ΚΟΣΜΟΣ

Στόχος του κειμένου της κοινής δήλωσης το θετικό μήνυμα με αιρεσιμότητα, λέει Κοινοτικός διπλωμάτης

Στόχος του κειμένου της κοινής δήλωσης το θετικό μήνυμα με αιρεσιμότητα, λέει Κοινοτικός διπλωμάτης

Στόχος του κειμένου της κοινής δήλωσης πρέπει να είναι ένα συνολικό θετικό μήνυμα, με μια αναφορά και στο μεταναστευτικό, θέμα που ούτως ή άλλως είναι στο τραπέζι, αλλά να καταγράφεται και η αιρεσιμότητα των προηγούμενων αποφάσεων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου σύμφωνα με διπλωμάτη κράτους μέλους, που ενημέρωσε απόψε τον Τύπο στις Βρυξέλλες.

 

Συγκεκριμένα η διπλωματική πηγή εξήγησε ότι σε σχέση με τα στοιχεία της θετικής ατζέντας, ο εκσυγχρονισμός της τελωνειακής ένωσης είναι ένα ζήτημα που θα πάρει χρόνια μέχρι να έρθει το συμβούλιο, ενώ είναι γνωστό ότι είχε κολλήσει λόγω γνωστών προβλημάτων (πχ εφαρμογή του πρωτοκόλλου της Άγκυρας).

Σημείωσε δε ότι δεν προβλέπεται γραπτή αναφορά για τη φιλελευθεροποίηση των θεωρήσεων διαβατηρίων (άλλο πάγιο αίτημα της Τουρκίας), αλλά αναφορά σε “κινητικότητα”.

Όπως είπε, “θα δούμε αν θα παραμείνει, είναι γενικόλογο, δεν μπορούμε να έχουμε φιλελευθεροποίηση βίζας αν δεν πληροί κριτήρια, αλλά και να τα πληροί δεν θα το δεχτούν πολλές χώρες”.

Ο διπλωμάτης κατέγραψε ότι “Γερμανοί, Ιταλοί, Ισπανοί, Ούγγροι, Ρουμάνοι, Πολωνοί. και μάλλον και Βούλγαροι συμφωνούν με την αναφορά για την τελωνειακή ένωση, αλλά συμφωνούν και οι άλλοι γιατί γνωρίζουν ότι θα πάρει χρόνια”.
 
Σε σχέση με το μεταναστευτικό δήλωσε ότι “η παρούσα συμφωνία δεν λειτουργεί σωστά” και είναι αβέβαιη η κατεύθυνση και το κέρδος από την αναβάθμισή της.

Κατέγραψε δε ότι μετά την τηλεδιάσκεψη με Σ.Μισέλ και η Φον Ντερ Λάιεν την Παρασκευή, το Σάββατο η Τουρκία αποχώρησε από τη σύμβαση της Κωνσταντινούπολης, οπότε θεωρείται απαραίτητο να υπάρχει αναφορά στα δικαιώματα.

Όπως είπε η έκθεση Μπορέλ έγινε όντως γενικά καλώς αποδεκτή παρά το ότι λείπει το casus belli. Σημείωσε ότι δεν έχει νομική ισχύ, αλλά είναι βάση συζήτησης για τη λεγόμενη διττή προσέγγιση.

Όπως επίσης είπε ο στόχος παραμένει να υπάρχει η πιθανότητα των κυρώσεων ισχυρή. Καλό θα ήταν οι κυρώσεις (ως εναλλακτικές λύσεις) να περιγράφονται και γραπτώς για να ξέρει και η Τουρκία τι ενδέχεται να αντιμετωπίσει, ανέφερε.

“Ελπίζουμε στο 3ο κείμενο (να γίνεται) σοβαρή αναφορά για τα ανθρώπινα δικαιώματα και σύμβαση Κωνσταντινούπολης, παρότι 6 χώρες στην ΕΕ δεν την έχουν επικυρώσει”.

Σε κάθε περίπτωση πρέπει να υπάρχει ξεκάθαρη η αιρεσιμότητα και ο αναστρέψιμος χαρακτήρας της θετικής ατζέντας, κάτι που όπως είπε ο διπλωμάτης μπήκε στο 2ο προσχέδιο.

Αν δεν υπάρξει συμφωνία επί των προσχεδίων της δήλωσης του Συμβουλίου ενδέχεται η λύση που θα επιλεγεί να είναι να εκδοθεί δήλωση του Προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ.


 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Παράνομα φωτοβολταϊκά: Προς διερεύνηση δύο περιπτώσεις - Πώς επηρεάζουν το δίκτυο της ΑΗΚ

Ξεκάθαρος ο Κεραυνός: «Ανέκδοτο ότι έχουν αντικατασταθεί οι συντάξεις με φιλοδώρημα»

Αυξήσεις στις τιμές καυσίμων: Πόσο έχουν ανέβει - «Οι γεωπολιτικές εξελίξεις επηρεάζουν»

Παραιτήθηκε ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Αστυνομίας Κύπρου - Ποιος αναλαμβάνει στη θέση του

Τραγωδία στις ΗΠΑ: Μωρό ενός έτους έπεσε από παράθυρο ξενοδοχείου και σκοτώθηκε



Πρόεδρος Χριστοδουλίδης: «Η διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία η μοναδική βάση λύσης»

Πρόεδρος Χριστοδουλίδης: «Η διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία η μοναδική βάση λύσης»

Η μοναδική βάση επίλυσης του Κυπριακού είναι η λύση στη βάση της διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας με πολιτική ισότητα, όπως περιγράφεται στα ψηφίσματα των ΗΕ, των συγκλίσεων που έχουν καταγραφεί μέχρι σήμερα και του ευρωπαϊκού κεκτημένου, δήλωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης σε χαιρετισμό του, ο οποίος αναγνώσθηκε από τον Υπουργό Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων, σε επίσημο δείπνο των ομογενών στη Νέα Υόρκη με αφορμή την επέτειο της Ελληνικής Επανάστασης.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top