ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Οι ΗΠΑ πρέπει να είναι ξεκάθαρες σε σχέση με Τουρκία, είπε η Νούλαντ στην Επιτροπή Εξωτερικών Γερουσίας

Οι ΗΠΑ πρέπει να είναι ξεκάθαρες σε σχέση με Τουρκία, είπε η Νούλαντ στην Επιτροπή Εξωτερικών Γερουσίας

Τη θέση του Υπουργού Εξωτερικών, Αντονι Μπλίνκεν, ότι οι ΗΠΑ πρέπει να είναι ξεκάθαρες (clear-eyed) σε σχέση με την Τουρκία, επανέλαβε η υποψήφια για τη θέση της βοηθού Υπουργού Εξωτερικών για Πολιτικές Υποθέσεις, Βικτώρια Νούλαντ, καταθέτοντας την Πέμπτη ενώπιον της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας.


Η κ. Νούλαντ επανέλαβε τις πάγιες αμερικανικές θέσεις για το θέμα της αγοράς των ρωσικών πυραύλων S-400, αναφέρθηκε στα ανθρώπινα δικαιώματα στην Τουρκία, αλλά απέφυγε να σχολιάσει τις αναφορές του προέδρου της επιτροπής, γερουσιαστή Ρόμπερ Μενέντεζ και του δημοκρατικού βουλευτή, Κρις Βαν Χόλεν, για τις προκλήσεις της Τουρκίας σε βάρος της Ελλάδας και της Κύπρου.

Σημειώνεται ότι κ. Νούλαντ αναμένεται να απαντήσει γραπτώς σε πολλά ερωτήματα των μελών της επιτροπής.
 
«Στην Τουρκία, ο Πρόεδρος Ερντογάν απέκτησε το ελεύθερο από την προηγούμενη κυβέρνηση και βλέπουμε τα αποτελέσματα. Την αγορά ενός ρωσικού πυραυλικού συστήματος, τη στρατιωτική επιθετικότητα στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ και τη Συρία, καθώς και φιλοπόλεμες δράσεις κατά της Ελλάδας και της Κύπρου. Αν και θεωρείται σύμμαχος του ΝΑΤΟ, η Τουρκία φαίνεται να θέλει να τα σπάσει μαζί μας αντί να είναι εταίρος μας. Δεν συμφωνώ με τις επιλογές του Ερντογάν, αλλά πρέπει να αρχίσουμε να επαναπροσανατολίζουμε τον εαυτό μας στην Ανατολική Μεσόγειο, προς δημοκρατίες οι οποίες μοιράζονται μαζί μας τις αξίες μας και τα συμφέροντά μας για την ασφάλεια. Η κυβέρνηση έχει μια σημαντική ευκαιρία εδώ και ελπίζω να την εκμεταλλευτεί», είπε ο πρόεδρος της επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας, Ρόμπερτ Μενέντεζ..
 
Αναφέρθηκε επίσης στα ζητήματα του Ναγκόρνο Καραμπάχ, επισημαίνοντας την ανάγκη άσκησης πίεσης εκ μέρους των ΗΠΑ στο Αζερμπαϊτζάν για την απελευθέρωση των Αρμενίων αιχμαλώτων που κρατά, και την διασφάλιση ότι οι εκτοπισμένοι θα τύχουν της βοήθειας που χρειάζονται.
 
Αποφεύγοντας τις αναφορές σε Ελλάδα και Κύπρο, η κ. Νούλαντ είπε πως εργάζεται για 25 χρόνια στην σύγκρουση Αρμενίας – Αζερμπαϊτζάν, χαρακτηρίζοντας τραγικές τις εξελίξεις της περασμένης χρονιάς.

«Πρέπει να απελευθερωθούν οι αιχμάλωτοι, να δοθεί ανθρωπιστική βοήθεια, να διασφαλιστεί η κυριαρχία και εδαφική ακεραιότητα της Αρμενίας και ότι θα αποφασίζει η ίδια για τον εαυτό της», είπε, προσθέτοντας ότι οι ΗΠΑ πρέπει να μιλήσουν με την σύμμαχό τους Τουρκία.
 
«Ο Υπουργός Εξωτερικών μίλησε για ξεκάθαρη στάση σε σχέση με τις εξελίξεις στην Τουρκία. Έχουμε πολλή δουλειά να κάνουμε για τη διμερή μας σχέση και να καταστήσουμε ξεκάθαρες τις ανησυχίες μας, όχι μόνο για όσα κάνει η Τουρκία εκτός των συνόρων της, αλλά κι εντός της χώρας», είπε.
 
Σχολιάζοντας την κριτική του γερουσιαστή Κρις Βαν Χόλεν σε βάρος της Τουρκίας, για την αγορά των S-400 και την επιθετικότητα σε βάρος της Ελλάδας και της Κύπρου, η κ. Νούλαντ είπε, «όπως απάντησα και στον πρόεδρο της επιτροπής, συμφωνώ με τον Υπουργό Εξωτερικών για την ανάγκη να είμαστε ξεκάθαροι έναντι της Τουρκία. Δεν έχει κανένα νόημα μία σύμμαχος στο ΝΑΤΟ να αγοράζει νέα ρωσικά στρατιωτικά συστήματα. Υπάρχει δικομματική ανησυχία στις ΗΠΑ να συνεχίσουμε να πιέζουμε την Τουρκία στο θέμα αυτό, όπως και σ’ όλα τα άλλα που έχουμε, συμπεριλαμβανομένων της δημοκρατίας και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων εντός της Τουρκίας», πρόσθεσε.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Θλίψη στον Κυπριακό πολιτισμό: Πέθανε η Ελένη Νικήτα - Αντιμετώπιζε προβλήματα υγείας

Συμπλοκή νεαρών στην Λευκωσία: Στο νοσοκομείο τρεις τραυματίες - Διερευνά τους ισχυρισμούς τους η Αστυνομία

Στο νοσοκομείο 19χρονος - Έχασε τον έλεγχο της μοτοσικλέτας του και προσέκρουσε σε πάσσαλο

Ξεπέρασε το επιτρεπτό όριο η σκόνη: Ο λόγος που «προτιμά» τη χώρα μας – «Αυξομειώσεις μέχρι τη Δευτέρα»

Πράξη ανθρωπιάς από Κύπριο: Νοικιάζει αφιλοκερδώς την οικία του σε μητέρα μονογονιό 5 ανήλικων παιδιών



Αυτός διορίστηκε ειδικός σύμβουλος του ΠτΔ για θέματα εκπαίδευσης

Αυτός διορίστηκε ειδικός σύμβουλος του ΠτΔ για θέματα εκπαίδευσης

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης με απόφασή του διόρισε τον Γεώργιο Σκαλιά ως Ειδικό του Σύμβουλο για θέματα Εκπαίδευσης. Ο διορισμός του είναι άνευ απολαβών και δεν περιλαμβάνει οποιεσδήποτε εκτελεστικές αρμοδιότητες και εξουσίες.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top