ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ

Αντιπαράθεση μέσω ανακοινώσεων για το μοντέλο λύσης και πάλι στα κατεχόμενα

Αντιπαράθεση μέσω ανακοινώσεων για το μοντέλο λύσης και πάλι στα κατεχόμενα

Η μορφή και το μοντέλο λύσης στα κατεχόμενα εξακολουθεί να αποτελεί σημείο αντιπαράθεσης για όσους υποστηρίζουν τα δύο κράτη με εκείνους που υποστηρίζουν την ομοσπονδία.

Σύμφωνα με το ΓΤΠ, η Αβρούπα αναφέρεται πρωτοσέλιδα στην «Πλατφόρμα Αυτή η Χώρα Είναι Δική μας» που δήλωσε ότι το πιο σημαντικό στις διακοινοτικές συνομιλίες για επίλυση του Κυπριακού είναι η δημιουργία δυνατοτήτων για ειλικρινή και αμοιβαία συνεργασία ανάμεσα στις δύο κοινότητες και «η επίτευξη της ενωμένης ομοσπονδιακής Κύπρου που είναι η πιο ρεαλιστική λύση».

Σε γραπτή δήλωση που υπογράφεται από τον γγ της συντεχνίας τ/κ δασκάλων Σενέρ Ελτσίλ, η Πλατφόρμα σημειώνει ότι οι συμφωνίες που επιτεύχθηκαν ανάμεσα στις δύο κοινότητες κατά τις συνομιλίες υπό την αιγίδα του ΟΗΕ έδειξαν ότι το μόνο μοντέλο λύσης είναι η δικοινοτική ομοσπονδία που βασίζεται στην πολιτική ισότητα.

Η ομοσπονδία στηρίζεται από τα Ηνωμένα Έθνη, την ΕΕ και τις δύο κοινότητες, το μοντέλο αυτό εγκρίθηκε και από την τ/κ κοινότητα στο δημοψήφισμα για το Σχέδιο Ανάν, προσθέτει η πλατφόρμα αναφέροντας ότι η αποτυχία στο Κραν Μοντανά λόγω της αρνητικής στάσης της ε/κ ηγεσίας, όπως γράφει, δεν σημαίνει ότι κατέστη άκυρη η λύση ομοσπονδίας. Υπενθυμίζει επίσης ότι στην συνάντηση που έγινε στο Βερολίνο, οι δύο πλευρές συμφώνησαν στην επίτευξη λύσης ομοσπονδίας και προσθέτει:

«Κατά την τελευταία περίοδο οι δηλώσεις σε σχέση με το ότι τέλειωσε η ομοσπονδία, που γίνονται από αξιωματούχους της Τουρκίας και εκείνους που τοποθετήθηκαν επικεφαλής της τουρκοκυπριακής κοινότητας με παρεμβάσεις, σημαίνουν αποφυγή των συνομιλιών, απόρριψη των ψηφισμάτων που ενέκριναν τα Ηνωμένα Έθνη και της βάσης της λύσης ομοσπονδίας που συμφώνησαν αμοιβαία οι δύο πλευρές και μετατροπή του Κυπριακού σε αντικείμενο εσωτερικής πολιτικής της Τουρκίας. Όπως δεν θα έχει κανένα απολύτως όφελος για τους Κύπριους η πορεία προς πολιτικές περιπέτειες με άγνωστο τέλος, τέτοιου είδους εξελίξεις θα ετοιμάσουν το έδαφος για δημιουργία περιβάλλοντος πολιτικής έντασης και θερμής σύγκρουσης», καταλήγει η ανακοίνωση.

Από την άλλη, το ΚΕΕ σε δική του γραπτή ανακοίνωση αναφέρει ότι δεν θα καταστεί δυνατή η επίτευξη συμφωνίας με μια «νοοτροπία», η οποία εκπροσωπείται από τον Πρόεδρο Αναστασιάδη και βλέπει τον τουρκοκυπριακό «λαό» ως μειονότητα που πρέπει να γίνει «μπάλωμα» στην Κυπριακή Δημοκρατία.

Σχολιάζοντας αναφορά του Προέδρου Αναστασιάδη για τερματισμό των εγγυήσεων και επιθυμία για μια κυρίαρχη Κύπρο εναρμονισμένη με το δίκαιο της ΕΕ, το ΚΕΕ υποστήριξε ότι «ο τουρκοκυπριακός λαός θα προχωρήσει στον δρόμο της επιβίωσης του κράτους του μαζί με την Τουρκία και της ολοκλήρωσης της οικονομικής του ανάπτυξης» και ότι «κανείς δεν θα μπορέσει να το εμποδίσει αυτό».

«Το συμπέρασμα που εξάγεται από αυτές οι δηλώσεις του Αναστασιάδη είναι ότι δεν άλλαξε και δεν θα αλλάξει ποτέ η ελληνοκυπριακή πλευρά και δεν θα δοθεί ευκαιρία ποτέ σε όσους προτίθενται να βγουν εκτός των γνωστών ελληνοκυπριακών απόψεων», αναφέρει. Το ΚΕΕ αναφέρει ότι αν η πρόθεση είναι πράγματι η επίτευξη μιας συμφωνίας στην Κύπρο και η συνεργασία των «υφιστάμενων δύο κρατών και των δύο λαών», πρέπει τα Ηνωμένα Έθνη να καταλάβουν μιαν ώρα αρχύτερα ότι οι συνομιλίες για ομοσπονδία κατέρρευσαν εξαιτίας της ελληνοκυπριακής στάσης και να κάνουν ό,τι χρειάζεται, συμπεριλαμβανομένης και της αλλαγής των παραμέτρων, για να έρθει στο τραπέζι η λύση δύο κρατών.

«Κατά την γνώμη μας, αν δεν αλλάξει η συνεχιζόμενη ελληνοκυπριακή νοοτροπία, δεν θα φέρει απολύτως κανένα αποτέλεσμα η πενταμερής διάσκεψη που θα γίνει για το Κυπριακό», καταλήγει η ανακοίνωση του ΚΕΕ.

ΑΠΟ ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Μαρίνα Λεμεσού: Επιχείρησαν να φύγουν από το parking χωρίς να πληρώσουν - Πρόταξαν μαχαίρι σε αστυνομικούς

Επεισόδια έξω από ΑΔΕ Λεμεσού: Αύριο η απόφαση για τους 10 που συνελήφθησαν - Τα αδικήματα που τους βαραίνουν

Η κροτίδα που στιγμάτισε τη ζωή του Κώστα: «Άνοιξα τα μάτια μου και έλειπαν τρία δάχτυλα» - Συγκλονιστικές εικόνες

Συμπλοκή νεαρών στη Λευκωσία: Χειροπέδες σε 18χρονο - Στην κατοχή του μαχαίρια και ναρκωτικά - Ανήλικος μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο

Πάσχα: Αναλυτικά το εορταστικό ωράριο καταστημάτων - Πότε θα είναι ανοιχτά και πότε κλειστά

Ιωάννα Τούνη: Ο προβληματισμός που μοιράστηκε με τους διαδικτυακούς της φίλους – «Δεν ξέρω τι πάει λάθος»



Απόπειρα φόνου στην Ανθούπολη: Υπό οκταήμερη κράτηση και ο 28χρονος που συνελήφθη στη Λάρνακα

Απόπειρα φόνου στην Ανθούπολη: Υπό οκταήμερη κράτηση και ο 28χρονος που συνελήφθη στη Λάρνακα

Υπό οκταήμερη κράτηση τέθηκε και ο 28χρονος που συνελήφθη στη Λάρνακα, για την απόπειρα φόνου στην Ανθούπολη.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top