ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Στο «περίμενε» για το επίδομα διακίνησης αρκετά ΑμεΑ: Ο λόγος που δεν το λαμβάνουν - Τα ποσά και όσα ισχύουν

Στο «περίμενε» για το επίδομα διακίνησης αρκετά ΑμεΑ: Ο λόγος που δεν το λαμβάνουν - Τα ποσά και όσα ισχύουν

Στο «περίμενε» για το επίδομα διακίνησης έμειναν εδώ και καιρό αρκετά άτομα με αναπηρίες αφού δεν τους το δίνουν επειδή δεν εργάζονται, κάτι που προκαλεί την αγανάκτηση τόσο των ιδίων των ατόμων όσο και των οικογενειών τους.

Μιλώντας στο ThemaOnline ο Πρόεδρος της Οργάνωσης Παραπληγικών Κύπρου (ΟΠΑΚ), Δημήτρης Λαμπριανίδης, ανέφερε ότι το επίδομα διακίνησης είχε αρχικά δοθεί ως κίνητρο για εργασία πριν από πολλά χρόνια.

«Αυτό δυστυχώς, ενώ είχαμε επανειλημμένος ζητήσει να τροποποιηθεί ο νόμος και να δίνεται σε όλα τα άτομα με παραπληγία είτε εργάζονται είτε δεν εργάζονται, ακόμα δεν έχει γίνει αυτή η διερεύνηση», εξήγησε.

Όπως τόνισε ο κ. Λαμπριανίδης, το πρόβλημα αφορά τα παραπληγικά άτομα αφού όλα τα τετραπληγικά άτομα το λαμβάνουν ανεξαρτήτως αν εργάζονται ή όχι.

«Όσο αφορά τα παραπληγικά άτομα, το λαμβάνουν μόνο αν εργάζονται ή αν είναι φοιτητές. Γίνονται προσπάθειες να το λαμβάνουν τόσο όλα τα παραπληγικά άτομα όσο και άτομα με πιο ελαφρές αναπηρίες που έχουν αυξημένες ανάγκες διακίνησης», επεσήμανε.

Καταληκτικά, ο κ. Λαμπριανίδης ανέφερε ότι η Πολιτεία οφείλει να στηρίξει υπεύθυνα όλα τα άτομα με αναπηρίες.

«Η Πολιτεία έχει υποχρέωση να στηρίζει το κάθε άτομο και την κάθε οικογένεια που έχει κάποιο άτομο με αναπηρία στον βαθμό που δημιουργεί κόστος η αναπηρία στην ζωή τους. Η χώρα μας, όσο αφορά τις δαπάνες για κοινωνικές παροχές σε άτομα με αναπηρίες, είναι από τις τελευταίες στην ΕΕ», σημείωσε.

Τι ισχύει σήμερα με το επίδομα διακίνησης

Με βάση την ισχύουσα νομοθεσία, δικαιούχοι για το επίδομα διακίνησης είναι:

- Άτομα με παραπληγία, παραμόρφωση ή αδυναμία των κάτω άκρων σε βαθμό που υπερβαίνει το 39%, τα οποία εργάζονται ή φοιτούν

- Άτομα με περιορισμό της οξύτητας της όρασης και των δύο οφθαλμών, ώστε αυτή στον καλύτερο οφθαλμό να μην υπερβαίνει, έστω και με διορθωτικούς φακούς, τα 6/36, τα οποία εργάζονται ή φοιτούν

- Τετραπληγικά άτομα

- Τυφλά άτομα (η οξύτητα της όρασης και των δύο οφθαλμών είναι τέτοια ώστε αυτή στον καλύτερο οφθαλμό να μην υπερβαίνει, έστω και με διορθωτικούς φακούς, τα 6/60)

Αναλυτικά τα ποσά:

- €75 μηνιαίως σε άτομα με σοβαρά προβλήματα στα κάτω άκρα τα οποία εργάζονται ή σπουδάζουν

- €75 σε τυφλά άτομα, ανεξαρτήτως εάν εργάζονται ή σπουδάζουν

- €150 σε άτομα που η όρασή τους δεν υπερβαίνει τα 6/36 στον καλύτερο οφθαλμό, τα οποία εργάζονται ή σπουδάζουν

- €150 σε τετραπληγικά άτομα, ανεξαρτήτως εάν εργάζονται ή σπουδάζουν

Παράλληλα υπάρχει και το σχέδιο παροχής επιδόματος διακίνησης στους αιμοκαθαιρόμενους νεφροπαθείς καθώς και το σχέδιο παροχής επιδόματος διακίνησης σε άτομα με θαλασσαιμία.

Οι δικαιούχοι για το σχέδιο παροχής επιδόματος διακίνησης στους αιμοκαθαιρόμενους νεφροπαθείς είναι οι αιμοκαθαιρόμενοι νεφροπαθείς, οι οποίοι είναι ενταγμένοι σε μόνιμο και τακτικό πρόγραμμα στις μονάδες αιμοκαθαιρόμενων δημόσιων νοσηλευτηρίων.

Αναλυτικά τα ποσά:

- €75 μηνιαίως για δικαιούχους που διαμένουν μόνιμα εντός Δήμων

- €150 μηνιαίως για δικαιούχους που διαμένουν μόνιμα εντός κοινοτήτων

Οι δικαιούχοι για το σχέδιο παροχής επιδόματος διακίνησης σε άτομα με θαλασσαιμία είναι τα άτομα με θαλασσαιμία, τα οποία είναι ενταγμένα σε μόνιμο και τακτικό πρόγραμμα μεταγγίσεων σε δημόσια νοσηλευτήρια.

Αναλυτικά τα ποσά:

- €75 μηνιαίως για δικαιούχους που διαμένουν μόνιμα εντός Δήμων

- €150 μηνιαίως για δικαιούχους που διαμένουν μόνιμα εντός κοινοτήτων

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Μήνυμα ΠτΔ για τερματικό: «Το κράτος δεν εκβιάζεται... με εκπλήσσει αυτή η ανάγκη της εταιρείας για δημόσιες παρεμβάσεις»

Μήνυμα ΠτΔ για τερματικό: «Το κράτος δεν εκβιάζεται... με εκπλήσσει αυτή η ανάγκη της εταιρείας για δημόσιες παρεμβάσεις»

«Είμαι σε επαφή μαζί της και ο ίδιος προσωπικά, αλλά και με κάποια κράτη μέλη της ΕΕ, και εκτός της ΕΕ, όπως με Μόνιμα Μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας των ΗΕ, για να δούμε πώς μπορούν να δημιουργηθούν οι προοπτικές για επανέναρξη των συνομιλιών», είπε σήμερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Χριστοδουλίδης.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top