ΚΟΣΜΟΣ

Περαιτέρω χαλαρώσεις στο Ισραήλ, άρχισαν οι εμβολιασμοί σε χώρες της Λατ. Αμερικής

Περαιτέρω χαλαρώσεις στο Ισραήλ, άρχισαν οι εμβολιασμοί σε χώρες της Λατ. Αμερικής

Το Ισραήλ αποφάσισε περαιτέρω χαλαρώσεις για τον κορωνοϊό μετά και τους μαζικούς εμβολιασμούς του πληθυσμού του.

Σε χώρες της Λατινικής Αμερικής άρχισαν να καταφθάνουν εμβόλια και άρχισε ο εμβολιασμός. Στην Ιταλία έγινε διαμαρτυρία για την απόφαση να μην ανοίξουν τα χιονοδρομικά κέντρα.

 Το Ισραήλ σχεδιάζει να χαλαρώσει περισσότερους περιορισμούς στις επιχειρήσεις την προσεχή Κυριακή και ξανανοίγει τα ξενοδοχεία και τα γυμναστήρια σε όσους έχουν πλήρως εμβολιαστεί ή θεωρούνται άνοσοι, έχοντας αναρρώσει από την Covid-19, έγινε γνωστό από την κυβέρνηση.

Με το σχεδόν 43% των πολιτών να έχει λάβει τουλάχιστον μία δόση του εμβολίου της Pfizer, το Ισραήλ προχωρά στη σταδιακή χαλάρωση των μέτρων λοκντάουν, που είχε επιβάλει στις 27 Δεκεμβρίου.

Εμπορικά κέντρα, υπαίθριες αγορές, βιβλιοθήκες και μουσεία θα μπορέσουν να επαναλειτουργήσουν την Κυριακή, ανέφερε το γραφείο του Πρωθυπουργού Βενιαμίν Νετανιάχου σήμερα. Επίσης, την Κυριακή, στους Ισραηλινούς που θα διαθέτουν ένα "Πράσινο Πάσο" (ένα πιστοποιητικό φερόμενης ανοσίας Covid-19 που θα αναρτάται σε μια εφαρμογή του υπουργείου Υγείας της χώρας) θα επιτρέπεται η είσοδος σε εγκαταστάσεις αναψυχής όπως γυμναστήρια και ξενοδοχεία, επισημαίνεται στην ανακοίνωση.

Η κυβέρνηση σχεδίαζε αρχικά να λανσάρει το "Πράσινο Πάσο" πρόσβασης σε χώρους αναψυχής στις 23 Φεβρουαρίου. Το Ισραήλ στοχεύει να εμβολιάσει πλήρως το 30% του πληθυσμού του των 9 εκατομμυρίων κατοίκων με τις δύο δόσεις του εμβολίου της Pfizer αυτόν τον μήνα, ένα ορόσημο για την προκαταρκτική χαλάρωση των περιορισμών. Ελπίζει σε μια κάλυψη 50% και μια ευρύτερη επαναλειτουργία δραστηριοτήτων τον επόμενο μήνα.

Οι περιφέρειες του ιταλικού Βορρά εξέφρασαν την έντονη δυσαρέσκεια τους, για την απόφαση της κυβέρνησης Ντράγκι να μην επιτραπεί η επαναλειτουργία των χιονοδρομικών κέντρων ενώ είχε διαρρεύσει ότι η απόφαση θα ήταν θετική και προσωπικό είχε ήδη επιστρέψει στις θέσεις του, για να ετοιμάσει τις πίστες του σκι.

Η απόφαση ελήφθη από τον υπουργό υγείας Ρομπέρτο Σπεράντσα, μετά την γνωμοδότηση της επιτροπής ειδημόνων που συμβουλεύει την κυβέρνηση. Σύμφωνα με τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης, την θέση αυτή συμμερίζεται και ο νέος πρωθυπουργός, Μάριο Ντράγκι. Αλλά η υπουργός τουρισμού της κυβέρνησής του, Mάσιμο Γκαραβάλια, στέλεχος της Λέγκα, κατέστησε σαφή την διαφωνία του.

Οι περισσότεροι επιστήμονες, υπενθυμίζουν, τέλος, ότι τα μέτρα ασφαλείας και πρόληψης δεν μπορούν να μειωθούν, λόγω και της όλο και μεγαλύτερης διάδοσης της βρετανικής μετάλλαξης του κορωνοϊού.


Το υπουργείο Υγείας του Μεξικού ανακοίνωσε χθες Δευτέρα ότι άλλοι 450 ασθενείς με την COVID-19 υπέκυψαν τις προηγούμενες 24 ώρες, ενώ το ίδιο διάστημα επιβεβαιώθηκαν ακόμη 3.098 κρούσματα του SARS-CoV-2. Ο απολογισμός της πανδημίας του νέου κορωνοϊού στη λατινοαμερικάνικη χώρα έχει φθάσει ως αυτό το στάδιο τους 174.657 νεκρούς επί συνόλου 1.995.892 επιβεβαιωμένων μολύνσεων.

 Μέχρι σήμερα έχουν ανοσοποιηθεί σχεδόν 750.000 στο Μεξικό με τη χρήση του εμβολίου των Pfizer/BioNTech, εκ των οποίων πάνω από 86.100 έχουν λάβει και τις δύο δόσεις τους. Χθες Δευτέρα, άρχισε -με προβλήματα και αρκετές καθυστερήσεις- η εκστρατεία ανοσοποίησης των πιο ηλικιωμένων πολιτών.

Το υπουργείο Υγείας της Αργεντινής ανακοίνωσε χθες Δευτέρα ότι τις προηγούμενες 24 ώρες επιβεβαιώθηκαν 3.259 κρούσματα του SARS-CoV-2, με τον αριθμό των ανθρώπων που έχουν μολυνθεί από τον νέο κορωνοϊό στη χώρα της Λατινικής Αμερικής να φθάνει τους 2.029.057. Το ίδιο διάστημα, άλλοι 91 ασθενείς με την COVID-19 υπέκυψαν, με τον απολογισμό της πανδημίας να φθάνει τους 50.327 νεκρούς ως εδώ από την 3η Μαρτίου 2020, όταν εκδηλωνόταν στην επικράτεια της χώρας.

Οι αρχές της Χιλής άρχισαν χθες Δευτέρα την ανοσοποίηση των εκπαιδευτικών για τον νέο κορωνοϊό, με σκοπό να μπορέσουν να ανοίξουν ξανά τα σχολεία κατά την τυπική έναρξη της σχολικής χρονιάς, την 1η Μαρτίου, ανέφερε το υπουργείο Υγείας.

Σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα δεδομένα, πάνω από δύο εκατομμύρια Χιλιανοί έχουν λάβει τουλάχιστον μία ένεση από το σύνολο των 19 εκατομμυρίων κατοίκων. Η σειρά των εκπαιδευτικών ήρθε έπειτα από αυτή των ηλικιωμένων άνω των 80 ετών και του προσωπικού σε τομείς που θεωρούνται κρίσιμοι (δημόσια υγεία, πυροσβεστική, εφορίες, φαρμακεία).

Το Σαντιάγο έχει κλείσει συμφωνίες για την προμήθεια περίπου 36 εκατ. δόσεων εμβολίων με τις εταιρείες Pfizer, SinoVac, Johnson & Johnson και AstraZeneca. Η κυβέρνηση έχει σκοπό να έχουν εμβολιαστεί οι 5 εκατ. άνθρωποι που θεωρούνται ότι ανήκουν στις ομάδες υψηλού κινδύνου πριν από την 30ή Μαρτίου και άλλοι 10 εκατ. άνθρωποι πριν από την 30ή Ιουνίου.

Το υπουργείο Υγείας της Βραζιλίας ανακοίνωσε χθες Δευτέρα ότι τις προηγούμενες 24 ώρες επιβεβαιώθηκαν 32.197 κρούσματα του SARS-CoV-2, ενώ άλλοι 528 ασθενείς με την COVID-19 υπέκυψαν.  Η Βραζιλία, όπου η πρώτη μόλυνση από τον νέο κορωνοϊό επιβεβαιώθηκε την 26η Φεβρουαρίου 2020, καταγράφει τον δεύτερο βαρύτερο απολογισμό της πανδημίας στον κόσμο, πίσω μόνο από τις ΗΠΑ, και τον τρίτο υψηλότερο αριθμό κρουσμάτων, πίσω από τις ΗΠΑ και την Ινδία.

Η Κολομβία παρέλαβε χθες Δευτέρα μια πρώτη ποσότητα 50.000 δόσεων του εμβολίου της αμερικανογερμανικής κοινοπραξίας Pfizer/BioNTech για τον νέο κορωνοϊό, ενόψει της έναρξης της εκστρατείας μαζικής ανοσοποίησης, που προγραμματιζόταν για την 20ή Φεβρουαρίου.

Συνολικά, 36 εκατ. άνθρωποι από τους 50 εκατ. κατοίκους της χώρας σχεδιάζεται να έχουν ανοσοποιηθεί μέσα στο 2021, με βάση το κυβερνητικό σχέδιο. Πέραν των εμβολίων των Pfizer/BioNTech, η χώρα της νότιας Αμερικής έχει κλείσει συμφωνίες για την προμήθεια εμβολίων από τις εταιρείες SinoVac, AstraZeneca και Johnson & Johnson, ενώ συμμετέχει στον μηχανισμό COVAX, του οποίου ηγείται ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας.

Η Παλαιστινιακή Αρχή κατηγόρησε το Ισραήλ ότι καθυστερεί την παράδοση εμβολίων κατά της Covid-19 στη Λωρίδα της Γάζας, όπου οι Παλαιστίνιοι που ζουν στον αποκλεισμένο θύλακα δεν έχουν λάβει καμία δόση εμβολίων κατά της νόσου. Παλαιστίνιος αξιωματούχος δήλωσε στο Reuters ότι η Παλαιστινιακή Αρχή προσπάθησε να στείλει από την κατεχόμενη Δυτική Οχθη στην Γάζα 2.000 δόσεις του ρωσικού εμβολίου Sputnik V, αλλά το Ισραήλ εμπόδισε την μεταφορά.

Ισραηλινός αξιωματούχος ασφαλείας επισήμανε πως το αίτημα της Παλαιστινιακής Αρχής για την αποστολή 2.000 δόσεων "συνεχίζει να βρίσκεται υπό εξέταση" και πως "δεν έχει ακόμη εγκριθεί". Πρόσθεσε πως το εθνικό συμβούλιο ασφαλείας του Ισραήλ, υπό τον πρωθυπουργό Βενιαμίν Νετανιάχου, είναι αρμόδιο για την έγκριση της μεταφοράς. Το γραφείο Νετανιάχου αρνήθηκε άμεσα να σχολιάσει.

ΑΠΟ ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Μαρίνα Λεμεσού: Επιχείρησαν να φύγουν από το parking χωρίς να πληρώσουν - Πρόταξαν μαχαίρι σε αστυνομικούς

Επεισόδια έξω από ΑΔΕ Λεμεσού: Αύριο η απόφαση για τους 10 που συνελήφθησαν - Τα αδικήματα που τους βαραίνουν

Η κροτίδα που στιγμάτισε τη ζωή του Κώστα: «Άνοιξα τα μάτια μου και έλειπαν τρία δάχτυλα» - Συγκλονιστικές εικόνες

Συμπλοκή νεαρών στη Λευκωσία: Χειροπέδες σε 18χρονο - Στην κατοχή του μαχαίρια και ναρκωτικά - Ανήλικος μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο

Πάσχα: Αναλυτικά το εορταστικό ωράριο καταστημάτων - Πότε θα είναι ανοιχτά και πότε κλειστά

Ιωάννα Τούνη: Ο προβληματισμός που μοιράστηκε με τους διαδικτυακούς της φίλους – «Δεν ξέρω τι πάει λάθος»



Απόπειρα φόνου στην Ανθούπολη: Υπό οκταήμερη κράτηση και ο 28χρονος που συνελήφθη στη Λάρνακα

Απόπειρα φόνου στην Ανθούπολη: Υπό οκταήμερη κράτηση και ο 28χρονος που συνελήφθη στη Λάρνακα

Υπό οκταήμερη κράτηση τέθηκε και ο 28χρονος που συνελήφθη στη Λάρνακα, για την απόπειρα φόνου στην Ανθούπολη.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top