ΥΓΕΙΑ

Εμμηνόπαυση: Εγκυμονεί δύο σοβαρούς κινδύνους υγείας όταν είναι πρόωρη

Εμμηνόπαυση: Εγκυμονεί δύο σοβαρούς κινδύνους υγείας όταν είναι πρόωρη

Η πρόωρη εμμηνόπαυση, είτε είναι φυσική, είτε οφείλεται σε χειρουργική επέμβαση μπορεί να επηρεάσει σημαντικά τη μυοσκελετική υγεία μιας γυναίκας, οδηγώντας σε αυξημένη δυσφορία και μεγαλύτερη πιθανότητα εμφάνισης σαρκοπενίας, σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Menopause.

Ο μυοσκελετικός πόνος αποτελεί γνωστό σύμπτωμα της εμμηνόπαυσης, επηρεάζοντας σημαντικό αριθμό γυναικών, ιδίως γύρω στην ηλικία των 50 ετών. Αυτός ο πόνος, σε συνδυασμό με τις αλλαγές στη λειτουργία και τη μάζα των μυών, υπογραμμίζει τη σημασία της κατανόησης του ρόλου των ορμονικών αλλαγών κατά τη φάση μετά την εμμηνόπαυση.

Η εθνική μελέτη γυναικολογικής υγείας των ΗΠΑ έριξε φως στα συμπτώματα που παρουσιάζονται κατά τη μεταβατική περίοδο της εμμηνόπαυσης, αποκαλύπτοντας ότι η μυϊκή δυσκαμψία αποτελεί συχνό παράπονο μεταξύ των γυναικών ηλικίας 40-55 ετών. Η περίοδος αυτή συμπίπτει με μια αξιοσημείωτη μείωση των επιπέδων των ωοθηκικών ορμονών, που είναι εντονότερη στις γυναίκες που βιώνουν πρόωρη εμμηνόπαυση, είτε χειρουργικά είτε φυσικά. Τα επίπεδα τεστοστερόνης μειώνονται επίσης σημαντικά στις γυναίκες με πρόωρη εμμηνόπαυση.

Για να εμβαθύνουν στις επιπτώσεις της εμμηνόπαυσης στη μυοσκελετική υγεία, οι ερευνητές διεξήγαγαν μια μελέτη, στην οποία συμμετείχαν σχεδόν 650 γυναίκες σε προχωρημένη μετεμμηνόπαυση, ηλικίας 55 ετών και άνω. Τα ευρήματά τους αποκάλυψαν ότι όσες υποβλήθηκαν σε πρόωρη χειρουργική εμμηνόπαυση διέτρεχαν υψηλότερο κίνδυνο εμφάνισης μυοσκελετικών ενοχλήσεων και σαρκοπενίας σε σύγκριση με εκείνες που βίωσαν τη φυσική εμμηνόπαυση σε ηλικία 45 ετών και άνω. Η μελέτη υπέδειξε ότι ο πόνος και η μείωση της μυϊκής μάζας που παρατηρείται στις γυναίκες που βρίσκονται σε προχωρημένη μετεμμηνόπαυση μπορεί να συνδέεται περισσότερο με την ανεπάρκεια ορμονών, παρά με τη χρονολογική ηλικία.

«Η μελέτη αναδεικνύει τις πιθανές μακροπρόθεσμες μυοσκελετικές επιπτώσεις της πρόωρης χειρουργικής εμμηνόπαυσης, η οποία προκαλεί πιο απότομη και πλήρη απώλεια των ωοθηκικών ορμονών, συμπεριλαμβανομένων των οιστρογόνων και της τεστοστερόνης, σε σχέση με τη φυσική εμμηνόπαυση. Η χρήση ορμονοθεραπείας μέχρι τη φυσική ηλικία της εμμηνόπαυσης έχει τη δυνατότητα να μετριάσει ορισμένες από τις δυσμενείς μακροπρόθεσμες επιπτώσεις της πρόωρης απώλειας οιστρογόνων», δήλωσε σχετικά η δρ. Stephanie Faubion, ιατρική διευθύντρια της Εταιρείας Εμμηνόπαυσης.

ΠΗΓΗ: ygeiamou.gr

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Αυτά είναι τα νέα αναθεωρημένα Στεγαστικά Σχέδια Αναζωογόνησης Ορεινών - Όλες οι λεπτομέρειες

Άγριος καυγάς μετά από το debate των υποψήφιων δημάρχων Λεμεσού - Άτομο δέχθηκε μπουνιά

Νέα ανακοίνωση από την Kition Ocean Holdings - «Η μεταφορά των υπαλλήλων δεν είναι ζήτημα επιλογής από την Κυβέρνηση»

«Νέκρωσε» το Φτερικούδι μετά το κλείσιμο της Μονής - Προσπαθούν να βρουν μοναχούς από το… εξωτερικό

Έφοδοι, παρακολουθήσεις, κατασχέσεις, όπλα και ναρκωτικά – Οι «διαταράξεις» της νύχτας και το οργανωμένο έγκλημα

Ιλάειρα Ζήση: Μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο η εγκυμονούσα σύζυγος του Μαυρίκιου Μαυρικίου



Στις 5 Ιουνίου η απόφαση για νομιμοποίηση της αίτησης του Εισαγγελέα για παύση του Ελεγκτή

Στις 5 Ιουνίου η απόφαση για νομιμοποίηση της αίτησης του Εισαγγελέα για παύση του Ελεγκτή

Την Τετάρτη, 5 Ιουνίου, στις 9:30 π.μ., θα ανακοινώσει το Συμβούλιο του Ανωτάτου Συνταγματικού Δικαστηρίου την απόφασή του σχετικά με την προδικαστική ένσταση του Γενικού Ελεγκτή Οδυσσέα Μιχαηλίδη στην υπόθεση που έχει καταχωρίσει ο Γενικός Εισαγγελέας Γιώργος Σαββίδης για απόλυσή του για ανάρμοστη συμπεριφορά.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top