ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ

Κορωνοϊός – Γρίπη: Η διπλή «απειλή» του χειμώνα – Πώς θα προστατευτούμε

Κορωνοϊός – Γρίπη: Η διπλή «απειλή» του χειμώνα – Πώς θα προστατευτούμε

Παρόλο που τα κρούσματα κορωνοϊού αυτή την περίοδο παρουσιάζουν πτωτικές τάσεις στις περισσότερες δυτικές χώρες, έχουμε ακόμα πολύ δρόμο μπροστά μας μέχρι αυτή η απειλή πάψει να υπάρχει

Μια μεγάλη ανησυχία των ειδικών για τον φετινό χειμώνα, λοιπόν, είναι μια πιθανή αναζωπύρωση της COVID-19 ταυτόχρονα με την επανεμφάνιση άλλων αναπνευστικών παθήσεων και ιδιαίτερα της γρίπης

Σε ολόκληρο τον κόσμο, οι λοιμώξεις από τον ιό της γρίπης έπεσαν κατακόρυφα και σχεδόν εξαφανίστηκαν με την εμφάνιση της πανδημίας, καθώς τα μέτρα κοινωνικής απόστασης που εφαρμόστηκαν για την προστασία από τον κορωνοϊό περιόρισαν και την εξάπλωση της γρίπης. «Δυστυχώς, όμως, αυτό σημαίνει ότι τώρα πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προετοιμασμένοι για τη γρίπη τον φετινό χειμώνα», σχολιάζει σε σχετική δημοσίευση στο The Conversation ο Δρ. Paul Hunter, καθηγητής Ιατρικής στο Πανεπιστήμιο East Anglia.

Τα επιστημονικά δεδομένα δείχνουν ότι οι ανοσολογικές αποκρίσεις στην COVID-19 και τη γρίπη είναι εν μέρει παρόμοιες. Η σχετικά πρόσφατη λοίμωξη ή ο εμβολιασμός παρέχουν καλή προστασία έναντι μιας επακόλουθης λοίμωξης, αλλά σύντομα η προστασία αυτή αρχίζει να φθίνει. Οι πρώιμες επαναλοιμώξεις είναι σε γενικές γραμμές ασυμπτωματικές ή σχετικά ήπιες, αλλά όσο μεγαλύτερο είναι το διάστημα από την παραγωγή της ανοσίας μέχρι την επαναλοίμωξη, τόσο πιο σοβαρή θα είναι αυτή.

«Αυτό είναι ιδιαίτερα εμφανές όταν εξετάζουμε τον τρόπο με τον οποίο η γρίπη επηρεάζει τους ανθρώπους που ζουν σε απομακρυσμένα νησιά. Επειδή μπορεί να περάσουν μεγάλα διαστήματα χωρίς να εκτεθούν στη γρίπη, όταν τελικά την συναντούν, τα ποσοστά θνησιμότητας είναι υψηλότερα», εξηγεί ο Δρ. Hunter. Ενδεικτικά, μια μελέτη που εξέτασε τους κατοίκους του Tristan da Cunha, ενός συμπλέγματος απομονωμένων νησιών του Ατλαντικού, βρήκε ότι η αποχή από την έκθεση στη γρίπη για κάποια χρόνια φάνηκε να αυξάνει τον κίνδυνο της νόσου.

Επομένως, η ανησυχία είναι ότι, επειδή τα μέτρα για τον έλεγχο της COVID-19 έχουν περιορίσει σχεδόν εντελώς την έκθεση των ανθρώπων στη γρίπη τους 18 μήνες, έχει μειωθεί η φυσική ανοσία του πληθυσμού. «Ουσιαστικά είναι σαν να ζούμε όλοι σε απομονωμένα νησιά από τις αρχές του 2020, λόγω των lockdown, των ταξιδιωτικών περιορισμών και της τηλεργασίας», προσθέτει ο ειδικός.

Όταν, λοιπόν, η γρίπη επιστρέψει, είναι πιθανό να επηρεάσει περισσότερο κόσμο και να προκαλέσει πιο σοβαρή ασθένεια από ό,τι θα βλέπαμε σε μια τυπική εποχή της γρίπης, πράγμα που πιθανότατα να συμβεί και με άλλους αναπνευστικούς ιούς. Ωστόσο, δεν είναι εύκολο για τους ειδικούς να προβλέψουν πότε ακριβώς θα επανέλθει η γρίπη ούτε πόσο χειρότερη ή συχνή θα είναι. Προς το παρόν, τα ποσοστά λοιμώξεων από εποχική γρίπη παραμένουν σχετικά χαμηλά, αλλά αυτό θα μπορούσε να αλλάξει άμεσα όταν ο ιός αρχίσει να εξαπλώνεται.

«Το καλό είναι ότι έχουμε ασφαλή και αποτελεσματικά εμβόλια κατά της γρίπης που μειώνουν τον κίνδυνο λοίμωξης και σοβαρής ασθένειας. Το πρόβλημα, όμως, είναι ότι ο ιός της γρίπης μεταλλάσσεται με μεγάλη ταχύτητα, με αποτέλεσμα τα κυκλοφορούντα στελέχη να αλλάζουν κάθε χρόνο. Έτσι, φέτος είναι ακόμα πιο δύσκολο για τους ειδικούς του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας να προβλέψουν ποια στελέχη θα κυκλοφορούν και άρα να τα ενσωματώσουν στα εμβόλια κατά της γρίπης, επομένως υπάρχει μεγαλύτερος κίνδυνος φέτος λόγω μιας πιθανής ύπαρξης ενός εμβολίου που δε θα είναι τόσο αποτελεσματικό όσο τα προηγούμενα», σημειώνει ο Δρ. Hunter.

Πώς συνδυάζεται με την COVID-19
Ακόμα και πριν την πανδημία, η εποχική γρίπη επέφερε σημαντική πίεση στους γιατρούς και τα συστήματα υγείας των χωρών κάθε χρόνο. Η αντιμετώπισή της τώρα, σε μια στιγμή που οι υπηρεσίες υγείας καλούνται να περιθάλψουν χιλιάδες ασθενείς με COVID-19, θα είναι ιδιαίτερα δύσκολη και θα εντείνει την πίεση.

Υπάρχει, όμως, κι ένας επιπλέον κίνδυνος: η ταυτόχρονη λοίμωξη. Είναι πιθανό ένας οργανισμός να νοσεί από COVID-19 και την ίδια στιγμή από μια άλλη, βακτηριακή, μυκητιασική ή ιογενή λοίμωξη. Μάλιστα, μια μελέτη που εξέτασε νοσηλευόμενους για κορωνοϊό ασθενείς εκτίμησε ότι το 19% αυτών νοσούσε επίσης και από μια άλλη λοίμωξη. Διαπίστωσε, ακόμη, ότι οι πάσχοντες από δύο λοιμώξεις ταυτόχρονα είχαν περισσότερες πιθανότητες θανάτου.

Τον πρώτο καιρό της πανδημίας, όταν η γρίπη ακόμα κυκλοφορούσε, Βρετανοί ερευνητές μπόρεσαν να συγκρίνουν τα αποτελέσματα υγείας των ανθρώπων που νοσούσαν μόνο από COVID-19 με αυτά όσων νοσούσαν ταυτόχρονα από κορωνοϊό και γρίπη. Η δεύτερη κατηγορία ασθενών είχε διπλάσιες πιθανότητες να εισαχθεί σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ), να χρειαστεί διασωλήνωση και να πεθάνει από όσους είχαν μόνο COVID-19.

Λόγω, λοιπόν, της άμεσης απειλής και της αυξημένης πίεσης που θα επιφέρει η γρίπη στα συστήματα υγείας που ήδη μάχονται για να αντιμετωπίσουν τον κορωνοϊό, είναι διπλά σημαντικό οι άνθρωποι φέτος να αξιοποιήσουν την ευκαιρία του εμβολιασμού τόσο για τη γρίπη όσο και για τον κορωνοϊό για να προστατεύσουν τόσο τον εαυτό τους όσο και τους γύρω τους.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Μας τα... χαλάει ο καιρός - Σε ισχύ κίτρινη προειδοποίηση για ισχυρές καταιγίδες και χαλάζι

Ζίζυρος, σακκουλλοδρομίες και άλλα 10 παραδοσιακά παιχνίδια του Πάσχα στην Κύπρο - Διατηρούνται αναλλοίωτα στο πέρασμα του χρόνου

Γρίπη των πτηνών και σε… αγελάδες: Πώς και πότε μεταδίδεται στον άνθρωπο - Απαντά στο «Τ» ο Δρ. Καραγιάννης

Επεισοδιακή νύχτα στη Λεμεσό - Έκαψαν περιπολικό και επιτέθηκαν σε αστυνομικούς

Υπ.Μεταφορών στο «T»: Η Τοπική Αυτοδιοίκηση θα λειτουργήσει σύστημα καμερών για παράνομη στάθμευση - Οι λεπτομέρειες

Ιωάννα Τούνη: Δείχνει στους ακολούθους της τις εξωτικές διακοπές της - Δείτε φωτογραφίες



«Βράζει» η Αστυνομία μετά την επίθεση 100 κουκουλοφόρων - Συστάθηκε ειδικό κλιμάκιο, ψάχνουν τους δράστες

«Βράζει» η Αστυνομία μετά την επίθεση 100 κουκουλοφόρων - Συστάθηκε ειδικό κλιμάκιο, ψάχνουν τους δράστες

Σε εξέλιξη βρίσκονται οι έρευνες της Αστυνομίας για τον εντοπισμό των ατόμων που χθες βράδυ επιτέθηκαν σε μέλη της Αστυνομίας και προκάλεσαν ζημιές σε περιπολικά, στην περιοχή του Ύψωνα Λεμεσού. Σε δηλώσεις τους ο εκπρόσωπος Τύπου της αστυνομίας Λεμεσού Λευτέρης Κυριάκου, ανέφερε ότι έχει συσταθεί κλιμάκιο, το οποίο αξιολογεί τεκμήρια και μαρτυρίες.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top