ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ

ΚΥΠΡΟΣ – ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Αυξάνεται το ποσοστό ανίχνευσης του βρετανικού στελέχους στην Κύπρο

ΚΥΠΡΟΣ – ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Αυξάνεται το ποσοστό ανίχνευσης του βρετανικού στελέχους στην Κύπρο

Σε άλλα 45 δείγματα θετικών ατόμων εντοπίστηκε το βρετανικό μεταλλαγμένο στέλεχος του ιού, σύμφωνα ενημέρωση που έλαβε το Υπουργείο Υγείας από το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC).


Σε ανακοίνωση του Υπουργείου, αναφέρεται ότι όπως έχει διαπιστωθεί από την επιστημονική κοινότητα διεθνώς, η βρετανική μετάλλαξη είναι πιο επιθετική, προκαλεί περίπου 60% μεγαλύτερη μετάδοση του ιού και, σε πολλές περιπτώσεις, ευθύνεται για την αύξηση των κρουσμάτων εντός της κοινότητας.
 
«Όπως ενημερώνει το ECDC, η εξειδικευμένη εξέταση για αλληλούχιση στελεχών (sequencing) σε δείγματα που στάλθηκαν από την Κύπρο ήταν επιτυχής σε 78 δείγματα που χρονικά αφορούν την περίοδο που αρχίζει από τον Ιανουάριου μέχρι και τις 6 Μαρτίου», προστίθεται.
 
Σύμφωνα με το Υπουργείο Υγείας, ενδιαφέρον παρουσιάζουν τα ακόλουθα στοιχεία, που προέκυψαν από την εξέταση των δειγμάτων και συσχετίζονται με τον χρόνο που λήφθηκε το θετικό δείγμα:

  • Τελευταία εβδομάδα Δεκεμβρίου 2020 – Ιανουάριος: Σε σύνολο 18 δειγμάτων, το ποσοστό εμφάνισης της αγγλικής παραλλαγής υπολογίζεται στο 0%.
  • 1-15 Φεβρουαρίου: Σε σύνολο 16 στελεχών, το ποσοστό εμφάνισης της αγγλικής παραλλαγής υπολογίζεται στο 31,25%, δηλαδή σε πέντε δείγματα από σύνολο 16.
  • 15 Φεβρουαρίου – 6 Μαρτίου: Σε σύνολο 44 στελεχών, το ποσοστό εμφάνισης της αγγλικής παραλλαγής υπολογίζεται στο 91%, δηλαδή σε 40 δείγματα από σύνολο 44.

 
Αναφέρεται επίσης ότι από τα 45 δείγματα, στα οποία ταυτοποιήθηκε η βρετανική μετάλλαξη, τα 44 αφορούν θετικά περιστατικά από την Επαρχία Λεμεσού (σύνολο δειγμάτων που εξετάστηκαν: 73) και το ένα αφορά θετικό περιστατικό από την Επαρχία Πάφου (σύνολο δειγμάτων που εξετάστηκαν: 5).
 
Σημειώνεται επίσης ότι μέχρι στιγμής, η αλληλούχιση στελεχών του ιού SARS-CoV-2 ήταν επιτυχής σε 461 δείγματα, στα 177 εκ των οποίων ταυτοποιήθηκε η βρετανική παραλλαγή του ιού, ποσοστό 38,39%.
 
Το Υπουργείο Υγείας  σημειώνει ότι «οι μεταλλάξεις του ιού προκαλούν έντονη ανησυχία σε όλα τα κράτη της Ευρώπης, με τις συστάσεις του ECDC να εστιάζουν στην εντατικοποίηση των ελέγχων με την αξιοποίηση των μαζικών ελέγχων, την αυστηρή επιτήρηση στις πύλες εισόδου και την ιχνηλάτηση των επαφών των κρουσμάτων, με στόχο την έγκαιρη ανίχνευση των μεταλλάξεων».
 
Σε εναρμόνιση με τις οδηγίες του ECDC, συνεχίζει, «σε εθνικό επίπεδο η Κύπρος από την αρχή της πανδημίας έχει επενδύσει στη συνεχή επιτήρηση της επιδημιολογικής εικόνας της χώρας μέσω της διενέργειας αυξημένων τεστ στην κοινότητα, αλλά και των αυξημένων ελέγχων στις πύλες εισόδου της Δημοκρατίας».

«Η ενδελεχής δε ιχνηλάτηση των επαφών των θετικών περιστατικών συνέβαλε καθοριστικά στον έγκαιρο εντοπισμό κρουσμάτων και στην απομόνωσή τους, πρακτική που είχε ως αποτέλεσμα να αποτραπούν περαιτέρω εξάρσεις κρουσμάτων στην κοινότητα», καταλήγει η ανακοίνωση του Υπουργείου Υγείας.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Αντίποινα στο Ιράν αποφάσισε το Ισραήλ, κλειστά χαρτιά για το χρόνο επίθεσης

Αντίποινα στο Ιράν αποφάσισε το Ισραήλ, κλειστά χαρτιά για το χρόνο επίθεσης

Καζάνει που «βράζει» είναι η Μέση Ανατολή, μετά την επίθεση του Ιράν στο Ισραήλ σε αντίποινα για το φονικό χτύπημα του δεύτερου στο ιρανικό προξενείο στη Συρία. Ο ισραηλινός πρωθυπουργός, Μπενιαμίν Νετανιάχου, έχει δεσμευτεί να απαντήσει στην Τεχεράνη και σταθμίζει τις επιλογές του για το τι θα κάνει. 

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top