ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κανένα σημάδι αισιοδοξίας για το Κυπριακό - Κάλεσμα Χριστοδουλίδη στην Ευρώπη

Κανένα σημάδι αισιοδοξίας για το Κυπριακό - Κάλεσμα Χριστοδουλίδη στην Ευρώπη

Υψώνει τον «τοίχο» αδιαλλαξίας ο κατοχικός ηγέτης Ερσίν Τατάρ, αρνούμενος ακόμα και μία άτυπη τριμερή συνάντηση, επιμένοντας σε κυριαρχική ισότητα.

Την ίδια ώρα, η Λευκωσία διά του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Χριστοδουλίδη εναποθέτει τις ελπίδες της στη διπλωματία όπως αυτή εξελίσσεται όχι μόνο εντός Κύπρου αλλά και εκτός. Ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης περιέγραψε την παρούσα φάση με μία φράση, λέγοντας «δεν είναι θετικές» αναφερόμενος στις δηλώσεις του Ερσίν Τατάρ ύστερα από την τετ-α-τετ συνάντηση που είχε ο κατοχικός ηγέτης με την προσωπική απεσταλμένη του ΓΓ των ΗΕ, Μαρία Άνχελα Ολγκίν.

Προσερχόμενος την Πέμπτη στη δεξίωση του Επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Κύπρο και της Επικεφαλής της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Κύπρο με αφορμή τον εορτασμό της Ημέρας της Ευρώπης και τα 20 χρόνια της Κύπρου στην ΕΕ, στο σπίτι της ΕΕ στη Λευκωσία, ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης διερωτήθηκε πώς κάποιος δεν μπορεί να καθίσει σε ένα τραπέζι για να συζητήσει.

Την ίδια ώρα, η προσωπική απεσταλμένη του ΓΓ των ΗΕ συνεχίζει τις επαφές της στο νησί, βλέποντας οργανωμένα σύνολα στα κατεχόμενα και στις ελεύθερες περιοχές, θέλοντας με αυτόν τον τρόπο να εισπράξει όσες περισσότερες πληροφορίες από τον τρόπο που η κοινωνία των πολιτών και στις δύο πλευρές αντικρίζει το κυπριακό.

Η επόμενη συνάντηση της κ. Ολγκίν με τον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη και με τον Ερσίν Τατάρ, θα πραγματοποιηθεί στις 13 Μαΐου, ημέρα κατά την οποία θα γίνει η συνάντηση Μητσοτάκη-Ερντογάν στην Άγκυρα. Μία συνάντηση που για τη Λευκωσία αλλά και για τα ΗΕ φαίνεται ότι θα είναι καθοριστικής σημασίας για τη συνέχιση ή όχι της προσπάθειας που καταβάλλουν τα ΗΕ, στο παρόν στάδιο. Λευκωσία και Αθήνα βρίσκονται σε ανοιχτή επικοινωνία με αφορμή το ταξίδι Μητσοτάκη στην Άγκυρα.

Αντιδράσεις από την αντιπολίτευση στα κατεχόμενα

Η άρνηση του Ερσίν Τατάρ για μία άτυπη τριμερή συνάντηση ξεσήκωσε αντιδράσεις από το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, στα κατεχόμενα, το οποίο άσκησε κριτική στην επιμονή του Τατάρ στην αναγνώριση της κυριαρχικής ισότητας για την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων, χαρακτηρίζοντας αυτήν την επιλογή μη ρεαλιστική, η οποία παρουσιάζει την τ/κ πλευρά ως η πλευρά που δεν θέλει λύση.

Κάλεσμα Προέδρου Χριστοδουλίδη στην Ευρώπη

Ξεκάθαρο μήνυμα προς την Ευρώπη η οποία έχει κάθε συμφέρον αλλά και υποχρέωση να συμβάλει ενεργά μέσα από ένα πρωταγωνιστικό ρόλο για την οριστική διευθέτηση του κυπριακού, έστειλε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας το βράδυ της Πέμπτης κατά την ομιλία του στην επετειακή εκδήλωση με την ευκαιρία της συμπλήρωσης 20 χρόνων από την ένταξη της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, που πραγματοποιήθηκε στο Δημοτικό Θέατρο Λευκωσίας. Ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης κάλεσε την Ευρωπαϊκή Ένωση να αξιοποιήσει όλα τα πολιτικοοικονομικά μέσα και εργαλεία που έχει στη διάθεσή της στο πλαίσιο και των ευρωτουρκικών σχέσεων, λέγοντας ότι, «δεν διεκδικούμε, λοιπόν, τίποτα λιγότερο από ό,τι απολαμβάνουν οι συμπολίτες μας των υπολοίπων κρατών μελών της Ένωσής μας».

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αναφέρθηκε και στην πρωτοβουλία που πέτυχε η κυβέρνηση να δρομολογήσει με δικές της ενέργειες τον διορισμό της προσωπικής απεσταλμένης του ΓΓ των ΗΕ λέγοντας ότι, «είναι ακριβώς μέσα σε αυτό το πλαίσιο που επενδύουμε πολιτικά στην ουσιαστική στήριξη της Ευρώπης για τη νέα πρωτοβουλία που πετύχαμε να δρομολογήσουμε μέσα και από τις δικές μας ενέργειες, με τον διορισμό της προσωπικής απεσταλμένης του ΓΓ του ΟΗΕ. Μέσα στο ίδιο πλαίσιο, στο έκτακτο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Απριλίου έχουμε καταφέρει μαζί με τους εταίρους μας, μέσω των σχετικών Συμπερασμάτων, να διασυνδέσουμε ουσιαστικά ενδεχόμενη πρόοδο στα Ευρωτουρκικά με ουσιαστικές εξελίξεις στο Κυπριακό, πάντοτε εντός του συμφωνημένου πλαισίου».

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Απειλητικά emails στάλθηκαν και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες - Τι αναφέρει η Αστυνομία

«Πρωτοβουλίες Νέων»: «Άδειασε» το ταμείο - Μεγάλος ο όγκος των αιτήσεων – Χρειάζεται ενίσχυση του κονδυλίου

Ξενοδοχεία: Έτσι κατέληξε χωρίς άδεια λειτουργίας το 93% - Οι λόγοι καθυστέρησης και οι εκτιμήσεις για τον τουρισμό φέτος το καλοκαίρι

Επεισοδιακή καταδίωξη στην Πάφο - Τον τσάκωσαν «φτιαγμένο» και με χιλιάδες ευρώ στην κατοχή του

Εντοπισμός ανθρώπινου ποδιού: Φαίνεται να ανήκει σε άνδρα και να ξεβράστηκε από τη θάλασσα - Επαναρχίζουν οι έρευνες

Ανάλυση Guardian: Η επόμενη δύσκολη μέρα για το Ιράν μετά τον θάνατο του Ραϊσί



Ιράν: Βρέθηκε η σορός του Εμπραχίμ Ραΐσι, σύμφωνα με Ιρανό αξιωματούχο - Σταματούν οι έρευνες

Ιράν: Βρέθηκε η σορός του Εμπραχίμ Ραΐσι, σύμφωνα με Ιρανό αξιωματούχο - Σταματούν οι έρευνες

Εντοπίστηκε η σορός του προέδρου του Ιράν, Εμπραίμ Ραϊσί και του υπουργού Εξωτερικών της χώρας Χουσέιν Αμιραμπντολαχιάν αλλά και των υπόλοιπων επιβαινόντων στο ελικόπτερο Bell 212 που συνετρίβη την Κυριακή (19/5).

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top