ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Στο Λονδίνο ο Α.Κυπριανού για επαφές και ομιλία σχετικά με το κυπριακό

Στο Λονδίνο ο Α.Κυπριανού για επαφές και ομιλία σχετικά με το κυπριακό

Συνάντηση με διπλωμάτες του Φόρεϊν Όφις και γεύμα με τους βουλευτές του βορείου Λονδίνου του Εργατικού Κόμματος περιελάμβανε το πρωινό και απογευματινό πρόγραμμα της επίσκεψης που πραγματοποιεί στο Λονδίνο ο Γενικός Γραμματέας της Κ.Ε. του ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριανού.

Ο κ. Κυπριανού βρίσκεται στη βρετανική πρωτεύουσα για να συμμετάσχει ως κεντρικός ομιλητής σε παμπαροικιακή συγκέντρωση που διοργανώνει το ΑΚΕΛ Βρετανίας το βράδυ (της Πέμπτης) στο Κυπριακό Κοινοτικό Κέντρο.

Στην πρωινή συνάντηση στο Φόρεϊν Όφις ο Άντρος Κυπριανού είχε την ευκαιρία να συζητήσει τις νεότερες εξελίξεις στο Κυπριακό με τους διπλωμάτες που στελεχώνουν το γραφείο που ασχολείται με την Κύπρο.

Νωρίς το απόγευμα γευμάτισε με τους βουλευτές των Εργατικών που εκπροσωπούν τις περιφέρειες του βορείου Λονδίνου με πολυπληθή παρουσία Κυπρίων: Τζόαν Ράιαν, Κάθριν Γουέστ και Κέιτ Όσαμορ, καθώς επίσης και με τον επί σχεδόν δύο δεκαετίες βουλευτή στο Edmonton Άντι Λοβ, ο οποίος καίτοι δε συμμετείχε στις πρόσφατες εκλογές (σσ: τον διαδέχθηκε η κα Όσαμορ) παραμένει ενεργός υποστηρικτής του κυπριακού σκοπού. Παρόντες στο γεύμα ήταν επίσης ο Επαρχιακός Γραμματέας του ΑΚΕΛ Βρετανίας Πάμπος Χαραλάμπους και ο Οργανωτικός Γραμματέας Χαράλαμπος Πίτρης.

Όλοι οι βουλευτές, με διαφορετική μεταξύ τους εμπειρία και ανάμιξη στο Κυπριακό, δήλωσαν έτοιμοι να συμμετάσχουν σε αποστολή στην Κύπρο, ώστε να εμπλακούν πιο ενεργά στη στήριξη μίας δίκαιης λύσης. Εξέφρασαν δε την προθυμία μόλις αναδειχθεί η νέα ηγεσία του Εργατικού Κόμματος να φέρουν την ηγεσία του ΑΚΕΛ σε επαφή μαζί της, ώστε οι συνομιλίες μεταξύ των δύο κομμάτων να γίνονται και στο ανώτερο επίπεδο.

Ο κ. Κυπριανού εξέφρασε στους συνομιλητές του την άποψη ότι μέχρι στιγμής τα μηνύματα από την επανέναρξη της διαδικασίας των συνομιλιών στην Κύπρο είναι ενθαρρυντικά, επισημαίνοντας όμως ταυτόχρονα ότι πρέπει να δούμε ποιες θα είναι οι τουρκικές θέσεις που θα πέσουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και ότι ο Πρόεδρος Αναστασιάδης θα πρέπει να είναι συνεπής προς τα λεγόμενά του.

«Γίνεται μια νέα προσπάθεια στο Κυπριακό την οποία στο ΑΚΕΛ θεωρούμε πολύ κρίσιμη και καθοριστική, μια προσπάθεια που κατά την άποψή μας θα σημαδέψει τη μελλοντική πορεία της Κύπρου και του κυπριακού λαού. Πρέπει να καταβληθούν προσπάθειες για να επιτύχει αυτή η διαδικασία», δήλωσε ο Γ.Γ. του κόμματος μετά τις επαφές του.

«Με τον ερχομό μου εδώ για τη μεγάλη παμπαροικιακή εκδήλωση κρίθηκε σκόπιμο να μιλήσουμε με το Φόρεϊν Όφις και με τους βουλευτές που μπορούν να επηρεάσουν τις απόψεις της βρετανικής κυβέρνησης», συνέχισε ο κ. Κυπριανού. «Μετέφερα τις ανησυχίες των Κυπρίων και τις διαχρονικές θέσεις όπως έχουν εκφραστεί στο Εθνικό Συμβούλιο, τις αρχές επί των οποίων πρέπει να βασίζεται μια συμφωνία με την τουρκική πλευρά. Θέσαμε επίσης τα ζητήματα επί των οποίων δεν πρόκειται να υποχωρήσουμε, επίσης όπως καθορίστηκαν από το Εθνικό Συμβούλιο με τις διαχρονικές συζητήσεις. Επαναλαμβάνω ότι η νέα προσπάθεια είναι πάρα πολύ κρίσιμη και καθοριστική και ότι ο καθένας μας έχει υποχρέωση να διαδραματίσει τον δικό του εποικοδομητικό και θετικό ρόλο για ένα θετικό αποτέλεσμα».

Ο κ. Κυπριανού πρόσθεσε πως για το ΑΚΕΛ είναι ξεκάθαρο πως επιδιώκεται λύση στη βάση διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας, «όπως όμως εμείς την καθορίζουμε και όχι όπως απαιτεί η τουρκική πλευρά».

Εκτίμησε δε ότι οι συνομιλητές του άκουσαν με μεγάλη προσοχή όσα τους μεταφέρθηκαν. «Θέλω να πιστεύω ότι θα τα λάβουν σοβαρά υπόψη τους αν θέλουν σοβαρά να συμβάλλουν στην προσπάθεια επίλυσης του Κυπριακού», είπε ο Άντρος Κυπριανού.

Η ομιλία του κ. Κυπριανού στην παμπαροικιακή συγκέντρωση θα έχει ως θέμα τις τελευταίες πολιτικές εξελίξεις στην Κύπρο.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Σεξ στην παραλία: Η «καλοκαιρινή» φαντασίωση - Πόσο επικίνδυνο είναι τελικά;

4+1 παραμυθένιοι έρωτες που γεννήθηκαν στα γυρίσματα τηλεοπτικών σειρών

Αυτισμός: Απλό τεστ υπόσχεται διάγνωση σε μωρά κάτω των επτά μηνών

Είναι υποχρεωτικό να καταβάλλει ένας εργοδότης 13ο και 14ο μισθό;

Η στιγμή της κατάρρευσης του τριώροφου κτιρίου στην Κωνσταντινούπολη - Η στιγμή της κατάρρευσης του τριώροφου κτιρίου στην Κωνσταντινούπολη - Ένας νεκρός και επτά τραυματίες - Δείτε βίντεο

Κλεοπάτρα Αδάμου: Η 24χρονη αδερφή της Ήβης είναι μία κούκλα και έχει ταλέντο στη μουσική



Λετυμπιώτης για Κυπριακό: «Διαβεβαιώνουμε ότι δεν υπάρχει μεγαλύτερη έγνοια»

Λετυμπιώτης για Κυπριακό: «Διαβεβαιώνουμε ότι δεν υπάρχει μεγαλύτερη έγνοια»

«Διαβεβαιώνουμε τον κυπριακό λαό ότι δεν υπάρχει μεγαλύτερη έγνοια από την επίλυση του Κυπριακού, του ύψιστου εθνικού ζητήματος και θα συνεχίσουμε να καταβάλλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια για να μπορέσουν να υπάρξουν εξελίξεις», είπε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κ. Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top