ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Πρώτες τηλεφωνικές επαφές Μπλίνκεν με Δένδια και Τσαβούσογλου

Πρώτες τηλεφωνικές επαφές Μπλίνκεν με Δένδια και Τσαβούσογλου

Ο Ελληνας υπουργός Εξωτερικών ενημέρωσε τον Αμερικανό ομόλογό του για τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο και τη Μέση Ανατολή και την πορεία των ελληνο-τουρκικών και ευρω-τουρκικών σχέσεων.

Τηλεφωνική συνομιλία με τον νέο υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Αντονι Μπλίνκεν είχε χθες ο υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας Ν. Δένδιας. Οι δύο υπουργοί συζήτησαν για την πορεία των διμερών σχέσεων και έγινε μια πρώτη εκτίμηση για την περαιτέρω ενίσχυσή τους στο πλαίσιο της στρατηγικής συνεργασίας των δύο χωρών.

Ο Ν. Δένδιας ενημέρωσε τον Αμερικανό ομόλογό του για τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο και τη Μέση Ανατολή, τις πρωτοβουλίες της Ελλάδας για διμερείς και πολυμερείς περιφερειακές συνεργασίες, όπως επίσης και για την πορεία των ελληνο-τουρκικών και ευρω-τουρκικών σχέσεων. Σύμφωνα με την ανάρτηση του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών στο Twitter, διαπιστώθηκε ότι οι σχέσεις Ελλάδας-ΗΠΑ είναι στο υψηλότερο σημείο των τελευταίων ετών.

Η επόμενη προγραμματισμένη επικοινωνία των υπουργών Εξωτερικών είναι στις 21 Μαρτίου στο συμβούλιο των υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ, που θα γίνει με τηλεδιάσκεψη λόγω κορονοϊού. Ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας είχε χθες τηλεφωνική επικοινωνία και με τον υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας Μ. Τσαβούσογλου στον απόηχο της νέας έντασης που προκλήθηκε στις αμερικανο-τουρκικές σχέσεις με την αποστροφή του Τ. Ερντογάν αναφορικά με τη δήλωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για την ανακοίνωση από το τουρκικό υπουργείο Αμυνας για τον θάνατο 13 Τούρκων στο Β. Ιράκ. Η δήλωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ θεωρήθηκε από την Αγκυρα απαράδεκτη και εκλήθη για εξηγήσεις ο πρεσβευτής των ΗΠΑ στην Τουρκία.

Ο Αν. Μπλίνκεν εξέφρασε τα συλλυπητήριά του στον Μ. Τσαβούσογλου και σύμφωνα με την ανακοίνωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ στη συζήτηση και οι δύο υπουργοί δεσμεύτηκαν για ενίσχυση της συνεργασίας προκειμένου να βρεθεί πολιτική επίλυση της σύγκρουσης στη Συρία.

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ επανέλαβε την ανησυχία της Ουάσινγκτον για το θέμα των S-400 και την προτροπή να μην ενεργοποιηθούν. Στο θέμα των διερευνητικών συνομιλιών Ελλάδας-Τουρκίας ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών εξέφρασε την υποστήριξή του. Ως προς το θέμα της επίσκεψης Τσαβούσογλου στις ΗΠΑ -που είχε θέσει ο σύμβουλος του προέδρου Τ. Ερντογάν, Ι. Καλίν- δεν υπήρξε καμία αναφορά.

 

Πηγή: efsyn.gr

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Πρόεδρος Κομισιόν: «Κόμβος αλληλεγγύης για την ΕΕ και τον κόσμο η Κύπρος»

Πρόεδρος Κομισιόν: «Κόμβος αλληλεγγύης για την ΕΕ και τον κόσμο η Κύπρος»

Η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι το βασικό στήριγμα στην προσπάθεια για επίτευξη ειρήνης στην Κύπρο, δήλωσε το απόγευμα της Μεγάλης Τετάρτης ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης, σε εκδήλωση εορτασμού της επετείου για τα 20 χρόνια από την ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση που διεξήχθη στο Προεδρικό Μέγαρο στην παρουσία της Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλας φον ντερ Λάιεν η οποία ανέφερε ότι η Κύπρος έχει καταστεί κόμβος αλληλεγγύης, όχι μόνο για την Ευρώπη αλλά και για τον κόσμο.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top