ΚΟΣΜΟΣ

Ο Ερντογάν μπορεί να ακυρώσει και τη Συνθήκη της Λωζάνης μετά την ακύρωση της Σύμβασης της Κωνσταντινούπολης

Ο Ερντογάν μπορεί να ακυρώσει και τη Συνθήκη της Λωζάνης μετά την ακύρωση της Σύμβασης της Κωνσταντινούπολης

Ο Τούρκος Πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν μετά την ακύρωση της Σύμβασης της Κωνσταντινούπολης μπορεί να ακυρώσει και τη Συνθήκη της Λωζάνης, δήλωσε ο ηγέτης της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, υποστηρίζοντας ότι η απόφαση αντιβαίνει τους νόμους. Η αντιπολιτευόμενη εφημερίδα Τζουμχουριέτ με τίτλο “Δώρο στα θρησκευτικά τάγματα” γράφει ότι η απόφαση του Τούρκου Προέδρου να αποσύρει τη χώρα από τη Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης αποτελεί δώρο στα θρησκευτικά τάγματα, τα οποία στηρίζουν το κόμμα του. 


Χιλιάδες άνθρωποι διαδήλωσαν χθες σε Κωνσταντινούπολη, Άγκυρα και Σμύρνη εναντίον της απόφασης, καλώντας τον Ερντογάν να μην αποσύρει τη χώρα από τη σύμβαση για την καταπολέμηση της βίας σε βάρος των γυναικών. “Ακύρωσε την απόφασή σου, εφάρμοσε τη συνθήκη”, ήταν ένα από τα συνθήματα των διαδηλωτών, οι οποίοι κρατούσαν φωτογραφίες δολοφονημένων γυναικών.

Το διάταγμα με το οποίο ανακοινώθηκε η αποχώρηση της Τουρκίας από τη Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης, την πρώτη διεθνή συνθήκη που όριζε νομικά τους δεσμευτικούς κανόνες σε περίπου 30 χώρες για να αντιμετωπιστεί η έμφυλη βία, εκδόθηκε τη νύχτα της Παρασκευής προς το Σάββατο. 

Σχολιάζοντας την απόφαση, ο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου είπε ότι “από δω και μπρος πρώτος υπεύθυνος για όλες τις γυναίκες και τα παιδιά που μένουν εκτεθειμένοι στη βία και δολοφονούνται είναι ο Ερντογάν”, προσθέτοντας πως “έχει αγνοήσει τη βούληση του έθνους, έχει ενεργήσει κατά των κανόνων, αυτή η απόφαση δεν ισχύει”. Ο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου ανέφερε πως “αν ο Πρόεδρος επιμένει σε αυτή την αρμοδιότητα, για παράδειγμα μπορεί να ακυρώσει και τη συνθήκη της Λωζάνης. Ως χώρα πρέπει να συζητήσουμε τι έχουμε παραδώσει σε ένα μόνο άτομο. Είναι προφανές ότι ο Πρόεδρος δεν μπορεί να κυβερνήσει τη χώρα μαζί με τους Υπουργούς του. Η Τουρκία πρέπει να πάει σε πρόωρες εκλογές το συντομότερο”.

Από την πλευρά του ο δήμαρχος Κωνσταντινούπολης είπε ότι “το να ανακοινώνεις μέσα στη νύχτα ότι αποσύρεται από τη Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης, ενώ μαθαίνουμε καθημερινά ότι διαπράττονται νέες βιαιοπραγίες σε βάρος γυναικών, είναι θλιβερό”.
 

 

Πηγή: ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Πρόεδρος Κομισιόν: «Κόμβος αλληλεγγύης για την ΕΕ και τον κόσμο η Κύπρος»

Πρόεδρος Κομισιόν: «Κόμβος αλληλεγγύης για την ΕΕ και τον κόσμο η Κύπρος»

Η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι το βασικό στήριγμα στην προσπάθεια για επίτευξη ειρήνης στην Κύπρο, δήλωσε το απόγευμα της Μεγάλης Τετάρτης ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης, σε εκδήλωση εορτασμού της επετείου για τα 20 χρόνια από την ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση που διεξήχθη στο Προεδρικό Μέγαρο στην παρουσία της Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλας φον ντερ Λάιεν η οποία ανέφερε ότι η Κύπρος έχει καταστεί κόμβος αλληλεγγύης, όχι μόνο για την Ευρώπη αλλά και για τον κόσμο.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top