. Στα νομοσχέδια, σύμφωνα με τον «Π», έρχονται αλλαγές σε διαδικαστικά και όχι μόνο ζητήματα τα οποία θα βοηθήσουν στην ταχύτερη διευθέτηση των υποθέσεων, τόσο εντός των δικαστικών αιθουσών αλλά και εξωδικαστικά. ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Το ThemaOnline στην παρούσα στήλη κάνει ανασκόπηση του κυπριακού Τύπου και μόνο, αποδίδοντας δημοσιεύματα εντύπων, τα οποία και επικαλείται.  

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

 

 

 

«Χρήματα σήμερα ή αίμα αύριο»: Θρίλερ στις Βρυξέλλες για τη βοήθεια στην Ουκρανία με παγωμένα ρωσικά κεφάλαια, «plan B» εάν δεν πειστεί το Βέλγιο

«Χρήματα σήμερα ή αίμα αύριο»: Θρίλερ στις Βρυξέλλες για τη βοήθεια στην Ουκρανία με παγωμένα ρωσικά κεφάλαια, «plan B» εάν δεν πειστεί το Βέλγιο

Οι Ευρωπαίοι ηγέτες συνεδριάζουν απόψε στις Βρυξέλλες, προσπαθώντας να βρουν κοινό βηματισμό ως προς το αν θα χρησιμοποιήσουν τα παγωμένα ρωσικά περιουσιακά στοιχεία για τη χρηματοδότηση δανείου ύψους 210 δισ. ευρώ προς την Ουκρανία, σε μια διαπραγμάτευση που δοκιμάζει τη συνοχή και την αξιοπιστία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

BEST OF TOTHEMAONLINE