ΑΘΛΗΤΙΚΑ

Οκτώ παίκτες που απέκτησαν ξεχωριστή θέση στην ιστορία του κυπριακού «Ελ Κλάσικο»

Οκτώ παίκτες που απέκτησαν ξεχωριστή θέση στην ιστορία του κυπριακού «Ελ Κλάσικο»

Όταν μου ανατέθηκε (επιστρέψτε μου τον πρώτο ενικό) η ευθύνη για το εν λόγω αφιέρωμα, ήρθαν στο μυαλό μου πολλά ονόματα-προσωπικότητες από το «αιώνιο» ντέρμπι της Λευκωσίας ανάμεσα στην Ομόνοια και τον ΑΠΟΕΛ που θα μπορούσαν να συμπεριληφθούν στη σχετική λίστα.

Όμως επειδή έπρεπε να γράψουμε αφιέρωμα και όχι… βιβλίο, επιλέξαμε μετά από αρκετό «κόψιμο και ράψιμο», οκτώ ποδοσφαιριστές (από τη δεκαετία του 1990 μέχρι σήμερα) που έβαλαν τη δική τους «σφραγίδα» στο «Ελ Κλάσικο» του κυπριακού ποδοσφαίρου.

Θα μπορούσαν οι 8 να είναι… 38, ειδικά αν γυρίζαμε το χρόνο πολύ πιο πίσω από τη δεκαετία του 1990, αλλά αυτό θα «κούραζε» κι εμάς και κυρίως εσάς! Κάποιοι πιθανόν να αδικήθηκαν, άλλους ίσως να «ξεχάσαμε», όμως το μόνο σίγουρο είναι ότι στο ThemaSports.com, προσπαθήσαμε να «βγάλουμε» και να παρουσιάσουμε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα…

Καλή ανάγνωση!

Κώστας Μαλέκος (Ομόνοια-ΑΠΟΕΛ):

Τι να πεις για έναν εκ τον κορυφαίων «δεκαριών» που «έβγαλε» ποτέ το κυπριακό ποδόσφαιρο…

Μόνο τυχαίο δεν ήταν το προσωνύμιο «Νουρέγιεφ» που του «κόλλησε» ο κόσμος και ο Τύπος.

«Σημάδεψε» όσοι λίγοι με την ηγετική παρουσία του και το θεόσταλτο ταλέντο του το κορυφαίο ντέρμπι του κυπριακού ποδοσφαίρου, τόσο ως παίκτης της Ομόνοιας, όσο και ως παίκτης του ΑΠΟΕΛ και έχει κερδίσει μία ξεχωριστή θέση στο βιβλίο των αναμνήσεων της συγκεκριμένης «τιτανομαχίας».

Αγωνίστηκε στο «τριφύλλι» από το 1989 μέχρι το 2000, έχοντας λείψει μόλις για μερικούς μήνες, όταν δόθηκε δανεικός στον Παναθηναϊκό τον Ιανουάριο του 1997, ενώ φόρεσε τη φανέλα του ΑΠΟΕΛ από το 2001 μέχρι το 2005. Λατρεύτηκε αλλά και… μισήθηκε όσοι λίγοι.

Κωστάκης Καϊάφας (Ομόνοια):

Φόρεσε τη φανέλα με το «τριφύλλι στο στήθος» από το 1991 μέχρι το 2009, ενώ στη συνέχεια υπηρέτησε την αγαπημένη του ομάδα από το πόστο του προπονητή.

Γιος του αρχισκόρερ των κυπριακών γηπέδων Σωτήρη Καϊάφα (αριστερά στη φωτογραφία), ο οποίος επίσης έγραψε τη δική του ιστορία στο μεγαλύτερο ντέρμπι του νησιού (αγωνίστηκε από το 1967 μέχρι το 1984, έχοντας 26 συμμετοχές στο «αιώνιο»).

Ο Κωστάκης Καϊάφας διακρινόταν πάντα για τη δύναμη, την οξυδέρκεια, το πάθος και τη μαχητικότητα του και έδινε πάντα και τη «ψυχή» του απέναντι στον ΑΠΟΕΛ, γνωρίζοντας όσο λίγοι τις ιδιαιτερότητες του συγκεκριμένου ντέρμπι και την τεράστια σημασία που είχε (και έχει) για όλο το «οικοδόμημα» της Ομόνοιας.

Μέτρησε συνολικά 31 συμμετοχές κόντρα στον ΑΠΟΕΛ, σκοράροντας σημαντικά γκολ!

Γιώργος Εφραίμ (Ομόνοια-ΑΠΟΕΛ):

Ο διεθνής ακραίος χαφ αγωνίστηκε στην Ομόνοια για μία πενταετία, από το 2009 μέχρι το 2014, όταν και «μετακόμισε» στον Αρχάγγελο για λογαριασμό του «αιωνίου» αντιπάλου ΑΠΟΕΛ.

Από τότε έχει δημιουργήσει πολύ καλή παράδοση απέναντι στο «τριφύλλι», σκοράροντας αρκετά τέρματα, ενώ είχε πρωταγωνιστήσει σε αρκετά ντέρμπι «αιωνίων» και την περίοδο που φορούσε τη φανέλα της Ομόνοιας.

Η αλήθεια είναι ότι ο Εφραίμ κέρδισε στο… νήμα τον Αλωνεύτη, ο οποίος επίσης άξιζε να έχει μία θέση στο αφιέρωμα μας, αφού τα επιτεύγματα του στο Λευκωσιάτικο ντέρμπι ως παίκτης και των δύο ομάδων, δεν είναι και λίγα (31 συμμετοχές, αρκετά γκολ και πολύ καλές εμφανίσεις)!

Κωνσταντίνος Χαραλαμπίδης (ΑΠΟΕΛ):

Ανακοίνωσε πριν από μερικές ημέρες την απόσυρση του από την ενεργό δράση, μετά από μία εικοσαετία στα γήπεδα. Τα περισσότερα χρόνια της καριέρας του τα πέρασε στον ΑΠΟΕΛ και αγαπήθηκε όσοι λίγοι.

Έδινε πάντα τον καλύτερο του εαυτό στα «αιώνια» ντέρμπι, διακρινόταν για το πάθος και για τα ηγετικά χαρακτηριστικά στο παιχνίδι του, ενώ πέτυχε και αρκετά γκολ απέναντι στην Ομόνοια.

Διακρινόταν επίσης για το ήθος του και το μεγαλύτερο «παράσημο» που κέρδισε από την «αιώνια» κόντρα, ήταν ο σεβασμός των «πράσινων» προς το πρόσωπο του.

Είναι με μικρή διαφορά από τον δεύτερο, ο πρώτος σε συμμετοχές ποδοσφαιριστής (και από τις δύο ομάδες) στο κλασικό ντέρμπι της Λευκωσίας, μετρώντας συνολικά 38!

Νούνο Μοράις (ΑΠΟΕΛ):

Όταν ήρθε στον ΑΠΟΕΛ το 2007, κανείς δεν φανταζόταν ότι θα «ριζώσει» στο νησί μας! Η αξία του γνωστή, όπως και η τεράστια προσφορά του στους «γαλαζοκίτρινους» όλα αυτά τα χρόνια.

Και μόνο το γεγονός ότι μετράει 33 (!) συμμετοχές στο κυπριακό «Ελ Κλάσικο», αποδεικνύει πόσο κομβική ήταν και είναι η παρουσία του στη μεσαία γραμμή του ΑΠΟΕΛ όλα αυτά τα χρόνια.

Ειδικά απέναντι στην Ομόνοια όπου παίζει με ιδιαίτερο πάθος και έχει και έξτρα κίνητρο, λόγω της αντιπαλότητας των δύο ομάδων.

Είναι στη δεύτερη θέση της σχετικής λίστας με τις συμμετοχές στο Λευκωσιάτικο ντέρμπι και είναι ο μοναδικός ξένος παίκτης με τόσες πολλές παρουσίες (σ.σ. ο επόμενος είναι ο Έλιο Πίντο με 24) και «απειλεί» φυσικά να «σπάσει» το ρεκόρ συμμετοχών του Χαραλαμπίδη! Είναι καθαρά θέμα χρόνου…

Γιόζεφ Τζούριακ (Ομόνοια):

Ο Ούγγρος «killer» αγωνίστηκε μόλις δύο χρόνια στο «τριφύλλι» (σ.σ. ήρθε το 1991), αλλά τα επιτεύγματα του στο «αιώνιο» ντέρμπι ήταν τέτοια που άλλοι παίκτες δεν τα πλησίασαν καν, αγωνιζόμενοι περισσότερες χρονιές!

Έβαλε «φαρδιά-πλατιά» τη «σφραγίδα» του εκείνη την εποχή, σκοράροντας σχεδόν σε κάθε αναμέτρηση απέναντι στον ΑΠΟΕΛ, ενώ στη μνήμη των Ομονοιατών έμεινε, πέρα από το «αεροπλανάκι» (χαρακτηριστικός τρόπος πανηγυρισμού του), το γκολ πρόκρισης που πέτυχε στον θεσμό του κυπέλλου απέναντι στο ΑΠΟΕΛ τη σεζόν 1991-1992, στη ρεβάνς του 1-1 με τυπικά γηπεδούχους τους «γαλαζοκίτρινους»!

Το σκορ ήταν στο 2-2 και ο ΑΠΟΕΛ ήταν μία ανάσα από την πρόκριση στα ημιτελικά. Ο Μαγυάρος επιθετικός όμως «χτύπησε» σε… «νεκρό χρόνο» και χάρισε στην ομάδα του τη νίκη-πρόκριση με 3-2!

Το τι έγινε στο Μακάρειο δεν περιγράφεται με λόγια… Δείτε απλά το βίντεο!

 

Διονύσης Χιώτης (ΑΠΟΕΛ):

Υπήρξαν και άλλοι σπουδαίοι τερματοφύλακες που έγραψαν τη δική τους ιστορία στο «αιώνιο» ντέρμπι της Λευκωσίας, όμως επιλέξαμε τον Ελλαδίτη πορτιέρο ο οποίος πάντα απέναντι στην Ομόνοια έδειχνε πως είχε έξτρα κίνητρο.

Έδινε τον καλύτερο του εαυτό και έβγαζε ένα ασίγαστο πάθος που παρέπεμπε σε… φανατικό οπαδό παρά σε παίκτη, ενώ πανηγύριζε έξαλλα κάθε γκολ και νίκη της ομάδας του.

Γινόταν «ένα» με τη «γαλαζοκίτρινη» εξέδρα» και κόντρα στο «τριφύλλι» πραγματοποίησε μερικές από τις κορυφαίες εμφανίσεις στην καριέρα του.

Αγωνίστηκε στον ΑΠΟΕΛ για επτά χρόνια (2008-2015) , αγαπήθηκε όσο λίγοι και δικαίως θεωρείται ένας από τους κορυφαίους πορτιέρο που αγωνίστηκαν στο νησί μας.

Ράινερ Ράουφμαν (Ομόνοια):

Αφήσαμε για το τέλος, τον σπουδαίο Γερμανό επιθετικό, ο οποίος ήρθε… «κατά λάθος» στην Κύπρο και «ρίζωσε» στο νησί μας, αποκτώντας μάλιστα και την κυπριακή υπηκοότητα! Για εμάς προσωπικά, ήταν ο κορυφαίος φορ που έπαιξε ποτέ στο κυπριακό ποδόσφαιρο.

Μπορούσε να σκοράρει ανά πάσα στιγμή με κάθε πιθανό και απίθανο τρόπο και είναι ο μοναδικός που έφτασε… μία ανάσα από το να καταρρίψει το ασύλληπτο ρεκόρ των 44 τερμάτων που πέτυχε ο Σωτήρης Καϊάφας την περίοδο 1976-1977!

Συγκεκριμένα, πέτυχε μόλις… 42 γκολ τη σεζόν 1997-1998!

Το θέμα μας όμως εδώ δεν είναι τα συνολικά επιτεύγματα του Ράουφμαν, αλλά η παρουσία του στο «αιώνιο» ντέρμπι της Λευκωσίας.

Ήταν πάντα από τους διακριθέντες και ακόμα κι όταν δεν σκόραρε, έκανε άλλες πολύτιμες δουλειές στο γήπεδο.

Μάλιστα, οπότε χρειαζόταν βοηθούσε και στην άμυνα, όπως θα δείτε στο πιο κάτω ΕΚΠΛΗΚΤΙΚΟ βίντεο!

 

Το μαρκάρισμα του ήταν «μόνιμος πονοκέφαλος» των αντίπαλων προπονητών και παρόλο που στα πρώτα χρόνια του στην Ομόνοια, ήταν στο πικ η κόντρα των «πράσινων» με την Ανόρθωση που «σάρωνε» τότε τους τίτλους, πάντα έπαιζε με πάθος και έδινε τον καλύτερο του εαυτό απέναντι στον ΑΠΟΕΛ, σκοράροντας φυσικά και αρκετά γκολ!

Διαβάστε Περισσότερα στο: Themasports.com

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Στεφάνου στο Φεστιβάλ ΕΔΟΝ: Το ΑΚΕΛ της εξωστρέφειας μονόδρομος - «Εμείς μιλούμε με προτάσεις και αγώνες» - Βίντεο

Στεφάνου στο Φεστιβάλ ΕΔΟΝ: Το ΑΚΕΛ της εξωστρέφειας μονόδρομος - «Εμείς μιλούμε με προτάσεις και αγώνες» - Βίντεο

Το ΑΚΕΛ της εξωστρέφειας είναι μονόδρομος, είναι ένα ποτάμι που δεν έχει γυρισμό, είπε, σε χαιρετισμό του στο 36ο Παγκύπριο Φεστιβάλ Νεολαίας και Φοιτητών της ΕΔΟΝ, το οποίο πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Παρασκευής στην Πύλη Αμμοχώστου, ο Γενικός Γραμματέας της ΚΕ του ΑΚΕΛ, Στέφανος Στεφάνου.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top