ΥΓΕΙΑ

Αϋπνία: Αυτό το ηρεμιστικό κόλπο έχει καλύτερα αποτελέσματα από τη μελατονίνη – Δοκιμάστε το

Αϋπνία: Αυτό το ηρεμιστικό κόλπο έχει καλύτερα αποτελέσματα από τη μελατονίνη – Δοκιμάστε το

Αν το ταίρι σας παίρνει αγκαλιά ένα δικό σας μπλουζάκι για να κοιμηθεί, όταν τύχει και δεν κοιμάστε πλάι του, επειδή ισχυρίζεται ότι κοιμάται πιο ήσυχα, δεν είναι μόνο πολύ ερωτευμένο, αλλά και άθελά του έχει βρεί ένα από τα καλύτερα φυσικά υπνωτικά.

Η επιστήμη τάσσεται με το μέρος του, καθώς σύμφωνα με μια μελέτη από το Πανεπιστήμιο της Βρετανικής Κολομβίας (UBC), το άρωμα του συντρόφου μπορεί να μας οδηγήσει γρηγορότερα στην αγκαλιά του Μορφέα.

«Τα ευρήματά μας αποδεικνύουν ότι ο ύπνος με το άρωμα του συντρόφου αρκεί για να βελτιωθεί αποτελεσματικά η ποιότητά του. Οι συμμετέχοντες είχαν κατά μέσο όρο βελτίωση της αποτελεσματικότητας του ύπνου κατά περισσότερο από 2%. Τα αποτελέσματα μάλιστα ήταν παρόμοια με τη ληψη συμπληρωμάτων μελατονίνης από το στόμα, που χρησιμοποιούνται για τις διαταραχές ύπνου» επισημαίνει η Marlise Hofer, επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης και μεταπτυχιακή φοιτήτρια στο Τμήμα Ψυχολογίας του UBC.

Πώς έφτασαν οι ερευνητές σε αυτά τα συμπεράσματα;

Στη μελέτη συμμετείχαν 155 άτομα. Στους μισούς συντρόφους, δόθηκε ένα καθαρό μπλουζάκι, το οποίο έπρεπε να φορούν για 24 ώρες Τους ζητήθηκε να μην χρησιμοποιήσουν αποσμητικό ή προϊόντα με άρωμα, αλλά και να απέχουν από το κάπνισμα την άσκηση και την κατανάλωση ορισμένων τροφίμων. Αφού πέρασε αυτό το χρονικό διάστημα, οι ερευνητές κατέψυξαν τα μπλουζάκια, προκειμένουν να διατηρηθεί η μυρωδιά τους.

Στους έτερους συντρόφους στη συνέχεια, δόθηκαν δύο πανομοιότυπα μπλουζάκια για να τα χρησιμοποιήσουν ως μαξιλαροθήκες – το ένα εμποτισμένο με το άρωμα του συντρόφου τους και το άλλο που ήταν είτε καθαρό είτε φορεμένο από έναν άγνωστο, χωρίς να γνωρίζουν ποιο είναι ποιο. Τα επόμενα δύο βράδια κοιμήθηκαν διαδοχικά με καθένα από αυτά. Μετά από κάθε νύχτα, συμπλήρωσαν ένα ερωτηματολόγιο σχετικά με το πόσο καλά ξεκουράστηκαν. Για μεγαλύτερη εγκυρότητα των αποτελεσμάτων, η ποιότητα του ύπνου τους μετρήθηκε με τη χρήση ενός ρολογιού ύπνου που παρακολουθούσε τις κινήσεις τους καθ’ όλη τη διάρκεια της νύχτας.

Στο τέλος της μελέτης, έπρεπε να μαντέψουν ποιο μπλουζάκι ήταν του συντρόφου τους. Όπως διαπίστωσαν οι ερευνητές, ανεξάρτητα από τα ερωτηματολόγια, τα αποτελέσματα από τα ρολόγια απέδειξαν ότι ο αντικειμενικός ύπνος βελτιώθηκε όταν οι συμμετέχοντες εκτέθηκαν στο άρωμα του συντρόφου τους.

«Ένα από τα πιο εκπληκτικά ευρήματα είναι το πώς το άρωμα ενός ερωτικού συντρόφου μπορεί να βελτιώσει την ποιότητα του ύπνου ακόμη και έξω από τη συνειδητή μας επίγνωση. Τα δεδομένα από τα ρολόγια έδειξαν ότι οι συμμετέχοντες είχαν πιο ήρεμο ύπνο όταν κοιμόντουσαν με το άρωμα του συντρόφου τους, χωρίς να το γνωρίζουν» τόνισε η Δρ Frances Chen, επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης και αναπληρώτρια καθηγήτρια στο Τμήμα Ψυχολογίας του UBC.

Η εξήγηση πίσω από αυτό το πόρισμα κρύβεται στην αίσθηση ασφάλειας και στην μείωση του στρες που χαρίζει μια μακροχρόνια σχέση και μπορεί έτσι να οδηγήσει σε πιο ήρεμο ύπνο.

Η Δρ Hofer συνοψίζει λέγοντας ότι η μελέτη θα μπορούσε να οδηγήσει σε περισσότερες έρευνες, που θα εξετάσουν εύκολους και αποτελεσματικούς τρόπους για τη βελτίωση του ύπνου, όπως το να έχετε μαζί σας το πουκάμισο του συντρόφου σας την επόμενη φορά που θα ταξιδέψετε μόνοι σας.

Πηγή: ygeiamou.gr

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

«Η Κύπρος απαιτεί, οι δολοφόνοι στο σκαμνί» - Διαμαρτυρία έξω από τη Νομική Υπηρεσία για τον Θανάση Νικολάου

Επιβραδύνεται η αύξηση της τιμής του καφέ στην ΕΕ – Τι ισχύει για την Κύπρο

Κύπρια επαγγελματίας Feng Shui μιλά στο «Τ»: Τα μυστικά για την καλή ενέργεια και εκείνοι που «αναγκάστηκαν» να αλλάξουν σπίτι

Σήκωσε το Κύπελλο ο μικρός Λουκάς: Η συγκινητική ανάρτηση του πατέρα του - Δείτε εικόνες και βίντεο

Γυναικοκτονία στο Μενίδι: Τα τελευταία λόγια της 40χρονης πριν τη δολοφονήσει ο 50χρονος - Σοκάρει η ιατροδικαστική έκθεση

Λάκης Γαβαλάς: Απατεώνες με ράσα, δεν είναι μοναχοί αυτοί - Με ποινικό μητρώο ο ιερωμένος που τον έβρισε



ΠτΔ: Προανήγγειλε ενίσχυση πολιτικών για πολύτεκνους - «Θα είμαστε πάντοτε στο πλευρό σας»

ΠτΔ: Προανήγγειλε ενίσχυση πολιτικών για πολύτεκνους - «Θα είμαστε πάντοτε στο πλευρό σας»

Την ενίσχυση πολιτικών για πολύτεκνους προανήγγειλε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης, κατά την διάρκεια ομιλίας του στη Γιορτή της Πολύτεκνης Μάνας στη Λευκωσία.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top