ΑΘΛΗΤΙΚΑ

«Αιώνιο» ντέρμπι, «αιώνιο» μίσος: Οι «προδότες» του κλάσικο…

«Αιώνιο» ντέρμπι, «αιώνιο» μίσος: Οι «προδότες» του κλάσικο…

Η αντιπαλότητα ανάμεσα στον ΑΠΟΕΛ και την Ομόνοια… κρατάει εδώ και πολλά χρόνια. Παλαιότερα στο να «μετακομίζει» ένας ποδοσφαιριστής από τους «πράσινους» στους «γαλαζοκίτρινους» ή και το αντίθετο τον «βάφτιζαν/ουν»  «προδότη», καθώς όταν κάποιος παίκτης πήγαινε στην αντίπερα όχθη για πολλούς οπαδούς ήταν μεγάλη ιεροσυλία.

Στις μέρες μας όμως, και εν έτη 2017, το όλο πιο πάνω από την στιγμή που το ποδόσφαιρο μας έχει περάσει σε επαγγελματικά επίπεδα, μια μεταγραφή από τον Αρχάγγελο στο «Ηλίας Πούλλος» ή και η αντίθετη διαδρομή έχει περάσει πραγματικά σε δεύτερη μοίρα, και κάτι τέτοιο έχει εξελιχθεί σε σύνηθες φαινόμενο.

Οι πρώτοι που άνοιξαν τον χορό…

Οι πρώτοι ποδοσφαιριστές που άνοιξαν τον χορό στις μετακινήσεις ποδοσφαιριστών από τον ένα «αιώνιο» στον άλλο ήταν οι Σταύρος Ασσιώτης και ο Ανδρέας Στεφάνου. Το 1957-58 ο Ασσιώτης αγωνίστηκε με το «τριφύλλι» στο στήθος, όμως ένα χρόνο αργότερα πήγε στον ΑΠΟΕΛ όπου εκεί έμεινε μέχρι το 1966.

Απ την αντίθετη πλευρά ο πρώτος ποδοσφαιριστής που έφυγε από τους «γαλαζοκίτρινους» για την Ομόνοια ήταν ο Ανδρέας Στεφάνου. Ο Στεφάνου αγωνίστηκε πρώτα με την φανέλα του ΑΠΟΕΛ και το 1965 πήγε στους «πράσινους» με ενδιάμεσο σταθμό τον Ορφέα.

Η φετινή τετράδα…

Στην τρέχουσα σεζόν στην Ομόνοια δεν αγωνίζονται ποδοσφαιριστές που έπαιξαν παλαιότερα στον ΑΠΟΕΛ, όμως αυτό δεν ισχύει κι από πλευράς από ΑΠΟΕΛ. Οι «γαλαζοκίτρινοι» στο ρόστερ τους και την φετινή σεζόν έχουν στις τάξεις τους τρεις ποδοσφαιριστές που φόρεσαν παλαιότερα την φανέλα της Ομόνοιας και αναφερόμαστε στους Στάθη Αλωνεύτη, Γιώργο Εφραίμ και Μίκαελ Ποτέ.

Απ την λίστα αυτών των ποδοσφαιριστών δεν μπορούμε να ξεγράψουμε και τον Ντράγκοσλαβ Γέβριτς ο οποίος παλαιότερα υπερασπίστηκε τα δοκάρια της Ομόνοιας και από το 2015 εργάζεται ως προπονητής τερματοφυλάκων στον Αρχάγγελο.

Αυτοί που πλήγωσαν την πρώην τους ομάδα

Ο πρώτος ποδοσφαιριστής που «μάτωσε» τα δίχτυα της πρώην του ομάδας ήταν ο Αντρέας Χριστοδούλου ή αλλιώς «Πάκκος». Ο Χριστοδούλου μετά την επιστροφή από την Ελλάδα και τον Παναθηναϊκό, μπήκε στο έμψυχο δυναμικό του ΑΠΟΕΛ, και στο πρώτο ματς με την φανέλα των «γαλαζοκιτρίνων» που έμελλε να είναι κόντρα στην Ομόνοια κατάφερε να σκοράρει δύο τέρματα στην ευρεία νίκη του ΑΠΟΕΛ με 6-2 επί του «τριφυλλιού».

Επίσης άλλος ένας ποδοσφαιριστής που «πλήγωσε» την παλιά του ομάδα ήταν ο Γιώργος Χριστοδούλου.  Την σεζόν 1999-2000 ΑΠΟΕΛ και Ομόνοια εξήλθαν ισόπαλες 3-3, και ο Χριστοδούλου ο οποίος πήγε από το «τριφύλλι» στους «γαλαζοκίτρινους» το 1995 κατάφερε να σκοράρει δις φορές.

Αντρέας Χριστοδούλου και Γιώργος Χριστοδούλου δεν ήταν όμως οι μοναδικοί που είδαν δίχτυα μετά την αλλαγή φανέλας. Την περίοδο 2005-06 ο Γιώργος Βακουφτσής σκόραρε και στα δύο παιχνίδια κόντρα στον ΑΠΟΕΛ, όμως μόνο το ένα από τα γκολ του να φανεί καθοριστικό και να δώσει τη νίκη στους «πράσινους».

Ο Ελλαδίτης επιθετικός δεν ήταν ο μόνος που σκόραρε δις. Ο Κώστας Μαλέκκος μετά την μετακόμιση του στον Αρχάγγελο πλήγωσε κι αυτός το «τριφύλλι» δύο φορές.

Στο πρόσφατο παρελθόν ο Σιέρινταν, μετά την μετακίνηση του από την Ομόνοια στον ΑΠΟΕΛ κατάφερε να πετύχει τέρμα από τα έντεκα βήματα σε «αιώνιο» ντέρμπι που έληξε με 2-2, με τον Ιρλανδό να μπαίνει  ουσιαστικά κι αυτός στην σχετική λίστα.

Στο τρίτο του παιχνίδι με τη φανέλα του ΑΠΟΕΛ κόντρα στην Ομόνοια πέτυχε τέρμα ο Στάθης Αλωνεύτης. Επίσης ο Γιώργος Εφραίμ, απ’ τον καιρό που φόρεσε την φανέλα του ΑΠΟΕΛ «πλήγωσε» πέντε φορές την παλιά του ομάδα που αξίζει να σημειωθεί τα τέρματα του Διεθνή επιθετικού ήταν αρκετά καθοριστικά.

Η λίστα πάντως από τους ποδοσφαιριστές που μετακόμισαν από το ένα στρατόπεδο στο άλλο περιλαμβάνει 24 ποδοσφαιριστές μέχρι σήμερα. Εμείς πάμε να δούμε ποιοι από αυτός άλλαξαν φανέλα.

1.Σταύρος Ασσιώτης Ομόνοια ΑΠΟΕΛ 1959
2.Ανδρέας Στεφάνου ΑΠΟΕΛ Ομόνοια 1965
3. Ανδρέας Χριστοδούλου «Πάκκος» Ομόνοια ΑΠΟΕΛ 1967
4. Κούλλης Κυριάκου Ομόνοια ΑΠΟΕΛ 1979
5. Χριστάκης Χριστοδούλου «Πουλέγκερης» ΑΠΟΕΛ Ομόνοια 1993
6. Γιώργος Χριστοδούλου «Ράμπο» Ομόνοια ΑΠΟΕΛ 1995
7. Κώστας Κωνσταντίνου «Κώτσιος» Ομόνοια ΑΠΟΕΛ 1997
8. Ρόμπερτ Κότσις Ομόνοια ΑΠΟΕΛ 1998
9. Βέσκο Μιχαΐλοβιτς ΑΠΟΕΛ Ομόνοια 1999
10. Σπύρος Μαραγκός Ομόνοια ΑΠΟΕΛ 2000
11. Κούλλης Μίτσιγκας ΑΠΟΕΛ Ομόνοια 2001
12. Κώστας Μαλέκκος Ομόνοια ΑΠΟΕΛ 2001
13. Γιώργος Βακουφτσής ΑΠΟΕΛ Ομόνοια 2005
14. Παρασκευάς Χρίστου ΑΠΟΕΛ Ομόνοια 2009
15. Κωνσταντίνος Μακρίδης ΑΠΟΕΛ Ομόνοια 2009
16. Κακά Ομόνοια ΑΠΟΕΛ 2011
17. Στάθης Αλωνεύτης Ομόνοια ΑΠΟΕΛ 2012
18. Χρίστος Καρυπίδης Ομόνοια ΑΠΟΕΛ 2012
19. Ρικάρντο Φερνάντες ΑΠΟΕΛ Ομόνοια 2014
20. Γιώργος Οικονομίδης ΑΠΟΕΛ Ομόνοια 2014 
21. Γιώργος Εφραίμ Ομόνοια ΑΠΟΕΛ 2014
22. Κίλιαν Σέρινταν ΑΠΟΕΛ Ομόνοια 2015
23. Έλντερ Καμπράλ ΑΠΟΕΛ Ομόνοια 2015
24.Μίκαελ Ποτέ Ομόνοια ΑΠΟΕΛ 2017

Κάποιοι από τους 24 ποδοσφαιριστές που πέρασαν από το «Ηλίας Πούλλος» στον Αρχάγγελο ή και το αντίθετο δεν έκανε ιδιαίτερη αίσθηση η μετακίνηση τους καθώς είτε πέρασαν πρώτα από άλλο σύλλογο ή είτε επειδή ήταν ξένοι δεν «κάηκε» καρφί στους οπαδούς των δύο ομάδων (βλ. Κακά, Μπαράλ, Φερνάντες κ.α.)

Πάμε να δούμε μερικούς από τους παίκτες που η αλλαγή της φανέλας δημιούργησε «πάταγο» στους οπαδούς του ΑΠΟΕΛ και της Ομόνοιας.

Στάθης Αλωνεύτης

Ο 34 χρόνος βραχύσωμος μέσος ξεκίνησε την επαγγελματική του καριέρα στην Ομόνοια το 2000 όπου εκεί αγωνίστηκε μέχρι το 2005. Στην συνέχεια ο Αλωνεύτης αγωνίστηκε στην Ελλάδα και στην Λάρισα, ενώ μετά φόρεσε και την φανέλα της Ένεργκι Κότμπους.  Μετά την Γερμανία ο Στάθης Αλωνεύτης επέστεψε στο «τριφύλλι» από το 2008 μέχρι το 2012. Στις 8 Ιουνίου του 2012 υπέγραψε 3 χρόνια συμβόλαιο με τον ΑΠΟΕΛ, και στους «γαλαζοκίτρινους» παραμένει μέχρι σήμερα. Την μεταγραφή του Αλωνεύτη στον Αρχάγγελο οι φίλοι της Ομόνοιας δεν ήταν με καλό μάτι, και στο πρώτο παιχνίδι που έπαιξε κόντρα στο «τριφύλλι» οι οπαδοί των «πρασίνων» έκαψαν στο γήπεδο μέχρι και τις φανέλες με τον αριθμό 46.

Γιώργος Εφραίμ

Ο 28 χρόνος επιθετικός του ΑΠΟΕΛ από νεαρή ηλικία αγωνίστηκε με την ομάδα του Απόλλωνα και το μεγάλο βήμα στην ποδοσφαιρική του καριέρα και όταν ήταν νέος πήγε στην Άρσεναλ. Στην επαγγελματική του καριέρα ο Εφραίμ, βρέθηκε στην Ρέιντεζρς Σκωτία και στην Ντάντι ΦΚ. Στην Κύπρο ο ποδοσφαιριστής του ΑΠΟΕΛ ήρθε για λογαριασμό της Ομόνοιας το 2009 όπου εκεί έμεινε μέχρι το 2014. Στις 6.7.2014 πήρε μεταγραφή στον αιώνιο αντίπαλο της Ομόνοιας, στον ΑΠΟΕΛ. Με τους «γαλαζοκίτρινους»  παραμένει μέχρι σήμερα να κατακτήσει το Ντάμπλ κατακτώντας τρόπαια και να αγωνίστηκε σε ομίλους του Champions League και Europa League. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Εφραίμ «πλήγωσε» και πέντε φορές την Ομόνοια με τα γκολ που σημείωσε.

Γιώργος Βακουφτσής

Ο Ελλαδίτης επιθετικός αγωνίστηκε για αρκετά χρόνια σε Ελλάδα και Ιταλία πριν πάρει την μεγάλη απόφαση για να μετακομίσει στο νησί μας και στην ομάδα του ΑΠΟΕΛ. Ο Γιώργος Βακουφτσής από το 2002 μέχρι το 2005 φόρεσε την «γαλαζοκίτρινη» φανέλα. Επόμενος σταθμός της καριέρας του ήταν η μεγάλη αντίπαλος του ΑΠΟΕΛ, η Ομόνοια, γεγονός που προκάλεσε την έντονη αντίδραση των φίλων των «πορτοκαλί». Με την Ομόνοια αγωνίστηκε για δύομιση σεζόν πετυχαίνοντας 29 γκολ σε 64 συμμετοχές.

Κώστας Μαλέκκος

Ο παλαίμαχος ποδοσφαιριστής ξεκίνησε την ποδοσφαιρική του καριέρα από την Ομόνοια στην οποία αγωνίστηκε για οκτώ ολόκληρα χρόνια.  Στην συνέχεια της ποδοσφαιρικής του καριέρας πήγε στο «τριφύλλι» της Ελλάδας, αλλά μετά επέστεψε ξανά στους «πράσινους» της Λευκωσίας.  Ο Μαλέκκος αξίζει να σημειωθεί ότι εκτός από την ΑΕΛ, τον Απόλλωνα Λεμεσού, τον Ολυμπιακό Λευκωσίας και την ΠΑΕΕΚ Κερύνειας φόρεσε και την φανέλα του ΑΠΟΕΛ, δημιουργώντας στους οπαδούς των «πρασίνων» ένα εχθρικό κλίμα εναντίον του, με τους οπαδούς της Ομόνοιας να βγάζουν και κάποια συνθήματα εναντίον του.

Μίκαελ Ποτέ

O 33χρόνος Αφρικανός επιθετικός από το Μπενίν, αγωνίστηκε για αρκετά χρόνια σε γαλλικές ομάδες, ενώ στην συνέχεια της καριέρας του είπε να δοκιμάσει την τύχη του και στο Γερμανικό πρώταθλημα με την φανέλα της Ντιναμό Δρέσδης. Με την Γερμανία ο Μίκαελ Ποτέ, ετοίμασε βαλίτσες και ήρθε στην Κύπρο για λογαριασμό της Ομόνοιας, όπου έκανε σπουδαία παιχνίδια και σημειώνοντας αρκετά γκολ με το “τριφύλλι”. Μετά τους “πράσινους” ο Ποτέ μετακόμισε στην Τουρκία για δύο χρόνια και από το καλοκαίρι  ο φορ από το Μπενίν φοράει την φανέλα του Ποτέ. Το πρώτο του “αιώνιο” ντέρμπι κόντρα στην παλιά του ομάδα ο Μίκαελ Ποτέ θα το δώσει στις 17/11/2017, όσον αφορά αντιδράσεις αυτές δεν μπορούμε να τις ξέρουμε.

 

 

Διαβάστε Περισσότερα στο: Themasports.com

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Πασχαλινό μήνυμα ΠτΔ: «Είναι η ώρα της προσωπικής ενδοσκόπησης» - Δείτε βίντεο

Πασχαλινό μήνυμα ΠτΔ: «Είναι η ώρα της προσωπικής ενδοσκόπησης» - Δείτε βίντεο

Τις ευχές του σε όλους τους πολίτες ενόψει της Ανάστασης και του Πάσχα έδωσε σε τηλεοπτικό πασχαλινό μήνυμα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top