ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Αύξηση 40% στα αιτήματα βοήθειας λόγω ενδοοικογενειακής βίας, λέει η Διευθύντρια του ΣΠΑΒΟ

Αύξηση 40% στα αιτήματα βοήθειας λόγω ενδοοικογενειακής βίας, λέει η Διευθύντρια του ΣΠΑΒΟ

Αύξηση κατά 40% σε σχέση με προηγούμενες χρονιές παρατηρήθηκε στη ζήτηση βοήθειας λόγω ενδοοικογενειακής βίας, δήλωσε στο ΚΥΠΕ, η Επιστημονική Διευθύντρια του Συνδέσμου για την Πρόληψη και Αντιμετώπιση της Βίας στην Οικογένεια (ΣΠΑΒΟ) Άντρη Ανδρονίκου.

Όπως ανέφερε, από το ξέσπασμα της πανδημίας του κορωνοιού, τα δεδομένα και οι αναφορές από τη Γραμμή Βοήθειας 1440 και τα αιτήματα για χώρους φιλοξενίας ανέδειξαν μια ανησυχητική αύξηση στην «ήδη υπάρχουσα πανδημία της βίας κατά των γυναικών και παιδιών», ιδίως της ενδοοικογενειακής βίας, παρ΄ όλο που, όπως είπε, δεν είναι γνωστή η πραγματική έκταση του φαινομένου λόγω της σιωπής, του στίγματος και της ντροπής που την περιβάλλει.

 
Καθώς οι χώρες εφάρμοσαν ως μέτρο προστασίας τον περιορισμό στο σπίτι, για πολλές γυναίκες και παιδιά το σπίτι δεν αποτελούσε ένα ασφαλές καταφύγιο, ανέφερε. Σύμφωνα με την κ. Ανδρονίκου, από τον Ιανουάριο μέχρι τον Νοέμβριο του 2020 φιλοξενήθηκαν συνολικά 263 άτομα - 121 γυναίκες και 142 παιδιά - που βρίσκονταν σε κίνδυνο λόγω ενδοοικογενειακής βίας.
 
Αντίστοιχα, σημείωσε, εξυπηρετήθηκαν άλλες 2.016 περιπτώσεις βίας στην οικογένεια από την γραμμή βοήθειας 1440, από τις οποίες 1.163 είχαν καλέσει για πρώτη φορά, ποσοστό που αναλογεί σε 183 περιπτώσεις βίας το μήνα. 
 
Παράλληλα, 232 περιπτώσεις έτυχαν διαχείρισης μέσα από τη παροχή ατομικής συμβουλευτικής και θεραπείας.
 
Επίσης, 30 περιπτώσεις έτυχαν διαχείρισης μέσα από την Γραμμή Βοήθειας SMS στο 99984042 και αντίστοιχα ένας αριθμός γυναικών έλαβαν υπηρεσίες από το πρόγραμμα της κοινωνικής υπηρεσίας, που αφορά κάλυψη κοινωνικών αναγκών και ψυχοκοινωνικής στήριξης.
 
Η κ. Ανδρονίκου εξήγησε ότι λόγω της πανδημίας, η αύξηση που παρατηρείται αγγίζει το 40% στην αναζήτηση βοήθειας αλλά και στα περιστατικά, τα οποία έρχονται μέσα από την Γραμμή 1440 που είτε καλούν τα ίδια τα θύματα, είτε καλούν μάρτυρες βίας ή ακόμη και άλλοι επαγγελματίες για να αναφέρουν περιστατικά και να λάβουν και οι ίδιοι κάποια υποστήριξη για τον τρόπο διαχείρισης των περιστατικών.
 
«Κυρίως φαίνεται, ότι ο εγκλεισμός έχει επηρεάσει κατά πολύ την αύξηση της βίας. Είναι ένα παγκόσμιο φαινόμενο, το οποίο έχει εξάλλου διαπιστωθεί είτε από το Συμβούλιο της Ευρώπης αλλά και από τον Πρόεδρο και τα μέλη της Επιτροπής GREVIO, όπου σε πάρα πολλές χώρες παρατηρήθηκε μια αύξηση από 25% μέχρι και 45% ανάλογα και με τον πληθυσμό της κάθε χώρας. Φαίνεται ότι το μεγάλο χρονικό διάστημα παραμονής στο σπίτι από τον κακοποιητικό σύζυγο έχει επιφέρει την αύξηση επικινδυνότητας αλλά και της συχνότητας των περιστατικών βίας», σημείωσε.
 
Ανέφερε ότι ζευγάρια που δεν αντιμετώπιζαν πριν προβλήματα σε ό,τι αφορά την βία δεν είχαν εμφανίσει οποιοδήποτε πρόβλημα κατά την διάρκεια του κορωνοϊού αλλά ο κορωνοϊός συνέβαλε και λειτούργησε ως «μεγεθυντικός φακός στα ήδη υπάρχοντα προβλήματα».
 
Οι δράσεις για δεκαέξι ημέρες κατά της έμφυλης βίας
 
Σε διάγγελμα της, η Πρόεδρος του ΣΠΑΒΟ Μαρία Χαβιαρά Κούσιου, αναφέρει ότι για την φετινή χρονιά,  οι δράσεις για τις δεκαέξι ημέρες κατά της έμφυλης βίας που ξεκινάνε σήμερα 25 Νοεμβρίου με τη Διεθνή  Ημέρα για την εξάλειψη της Βίας κατά των γυναικών και ολοκληρώνονται στις 10 Δεκεμβρίου με την Διεθνή Ημέρα των Ανθρωπίνων δικαιωμάτων,  επικεντρώνονται στη γεφύρωση των κενών χρηματοδότησης,  την προτεραιότητα στη διασφάλιση βασικών υπηρεσιών για επιζώντες της βίας κατά τη διάρκεια της κρίσης του κορωνοιού και τη συλλογή δεδομένων με στόχο τη βελτίωση και την ανάπτυξη υπηρεσιών.

Από ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Θανατηφόρο στην Κοκκινοτριμιθιά: Υπό τετραήμερη κράτηση ο 23χρονος οδηγός - Οι κατηγορίες που αντιμετωπίζει

Εν αναμονή ενημέρωσης από Europol, Interpol και Ρωσία η Αστυνομία για το απειλητικό email που έφερε αναστάτωση

Πλαστικές σακούλες: Πού πήγαν τελικά τα λεφτά από τα 6 σεντς των πωλήσεων  - Γιατί καταργήθηκαν και ποιο το παράδοξο  

Συγκλονιστικές εικόνες - Οδού: Τα σημεία όπου έσωσαν εθελοντές από την φονική πυρκαγιά το 2021 - Αποκάλυψη στο «Τ»

Εντοπίστηκε νέα μετάλλαξη του Covid: Ονομάζεται «FLiRT» - Λειτουργούν τα τρέχοντα εμβόλια; - Όσα πρέπει να ξέρετε

Λάκης Γαβαλάς: Δέχθηκε επίθεση από μοναχούς - «Με είπαν π****η μέσα στο αεροπλάνο» - Δείτε βίντεο



Μήνυμα ΠτΔ για τερματικό: «Το κράτος δεν εκβιάζεται... με εκπλήσσει αυτή η ανάγκη της εταιρείας για δημόσιες παρεμβάσεις»

Μήνυμα ΠτΔ για τερματικό: «Το κράτος δεν εκβιάζεται... με εκπλήσσει αυτή η ανάγκη της εταιρείας για δημόσιες παρεμβάσεις»

«Είμαι σε επαφή μαζί της και ο ίδιος προσωπικά, αλλά και με κάποια κράτη μέλη της ΕΕ, και εκτός της ΕΕ, όπως με Μόνιμα Μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας των ΗΕ, για να δούμε πώς μπορούν να δημιουργηθούν οι προοπτικές για επανέναρξη των συνομιλιών», είπε σήμερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Χριστοδουλίδης.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top